Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Αποκλειστικό! Περιέφραξαν την Πνύκα στα κρυφά – Μακρινός στόχος η ανέγερση εξάστερου ξενοδοχείου!
Σοκαριστική κυβερνητική κίνηση μέσα στα άγρια χαράματα! Το πρωί της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου δόθηκε εντολή σε συνεργείο να κινήσει διαδικασίες περίφραξηςστον λόφο της Πνύκας, εκεί όπου πριν από 3.000 χρόνια ο Αριστοτέλης, ο Περικλής, ο Θεμιστοκλής και άλλοι φιλόσοφοι, πολιτικοί και ρήτορες αγόρευαν στον αθηναϊκό λαό, με αίσθημα -το δίχως άλλο- ελευθερίας! Σήμερα, αν οι αρχαίοι μας προγονοί (αν και μάλλον δεν έχουμε τίποτα κοινό) βρίσκονταν στον τόπο αυτόν, θα έπρεπε να προσπεράσουν τα περιφράγματα που με θράσος τοποθέτησε η κυβέρνηση τα ξημερώματα, με σκοπό φυσικά στο μέλλον να παραχωρηθεί ο ιερός αυτός χώρος, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, σε ιδιώτες.

Το υπουργείο Πολιτισμού μόλις πρόσφατα, κι όταν έγινε γνωστή η λίστα του μεγάλου ξεπουλήματος, ανακοίνωσε πως οι αρχαιολογικοί χώροι δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκμετάλλευση. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» είχε καταγράψει τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων όταν μαθεύτηκε πως η λίστα των υπό παραχώρηση «φιλέτων» περιλαμβάνει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε αμέσως καθησυχαστική και προσπάθησε να εξηγήσει πως κανένας αρχαιολογικός χώρος δεν θα αποχαρακτηριστεί και πως η όλη κουβέντα αφορά απλώς στην εκμετάλλευση των χώρων από το Υπερταμείο.

Η περίφραξη της Πνύκας, ωστόσο, από τον βόρειο άκρο, τον λόφο Νυμφαίων, μέχρι τον νότιο, τον λόφο Φιλοπάππου, σηματοδοτεί μια ανατριχιαστική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα πλάνα της να επιβάλει σε έναν ελεύθερο χώρο εισιτήριο εισόδου, στη συνέχεια να εκχωρήσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ τμήμα του λόφου, και όταν αυτό συμβεί, να ανεγερθεί ξενοδοχείο 6 αστέρων, που θα έχει φυσικά την καλύτερη θέα στην πόλη! Η πρώτη κίνηση λοιπόν ήταν να οριοθετηθεί το κομμάτι που θα παραχωρηθεί. Όπως βλέπετε και στην αποκλειστική μας φωτογραφία, η σιδεριά έχει τσιμεντωθεί κανονικά στο έδαφος. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια προχειροδουλειά, αλλά για την έναρξη εργασιών. Και μάλιστα νωρίς τα ξημερώματα!
Η αλήθεια είναι βέβαια πως για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να καταστρατηγηθεί κάθε έννοια νομιμότητας στη χώρα. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος και αυτή τη στιγμή υφίσταται νόμος που σε κάθε περίπτωση απαγορεύει την κατασκευή ξενοδοχείου, ωστόσο οι υποψιασμένοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως αυτό είναι ένα μελλοντικό σχέδιο και πως οι σημερινές διαδικασίες είναι απλά τα πρώτα «εμβρυϊκά βήματα» μέχρι να αλλάξουν πλήρως οι νόμοι στον βωμό της εκμετάλλευσης και της τσιμεντοποίησης. Άλλωστε, στην Ισπανία,όπου τα μνημόνια εφαρμόστηκαν πριν από την Ελλάδα, κανείς δεν πίστευε ποτέ πως θα αρχίζουν να χτίζονται ξενοδοχεία πάνω στην παραλία, αλλά να που σήμερα πελώριοι ξενοδοχειακοί όγκοι καταλαμβάνουν τους ισπανικούς αιγιαλούς (με τη φύση να τιμωρεί στην Τενερίφη και τα κύματα να διαλύουν ξενοδοχείο στο Ντελ Μαρ).

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φυσικά επί ποδός πολέμου, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης έγιναν και οι πρώτες διαμαρτυρίες,ενώ δεδομένες θεωρούνται οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων αν συνεχιστούν οι εργασίες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον έλεγχο των ακινήτων αρμοδιότητας που περιλαμβάνονταν στην υπ’ αριθμ.0004586/2018 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία 10.119 ακίνητα του Δημοσίου είχαν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ, που ανήκει στο Υπερταμείο.Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, οι υπηρεσίες του εργάστηκαν πάνω στα στοιχεία που έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και προχώρησαν στην «ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης». Αυτό σημαίνει πως η Πνύκα θα έπρεπε να βρίσκεται υπό καθεστώς εξαίρεσης. Τότε, γιατί ξεκίνησαν οι διαδικασίες περίφραξης;
Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only