Breaking News

Π.Καμμένος προς Κ.Μητσοτάκη: «Παραίτησε την Κ.Ο. της ΝΔ να πάμε σε εκλογές - Τι περιμένεις;»O Πάνος Καμμένος με ένα tweet που έκανε πριν από λίγα λεπτά προκαλεί τον Κ.Μητσοτάκη να παραιτήσει ολόκληρη την Κ.Ο. της ΝΔ για να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 56 περιφέρειες της χώρας που επί της ουσίας θα μετατραπούν σε εθνικές εκλογές και να σωθεί έτσι η Μακεδονία από την εκχώρησή της στους Σκοπιανούς

 Μέχρι τις 14:00 μπορούμε να μπλοκάρουμε την ψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών παραιτούμενοι 101 βουλευτές, υπογράφω την δική μου παραίτηση πρώτος, αποδείξτε κ Μητσοτάκη ότι δεν θα ανακουφιστείτε με την ψήφο των εφιαλτών ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, με απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.

Eάν όντως η ΝΔ ήθελε να μην φτάσει προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών είχε τρόπους για να το κάνει.

To απλούστερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να δώσει εντολή στους βουλευτές της να παραιτηθούν και το ίδιο να ζητήσει και από τους επιλαχόντες. Έτσι αναγκαστικά η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές.

Μην ισχυριστεί κάποιος ότι θα κατηγορούνταν για πολιτική εκτροπή, διότι εδώ έχουμε σοβαρότατο εθνικό ζήτημα που θα έχει συνέπειες στην μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέμα, ύψιστης σημασίας. Επίσης δεν βρισκόμαστε μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά 4 έως 8 μήνες μακριά από τις εκλογές. Εάν παραιτηθεί η Κ.Ο. της ΝΔ πρέπει να γίνουν εκλογές σε όλες τις περιφέρεις της χώρας τόσο απλά.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 53) οι βουλευτές εκλέγονται για 4 χρόνια. Εκτάκτως προκηρύσσουνται βουλευτικές εκλογές (πρόωρες εκλογές) όταν:

α) δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών,

β) αν ζητήσει εκλογές η Κυβέρνηση για σπουδαίο λόγο

γ) αν δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας  (αρθρο 32 Συντάγματος).

Συνταγματικά λοιπόν δεν προβλέπεται προκήρυξη βουλευτικών εκλογών μετά από παραίτηση βουλευτών. Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο αριθμός των μελών της Βουλής δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 200 και μεγαλύτερος από 300 (άρθρο 51).

Αν παραιτηθεί βουλευτής ή βουλευτές σε μια εκλογική περιφέρεια καλείται ο αναπληρωτής του, αν δεν υπάρχει (ή παραιτηθεί και αυτός) διενεργούνται επαναληπτικές εκλογές (άρθρο 104 ΠΔ 26/2012 – εκλογικός νόμος).

Δεν αναφέρεται σε καμία διάταξή, ούτε στον κανονισμό της βουλής όριο παραίτησης βουλευτών για την προκήρυξη γενικών εκλογών.

Είναι προφανές βέβαια ότι αν παραιτηθούν βουλευτές και αναπληρωτές τους από όλες τις εκλογικές περιφέρειες διενεργούνται αναπληρωματικές εκλογές σ’ όλες τις περιφέρειες.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην περίπτωση της ΝΔ.

Επαναληπτικές εκλογές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας θα σημάνει μια ενδεχόμενη ομαδική παραίτηση των βουλευτών της ΝΔ, εφόσον αυτή συνοδευθεί και από μια ταυτόχρονη παραίτηση όλων των υποψηφίων της στα ψηφοδέλτια.

Σε περίπτωση που παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ο νόμος προβλέπει ότι σε πρώτη φάση σε κάθε εκλογική περιφέρεια γίνεται αναπλήρωση της έδρας από τους υπόλοιπους υποψηφίους και εφόσον αυτή δεν υπάρξει, διαξάγονται αναπληρωματικές εκλογές.

