Breaking News

Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman στην Κύπρο


Aπό τη μια οι δηλώσεις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Φράνσις Φάνον για τη διαρκή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της κι από την άλλη η «μέγγενη» της Αμερικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία ενισχύει την παρουσία της με το αεροπλανοφόρο Harry Truman το οποίο έφτασε στα ζεστά νερά από τον βόρειο Ατλαντικό, δείχνουν ότι η υπερδύναμη “πήγε για να μείνει” στην περιοχή.

Είναι εύλογο πως ένα τέτοιο πλοίο με πλήρωμα περίπου 5.000 στελεχών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, δεν πλέει μόνο του ποτέ κι αυτό σημαίνει πως εκτός των ήδη υπαρχόντων αντιτορπιλικών στην περιοχή κοντά στο οικόπεδο δέκα, η Αμερικανική παρουσία ενισχύεται κατά πολύ με επιπλέον καταδρομικά, αντιτορπιλικά, αλλά και υποβρύχια.

Σημειώνουμε ότι επίσημα η έλευση του Harry Truman χαρακτηρίζεται προγραμματισμένη. Τονίζεται ότι επί του παρόντος, το Harry Truman θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία με περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους, uα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή και να παραμείνει σε επαγρύπνηση, ευκίνητο και δυναμικό για να εξυπηρετεί τους στρατηγικούς σκοπούς της Αμερικής.Περιμένει κάτι στην περιοχή η Αμερική;

Δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά που οφείλεται αυτή η κίνηση από την πλευρά του αμερικανικού Πενταγώνου (η οποία να υπενθυμίσουμε πως έρχεται αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκνευρισμένος σημείωνε πως ζορίζεται και στριμώχνεται η Τουρκία). Παρ’ όλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις δημόσιες δηλώσεις του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως συνήθως κάνει, φέρεται να είχε πει ότι δεν πρόκειται η Άγκυρα να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα γύρω από το “οικόπεδο 10” και τον στόχο «Δελφύνη» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Είχε δηλώσει ότι του το ζήτησαν οι Αμερικανοί. Η ενίσχυση της Αμερικανικής παρουσίας, σύμφωνα με Αξιωματικούς από το Ελληνικό Πεντάγωνο είναι ένα μήνυμα πως το πέπλο των Ηνωμένων πολιτειών, απλώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό, όσο και να δείχνουν αδιάφοροι στην Τουρκία, ενοχλεί διότι όλες οι παραβατικές συμπεριφορές της, καταγράφονται εκατοντάδες μίλια μακριά από το σημείο που διαπράττουν οτιδήποτε μέσω υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ (που διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρό οπλοστάσιο), την απόλυτη, αν όχι τη μοναδική ευκαιρία να ελεγχθεί και να εξαλειφθεί απόλυτα ότι παράνομο διακινείται μέσω των θαλασσίων οδών της περιοχής και σ’ αυτό θα συμβάλλουν οι χώρες της νέας ενεργειακής συμμαχίας, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος. Εκτός των δυο που αναφέραμε, βέβαια πολύ πιθανό να δούμε κι άλλες χώρες να τοποθετούνται σ’ αυτό το τόξο ασφαλείας για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.