Breaking News

Στη Σούδα τα σύνορα των ΗΠΑ


«Η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μια περιοχή για την οποία οι ΗΠΑ έχουν ολοένα και μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έδωσε το στίγμα της «στρατηγικής συνεργασίας»  ΗΠΑ-Ελλάδας που «κλείδωσε» χθες, κατά τις συζητήσεις των δύο εθνικών αντιπροσωπειών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν κυρίως ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο Ναύαρχος είχε ιδιαίτερο ρόλο στις συζητήσεις για την περαιτέρω αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς και την σημασία της Σούδας ως «μακρύ σύνορο» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

Η Σούδα, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αποτελεί  «στρατιωτικό κεφάλαιο» για τις ΗΠΑ. Είναι «το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στην Μεσόγειο Θάλασσα και το μοναδικό μεταξύ του Norfolk και του Ινδικού Ωκεανού το οποίο μπορεί να έχει μία προκυμαία για πλοίο που μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε εγκατάσταση αεροδρομίου, επιτρέποντας στον στόλο του Ναυτικού να αράξει και να προχωρήσει σε επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό».

«Η βάση – υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές – ενισχύει την ικανότητα ανταπόκρισης των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, παρέχοντας, λειτουργώντας και διατηρώντας εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας καθώς και υπηρεσίες αφιερωμένες στην μαχητική ετοιμότητα».

 Η «καλύτερη χρονία»
Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε το 2018 ως την καλύτερη χρονιά στην σύγχρονη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και επαίνεσε τη συμβολή της  ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Τα κύρια ζητήματα που συμφωνήθηκαν στις λεπτομέρειές τους αφορούν σε διευθετήσεις  και ρόλους στην ευαίσθητη περιοχή μας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε «Περιφερειάρχη» της υπερδύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο κ. Πλομπέο τόνισε ιδιαίτερα τη «συμβολή της χώρας» στη σταθερότητα της περιοχής, εξηγώντας έτσι, με τον τρόπο του, τη σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει όπως-όπως το Σκοπιανό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε την «ισχυρή υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Αθήνα στο θέμα αυτό και επαίνεσε την Ελλάδα για το ρόλο της «στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία χαρακτήρισε ως «τη σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή».

Στο επίπεδο της «διπλωματικής γλώσσας» ανακοινώθηκε ότι διακανονίστηκαν θέματα που αναφέρονται, «σε προκλήσεις ασφαλείας και στην εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την Κύπρο». Καθώς και «στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική  Μεσόγειο, καθώς και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.