Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019

Οριστικό: Εθνικές εκλογές τον Μάϊο μαζί με τις άλλες τρεις κάλπεςΠρος τέσσερις κάλπες οδεύει η χώρα τον ερχόμενο Μάϊο: Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές (περιφερειακές και δημοτικές) και... εθνικές!

Οσο περνούν οι εβδομάδες τόσο πιο βέβαιο είναι ότι ο Μάϊος του 2019 θα είναι ο μήνας που θα σφραγίσει την μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή στην χώρα, δέκα χρόνια μετά τις μοιραίες εκλογές του 2009 που έφεραν στην εξουσία τον Γιώργο Α.Παπανδρέου και εννέα χρόνια τα όσα τραγικά ακολούθησαν με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές.

Γιατί θα έχουμε εθνικές εκλογές τον Μάϊο και όχι τον Σεπτέμβριο ή ακόμα και τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, όπως κυκλοφόρησε εσχάτως;


Για μια σειρά απλών και ουσιαστικών λόγων: Πρώτον γιατί η κυβέρνηση θα γνωρίσει ευρεία ήττα στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Είναι μια πανελλαδική κάλπη που ούτε κανείς μπορεί να «μπουρδουκλώσει» την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, όπως στις δημοτικές ή ακόμα και στις περιφερειακές εκλογές (θυμηθείτε το περίφημο «Το μήνυμα ελήφθη - Νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση» του Ανδρέα Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές του 1986 όταν το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, αλλά ο Α.Παπανδρέου «σφύριζε αδιάφορα»).

Μπορεί να ισχυριστούν κάποιοι ότι «Στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή η ψήφος», αλλά το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ: Τα κόμματα «στα δεξιά» της θα της «ψαλιδίσουν» το ποσοστό που θα πάρει κανονικά στις εθνικές εκλογές.

Αλλά η ουσία δεν θα είναι μόνο το πόσο θα λάβει η ΝΔ, αλλά κυρίως η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία διαφορά ιδανικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι περί τις 6 μονάδες (σοβαροί δημοσκόποι με τους οποίους συνεργάζεται το pronews.gr στοιχηματίζουν για «διψήφια διαφορά» με τη ΝΔ ακόμα και στις ευρωεκλογές).

Εν πάση περιπτώσει ακόμα και 5 ή 6 μονάδες να είναι η διαφορά (χαμηλότερη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπουν), είναι αδύνατον ο Α.Τσίπρας να κυβερνήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ούτε ο... οδηγός του Τσίπρα στο Μαξίμου θα πάει για δουλειά την Δευτέρα μετά τις ευρωεκλογές!

Αρα το όριο είναι ο Μάϊος.

Γιατί όχι ενωρίτερα, ακόμα και μέσα στον χειμώνα; Γιατί ετοιμάζει ένα πακέτο παροχών (15.000 προσλήψεις στην Παιδεία, εποχικούς, επιδόματά κλπ.), ενώ θέλει να «κατακαθίσει» και η «σκόνη» από το Σκοπιανό που θα έχει ψηφίσει, όπως το έχει υποσχεθεί, σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Ή έτσι νομίζει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το Σκοπιανό, όχι απλώς θα τους ρίξει από την εξουσία, αλλά θα εξαϋλωθεί, ίσως για πάντα, η αριστερά βόρεια της Λάρισας.

Δεν έχουν επαφή με τα εθνικά ανακλαστικά των πολιτών, ούτε έχουν τις ιστορικές γνώσεις για να αντιληφθούν τις μοχλεύσεις που δημούργησε η υπογραφή των Πρεσπών.

Ούτε μπορούν να πιστέψουν τώρα ότι σε ολόκληρη τη Μακεδονία θα δυσκολευθούν να πιάσουν διψήφιο ποσοστό στους επί μέρους νομούς.

Αρα νομίζουν ότι το να πάνε σε εκλογές το Μάϊο θα έχει «κατακαθίσει» και θα έχει «μισοξεχαστεί» το Σκοπιανό.

Εδώ έρχεται και το θέμα «Πάνος Καμμένος»: Παραιτείται από την κυβέρνηση εντός του Ιανουαρίου και ακολουθεί τον δρόμο του Γιώργου Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ.

 Οπως παραιτήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου το 2012 από την κυβέρνηση Παπαδήμα για να κρατήσει τα προσχήματα, αυτός και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενώ στήριξε την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας με την συμμετοχή του το Νοέμβριο του 2011 και μετά συνετρίβη στις εκλογές, το ίδιο θα συμβεί και με τον Π.Καμμένο.

Θα παραιτηθεί νομίζοντας ότι θα σώσει τα προσχήματα, αλλά νομοτελειακά θα συντριβεί και αυτός και το κόμμα του τον Μάϊο.

Από το οποίο κόμμα, άλλωστε, έχουν μείνει μόνο οι σφραγίδες και κάποια γραφεία. Και ο ίδιος θα συνταξιοδοτηθεί πολιτικά.

Δεν υπάρχει κάποια άλλη οδός για τον Π.Καμμένο: Εχει κάψει όλες τις γέφυρες διαφυγής του, δεξιά ή αριστερά.

Και να παραιτηθεί, τώρα, δεν έχει καμία ελπίδα.

Η ώρα την παραίτησης παρήλθε τον περασμένο Ιούνιο πριν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην πολιτική το τάιμινγκ, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό...

Πότε ακριβώς θα γίνουν εκλογές; Στις 19 Μαΐου ή στις 26 του ίδιο μήνα, οπότε και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι στις 19 είναι καλύτερη ημερομηνία λόγω ευρωεκλογών.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only