Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

«Σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζόμενου» άλλο ένα «φρούτο» εργοδοτικού εκβιασμού



Την «βάφτισαν» με τον βαρύγδουπο τίτλο «σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζόμενου»! Απαιτούν από τους υπαλλήλους την υπογράψουν. Τους δεσμεύουν με «συμβόλαιο σιωπής»! Αν «σπάσει» απολύονται! Χωρίς η εταιρεία να τους καταβάλει αποζημίωση! Τα παραπάνω απαιτεί αλυσίδα Super Market στην Κέρκυρα αξιοποιώντας το πλαίσιο της εργασιακής «γαλέρας» που επικρατεί στην Ελλάδα! Με απαιτήσεις που παραπέμπουν σε μαφιόζικες πρακτικές «ομερτά», τα αφεντικά αλωνίζουν.

Συγκεκριμένα τα Super Market «Δήμητρα» του ομίλου «Γαλαξίας Α.Ε» καλούν τους εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση στην οποία, με στρατιωτικού όρους δεσμεύονται «να συμμορφώνομαι προς τις εντολές και τις οδηγίες των προϊσταμένων μου»! Καθώς επίσης «να περιφρουρώ και προάγω με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της Γαλαξίας ΑΕ», λες και εταιρεία απευθύνεται στους μετόχους της.

‘Όμως αυτά είναι τα …ελάχιστα. Οι εργαζόμενοι καλούνται να τηρούν «απόλυτη εχεμύθεια» για τα δρώμενα εντός της εταιρείας. Δεσμεύσεις «σιωπής» λοιπόν ζητούν οι εργοδότες» από τους υπαλλήλους τους. Τι κρύβεται όμως πραγματικά πίσω από τις «δηλώσεις εχεμύθειας» που ζητά η εταιρεία; Γιατί ζητούνται στην παρούσα φάση;

Σύμφωνα με την καταγγελία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων:  «Η εργοδοσία του “Δήμητρα” προχωράει στη μεθόδευση αυτή μετά από εκατοντάδες καταγγελίες συναδέλφων της συγκεκριμένης αλυσίδας στο Σωματείο μας για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Απλήρωτες υπερωρίες, εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, παραβιάσεις ωραρίων λειτουργίας, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων (με αποτέλεσμα και το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στην Αχαράβη (σ.σ 35χρονος εργαζόμενος, εν ώρα εργασίας χτυπήθηκε στο μάτι από γάντζο, που χρησιμοποιείται για το κρέμασμα κρεάτων και έχασε το το μάτι του).

Με τη μεθόδευση αυτή η εργοδοσία του “Δήμητρα” προσπαθεί να κλείσει στόματα για τα όσα συμβαίνουν. Προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να προχωρήσει ανενόχλητη τα σχέδιά της… Παράλληλα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, απλώς κατηγορώντας τους εργαζόμενους που θα υπογράψουν αυτό το κουρελόχαρτο ότι το… παραβίασαν…!»

Συγκεκριμένα το Σωματείο στην ανακοίνωση του σημειώνει:

«Ένα ακόμα αντεργατικό κεφάλαιο έρχεται να προστεθεί στο πολύτομο έργο της επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας του σούπερ μάρκετ “Δήμητρα” σε βάρος των εργαζομένων της. Αυτήν τη φορά, τα αφεντικά του “Δήμητρα” ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφο (“σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζομένου” το ονομάζουν), με το οποίο απαιτούν ουσιαστικά από αυτούς να “βγάλουν τον σκασμό” και να μην καταγγέλλουν τα όσα συμβαίνουν σε βάρος τους, τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, με αναδρομική κιόλας ισχύ, καθώς φέρει ημερομηνία 1/5/2018. Μάλιστα, το έγγραφο προβλέπει πως αν παραβιαστεί η “σύμβαση” αυτή από τον εργαζόμενο, τότε η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις με υπαιτιότητα του εργαζόμενους, άρα και χωρίς αποζημιώσεις κλπ.

Η εργοδοσία του “Δήμητρα” προχωράει στη μεθόδευση αυτή μετά από εκατοντάδες καταγγελίες συναδέλφων της συγκεκριμένης αλυσίδας στο Σωματείο μας για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Απλήρωτες υπερωρίες, εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, παραβιάσεις ωραρίων λειτουργίας, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων (με αποτέλεσμα και το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στην Αχαράβη) κ.ά.

Με τη μεθόδευση αυτή η εργοδοσία του “Δήμητρα” προσπαθεί να κλείσει στόματα για τα όσα συμβαίνουν. Προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να προχωρήσει ανενόχλητη τα σχέδιά της… Παράλληλα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, απλώς κατηγορώντας τους εργαζόμενους που θα υπογράψουν αυτό το κουρελόχαρτο ότι το… παραβίασαν…!

“Αέρα στα πανιά” και της εργοδοσίας του “Δήμητρα” έχουν δώσει όλοι οι αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, οι αποφάσεις των Περιφερειακών Αρχών, όπως η πρόσφατη για τα ωράρια (Περιφερειακή Αρχή ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) κ.ά. Αυτά και άλλα είναι τα μέτρα που παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, την «ανάπτυξή» τους! Αυτή είναι η “κανονικότητα” του συνεχούς μνημονίου της “μεταμνημονιακής” εποχής. Όλα για τα κέρδη τους!

Καλούμε τους συναδέλφους των σούπερ μάρκετ “Δήμητρα” να μην υποκύψουν στον εκβιασμό. Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να υπογράψουν αυτό το κείμενο. Κανείς να μην το υπογράψει. Τους καλούμε να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να καταγγείλουν οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο εργασίας τους, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας! Η πρόκληση αυτή δεν θα περάσει έτσι! Θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει!

Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Σαρόκο!».

Ακολουθεί το έγγραφο της εταιρείας:










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only