Σε εκλογικές περιφέρειες όπου υπάρχει ένας βουλευτής, η αναπληρωματική εκλογή είναι πλειοψηφική, εκλέγεται δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Στη Β' Αθηνών, όπου οι βουλευτές της ΝΔ είναι πολλοί, εφαρμόζεται μια οιωνεί αναλογική κατανομή μεταξύ των τριών πρώτων συνδυασμών.

Όσον αφορά τους βουλευτές Επικρατείας, καθότι δεν προβλέπεται πουθενά από τον νόμο εκλογή σε επίπεδο επικράτειας, εφόσον παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικρατείας η Βουλή μένει με 299 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των αναπληρωματικών εκλογών, ο νόμος δεν προβλέπει κάποια προθεσμία, όπως επίσης δεν προβλέπει πουθενά ότι πρέπει να γίνει ταυτόχρονη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών. Συνεπώς, η αναπληρωματική εκλογή όπου πρόκειται να διεξαχθεί μπορεί να ορισθεί σε διαφορετική ημερομηνία ενδεχομένως απ' ό,τι σε μια άλλη περιφέρεια.

 Να σημειωθεί ότι οι περιφέρειες είναι 56 συνολικά
Εάν παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ και υπάρξουν αναπληρωματικές εκλογές, τα πιθανά σενάρια θα μπορούσαν να είναι δύο:

Έτσι αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές είτε κατέβουν τα υπόλοιπα κόμματα στις συγκεκριμένες αναπληρωματικές εκλογές, μοιράζοντας μεταξύ τους τις έδρες κατ' αντιδικία ή εκ των προτέρων και ένα κόμμα να κατέβει μόνο του με την υποστήριξη άλλων

Είτε να μην κατεβούν τα υπόλοιπα κόμματα και να αφήσουν τη ΝΔ να κατέβει μόνη της στις αναπληρωματικές εκλογές στις 56 περιφέρειες

Μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του δεύτερου σεναρίου ήταν αυτή της έδρας Τσοβόλα στη Β' Αθηνών, την οποία το 1992 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο και η ΝΔ είχε δηλώσει ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές.

Συν τοις άλλοις υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα σε ότι αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με μόλις 151 βουλευτές.

Συγκεκριμένα το άρθρο 28 παρ.2 του Συντάγματος που αναφέρει: «για ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκες ή συμφωνίες με άλλα κράτη ή όργανα διεθνών οργανισμών απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών»

Δηλαδή μιλάμε για 180 βουλευτές και δεν είναι τυχαίο ότι στα άλλα κράτη ακριβώς αυτό γίνεται. Στα Σκόπια οι συνταγματικές αλλαγές πέρασαν με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 80 βουλευτές! Εδώ γιατί γίνεται αυτό με απόλυτη πλειοψηφία. Θα μπορεί μάλιστα να περάσει και με σχετική πλειοψηφία εάν υπάρξουν απέχοντες βουλευτές!

Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί δεν έχουν αντιδράσει επ' αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιτρέπουν την ερμηνεία του Συντάγματος κατά το δοκούν. Σε αυτό βοηθάει βεβαίως και η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου οπότε ο κάθε κυβερνώντας ερμηνεύει όπως τον συμφέρει. Και πάλι όμως γιατί δεν αντιδρούν τα άλλα κόμματα;Π.Καμμένος: «Νιώθω προδομένος- Ας μείνουν με τις καρέκλες και θα φανούν και τα χρήματα που πήραν κάποια στιγμή»

Βόμβες» για την κυβέρνηση, τις μεθοδεύσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις δουλειές του Σόρος με το ΥΠΕΞ, την αποστασία βουλευτών, την προδοσία του Αλέξη Τσίπρα προς το πρόσωπό του εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «δεν είχα έντιμη συνεργασία, η εντιμότητα της συνεργασίας έληξε με το που είδε ο Τσίπρας ότι ο Κοτζιάς έλεγε ότι έχουμε την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο αποστασίας με υπουργικές καρέκλες και δουλευαν πίσω από την πλάτη μου αυτά τα σενάρια».

