Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 2018 “ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ”


Με επιτυχία (αλλά και αρκετές παραλήψεις), διεξάχθηκε η άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας στον Αερολιμένα ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, την Τετάρτη 31/10/2018. Στην άσκηση έλαβαν μέρος όλοι οι φορείς του αεροδρομίου, αλλά και πολλοί εθελοντές στον ρόλο των «θυμάτων» και «συγγενών».

Το σενάριο αφορούσε α/φος Β 738 NG της αεροπορικής εταιρείας Ryanair με αριθμό πτήσης FR 2018, το οποίο απογειώνεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (IATA: ATH / ICAO: LGAV) στις 10:30 π.μ. (τοπική ώρα) με αεροδρόμιο προορισμού το αεροδρόμιο Stansted (IATA: STN / ICAO: EGSS) ). Το αεροσκάφος αναχώρησε με πλήρωμα δύο ατόμων στο πιλοτήριο και τέσσερις στην καμπίνα επιβατών, 90 επιβάτες, συνολικά 96 επιβαίνοντες.

Το αεροσκάφος, κάτω από περιβάλλον έντονης βροχόπτωσης και ισχυρών ανέμων, υπέστει μηχανική βλάβη και στις δύο μηχανές του, δεν καταφέρνει να απογειωθεί, και στην προσπάθεια του να ακινητοποιηθεί από το πλήρωμα εντός του διαδρόμου, συνεχίζει την πορεία του και εξέρχεται στην προέκταση του διαδρόμου «03L». Στις 10:30 π.μ. η πτήση FR 2018 θα συντριβεί στην προέκταση του διαδρόμου «03L» (Το ακριβές σημείο συντριβής προσδιορίζεται στο σχετικό επισυναπτόμενο χάρτη).

Κατά την πρόσκρουση, το αεροσκάφος διασκορπάται όπου αποκολλώνται οι κινητήρες, οι πτέρυγες και η άτρακτος σε κομμάτια. Στο σημείο της συντριβής εκδηλώνονται μικρές πυρκαγιές από αναφλεξη του διαρρέοντως καυσίμου του αεροσκάφους από τις δεξαμενές. Τελικά το αεροσκάφος, μετά την συντριβή, ακινητοποιείται σε κομμάτια στην βορειοανατολική πλευρά, πλησίον του διαδρόμου «21R» (ακριβές σημείο συντριβής προσδιορίζεται στο σχετικό επισυναπτόμενο χάρτη). Ακολούθως, παρατηρείται από τον ΠΕΑ έντονος μαύρος καπνός στο σημείο της συντριβής. Στις 10:31 π.μ. ο ΠΕΑ σημαίνει συναγερμό κινητοποιώντας την ΠΥΑ και ενημερώνοντας στη συνέχεια το ΚΕΑ και το ΕΚΣΕΔ.

Η άσκηση εξελίχτηκε σύμφωνα με το σενάριο αντικαθιστώντας το α/φος Β 738 NG, με ένα λεωφορείο του αεροδρομίου, το οποίο προσομοιώνει το αεροπλάνο. Αρνητικό σημείο της άσκησης, το σημείο των παρατηρητών, όπου βρισκόταν αρκετά μέτρα μακριά από το πεδίο, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες οι κινήσεις των φορέων όπου έλαβαν μέρος. Σε τέτοιες ασκήσεις ευρείας κλίμακας, όπου προσομοιώνουν ρεαλιστικά και πραγματικά περιστατικά, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, κάτι που σήμερα το είδαμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αν και διαπιστώθηκαν αρκετά λάθη και παραλήψεις, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Ελπίζουμε όποιες παραλήψεις και λάθη να βελτιωθούν, έτσι ώστε αν παραστεί ανάγκη σε πραγματικό περιστατικό (πράγμα που απευχόμαστε) οι φορείς να λειτουργήσουν συντονισμένα και με μεθοδικότητα.

Οι φορείς που έλαβαν μέρος:·        Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.

·        Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου

·        Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας / Αεροπορική Αρχή (ΔΑΑ)

·        Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα

·        Πυροσβεστικό Σώμα

·        Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα

·        ΕΚΑΒ

·        Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας

·        Ελληνική Αστυνομία

·        ΓΓΠΠ

·        ΕΔΑΑΠ

·        ΕΚΕΠΥ

·        ΕΚΣΕΔ

·        Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών

·        Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής

·        Αεροπορική Εταιρεία (Ryanair)

·        Φορέας Επίγειας Εξυπηρέτησης (Skyserv Handling)

·        SOFITEL

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟΔημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only