Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά το φαγητό;



Πολλοί άνθρωποι νιώθουν υπνηλία αφού φάνε. Και αυτή η επίδραση αποτελεί φυσικό αποτέλεσμα πεπτικών λειτουργιών και κύκλων του ύπνου. Ορισμένα είδη φαγητού και η ώρα που καταναλώνουμε τα γεύματά μας μπορούν επίσης να εντείνουν την αίσθηση υπνηλίας. Η μείωση στα επίπεδα της ενέργειας μετά το φαγητό ονομάζεται μεταγευματική υπνηλία. Οι ερευνητές έχουν διαφορετικές θεωρίες για την αιτία αυτού του φαινομένου, αλλά γενικά συμφωνούν ότι είναι μια φυσική απόκριση και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Γιατί νιώθουμε κόπωση μετά το φαγητό;
Η έλλειψη συγκέντρωσης και η αίσθηση κόπωσης μετά από ένα γεύμα είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο. Η ένταση όμως εξαρτάται και από το τι, πότε και πόσο φάγαμε. Παρακάτω περιγράφονται ορισμένοι λόγοι που ένα άτομο μπορεί να νιώθει κούραση μετά από ένα γεύμα και πώς να το αποφύγει.

Το είδος των τροφών που καταναλώνουμε
Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτερη υπνηλία σε σύγκριση με άλλες τροφές. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η αίσθηση κούρασης οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός παράγει περισσότερη σεροτονίνη.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και του κύκλου του ύπνου. Ένα αμινοξύ, που ονομάζεται τρυπτοφάνη και το οποίο εντοπίζεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη. Οι υδατάνθρακες βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει την τρυπτοφάνη. Γι’ αυτούς τους λόγους, η κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου τόσο σε πρωτεΐνες, όσο και σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Η τρυπτοφάνη εμφανίζεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Αυτές περιλαμβάνουν:

– σολομό

– πουλερικά

– αυγά

– σπανάκι

– σπόροι

– γάλα

– προϊόντα σόγιας

– τυρί

Τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

– ζυμαρικά

– Λευκό ψωμί και μπισκότα

– κέικ και μάφιν

– γάλα

– ζάχαρη και γλυκά

Πόση ποσότητα φαγητού καταναλώνουμε
Είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε μεταγευματική υπνηλία μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Επίσης, τα μεγάλα και βαριά γεύματα αυξάνουν κατακόρυφα το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο όμως ακολουθείται από μια απότομη πτώση στην ενέργεια. Τέλος, όταν συνοδεύουμε το γεύμα μας με αλκοόλ, είναι επίσης πιθανότερο να νιώσουμε κόπωση και υπνηλία.

Το πότε καταναλώνουμε γεύματα
Το φυσικό εσωτερικό ρολόι του ανθρώπου, ή αλλιώς ο κιρκάδιος ρυθμός, μπορεί να επηρεάσει το πώς νιώθουμε μετά το φαγητό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι φυσικά έχουν μια πτώση ενέργειας στις 2 π.μ. και ξανά στις 2 μ.μ. Αυτό μπορεί να εξηγεί την παράδοση της σιέστα, του μεσημεριανού δηλαδή ύπνου, μετά το μεσημεριανό γεύμα. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι είναι κρίσιμοι δείκτες ρύθμισης του κιρκάδιου ρυθμού, αλλά οι ώρες που τρώμε έχουν επίσης τη δική τους επίδραση.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την υπνηλία μετά το φαγητό
Είναι εκνευριστικό και αγχωτικό να νιώθουμε υπνηλία ειδικά μετά το μεσημεριανό γεύμα, διότι είναι οι ώρες που ακόμα εργαζόμαστε και έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις. Η μείωση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη για επαγγέλματα που σχετίζονται με οδήγηση ή μηχανήματα. Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να προλάβουν την αίσθηση κόπωσης μετά από ένα γεύμα:

– Τρώμε λίγο και συχνά

– Κοιμόμαστε επαρκώς τη νύχτα

– Περπατάμε. Η ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά το φαγητό, μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να νιώσουν λιγότερο κουρασμένοι

– Σύντομος μεσημεριανός ύπνος

– Έκθεση στον ήλιο μετά από ένα γεύμα για να μειώσουμε την υπνηλία

– Αποφεύγουμε να συνοδεύουμε τα γεύματα με αλκοόλ.












Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only