«Νιώθω προδομένος. Ας μείνουν με τις καρέκλες. Έχουμε σχέδιο αποστασίας που σχεδιάστηκε από τον πρωθυπουργό και εκτελέστηκε» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.

Βαρύ ήταν το υπονοούμενο του Πάνου Καμμένου στην απάντησή του για τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ που στήριξαν την κυβένρηση καθώς είπε ότι «τα χρήματα δεν αίνονται αμέσως και φαίνονται πολύ αργά κάποια στιγμή. Αυτά που δόθηκαν μροστά στα μάτια μας ήταν οι θέσεις».

Στη συνέχεια έκανε ονομαστική αναφορά στα πρόσωπα της Έλενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη και του Τέρενς Κουίκ λέγοντας αρχικά οτι «είχαν πάρει δημόσια θέση κατά των Πρεσπών. Οι δύο εξ αυτών εξελέγησαν με ένα κόμμα που είχε ως καταστατική αρχή ότι δεν παραχωρεί το όνομα της Μακεδονίας. Και οι τρεις έλεγαν ότι θα παλέψουμε για το όνομα της Μακεδονίας. Στην ΚΟ που ερχόντουσαν ορκίζονταν ότι η θέση τους ήταν αυτή και δεν θα περάσει η Συμφωνία ατων Πρεσπών. Ξαφνικά ο Κουίκ η Κουντουρά και ο Κόκκαλης βρίσκονται με την αλλαγή της συνείδησης από το "όχι" στο "ναι" στις Πρέσπες και δημόσια ο πρωθυπουργός τους προσφέρει υπουργική καρέκλα που δεν την πήραν από τον Τσίπρα αλλά από τους ΑΝΕΛ».

Εξιστορώντας τι συνέβη με την κυρία Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «έρχονται μετά και την Παρασκευή πριν τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης η μεν Κουντουρά μου λέει ότι εγώ σκέφτομαι να δώσω ψήφο εμπισοσύνη αλλά να μην ψηφίσω στις Πρέσπες έχω έναν προβληματισμό. Ο Κόκκαλης μου λέει γιατί δεν λές ξεκάθαρα ότι θα ρίξεις την κυβένρηση. Αυτά τα πράγματα όταν βρίσκονται με υπουργικές καρέκλες είναι συναλλαγή και αποστασία. Είναι αλλαγή της θέσης που είχαν».  «Όταν ένας πολιτικός έχει εκφράσει δημόσια θέση σε όργανα και τύπο κάτι συμβαίνει. Δεν πήραν λεφτά, πήραν καρέκλα» πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος έκανε μάλιστα αναφορά σε δημοσιογράφο που είναι κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο οποίος, όπως είπε, «ήρθε κλαίγοντας και μου είπε στην έχουν στημένη».

«Ο Βούτσης θέλει να παρερμηνεύσει τον κανονσιμό που λέει ότι για να υπάρξει ΚΟ πρέπει να υπάρχουν πέντε βουλευτές από την ίδια εκλογή και να το κάνει με απόφαση του συμβουλίου των προέδρων της Βουλής, έτσι φαίνεται η αγωνία Τσίπρα να υπουργοποιήσει τον Κουίκ» είπε στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην καταγγελία του ότι θέλουν να διαλύσουν την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

«Θα προσπαθήσω να παλέψω το πραξικόπημα του Βούτση να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό της Βουλής. Ήμουν με συνταγματολόγους με γνωμοδοτήσεις που λένε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαλύσει την ΚΟ» πρόσθεσε

Επιμένοντας στα περί σχεδιασμού ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός δείχνει ότι ο Τσίπρας πέραν του ότι ήθελε να κλέψει βουλευτές για να έχει πλειοψηφία και δεν του βγήκε κεντροαριστερή αλλά κεντροδεξιά με αποστάτες, είναι κυβέρνηση αποστατών.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον Τέρενς Κουίκ είπε ότι «είναι διορισμένος υπουργός χωρίς να είναι βουλευτής. Μου έκανε εντύπωση που ήθελε ο πρωθυπουργος να κρατήσει τον Κουικ που είναι αναπληρωματικός του Παπαχριστόπουλου. Εγώ κάλεσα τον Παπαχριστόπουλο και του του είπα ότι "δεν έχεις λόγο να παραιτηθείς. Εγώ έχω υποχρέωση να σε διαγράψω αλλά είσα ικανός βουλευτής, δεν θα δώσεις τη θέση στον Κουίκ που είναι αμοραλιστής».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη βιασύνη και έχει προκύψει τον τελευταίο χρόνο και φαινόταν σαν κάποιοι να θέλουν να κλείσουν γρήγορα και με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα των Σκοπίων» συμπληρώνοντας ότι «η πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας έγινε με δύο αναβολές, με δύο φορές που ο πρωθυπουργός ενώ είχε συμφωνηθεί οτι η Πρεσπες θα έρχονταν μετά τις εκλγοές υπέκυψε σε κάποιες πιέσεις και το πήγε στα τέλη Μαρτίου και μετά υπαναχώρησε ξανά και το πήγε για το τέλός Ιανουαρίου».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «περίεργο τρόπο» εμπλοκής του Τζορτζ Σόρος με το ΥΠΕΞ υπενθυμίζοντας ότι «ο Σόρος όταν ξεκίνησαν το 90-93 οι πρώτες διαδηλωέσεις σε Αυστραλία και ΗΠΑ (σ.σ. υπέρ των Σκοπίων) ήταν αυτός που τις χρηματοδοτούσε. Ήταν αυτός πάντα που προσπαθούσε να παρέμβει σε καίρια πόστα που αφορούν τη Μακεδνία. Ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης των μεταλλείων της Χαλκιδικής πριν τα πάρουν οι Καναδοί, ήταν αυτός αυτός που χρηματοδότουσε τον Μπουτάρη».

«Χθες τον είδαμε αγκαλιά με τον Ζάεφ, δεν σας έκανε εντύπωση αυτό; Η πρώτη συνάντηση του κ. Ζάεφ μετά τις αλλαγές στα Σκόπια ήταν με τον κ. Σόρος στην Ελβετία που τον παίρνει αγκαλιά και δηλώνει ότι τώρα πια άνοιξε ο δρόμος για νέες επενδύσεις και το ίδρυμα του Σόρος θα δημιουργήσει μεγάλα προγράμματα στα Σκόπια».

Εξηγώντας τις καταγγελίες του ο Πάνος Καμμένος είιπε ότι «οι εταιρίες που εκπροσωπούνται από έναν πρώην πρέσβη και έναν πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ έκαναν μια εταιρεία που πήρε το διαγωνισμό για τη βίζα. Αυτές πήραν χρηματοδότηση στο σύνολο του κεφαλαίου τους από κυπριακές εταιρείες που καταλήγουν στον στενό συνεργάτη του Σόρος». «Είναι περίεργο πώς μια εταιρεία παίρνει το διαγωνισμό και εν συνεχεία δίνει το διαγωνισμό στην εταιρεία που τον είχε προηγουμένως» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Όπως είπε «του είχα δώσει όλο τον φάκελο του Τσίπρα. Όταν έδωσα τον φάκελο με όλες τις ανοιχτές εταιρείες ο κ. Τσίπρας στην κόντρα μου στο υπουργικό απομάκρυνε τον Κοτζιά. Από εκεί και περα προσέφυγε ο κ. Κοτζιάς στη δικαιοσύνη και περιμένω να με καλέσουν, θα δώσω όλα τα στοιχεία».

«Λέω ότι πρέπει να διερευννθεί επειδή ο Σόρος έχει αυτή τη σχέση με τον Ζάεφ και είναι περίεργη η εμπλοκή του με το ΥΠΕΞ για τις βίζες. Το δεύτερο θέμα είναι ότι στα Σκόπια έχει γραφτεί ότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από την Ελλάδα σε σκοπιανά ΜΜΕ για να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα οι Σκοπιανοί. Υπήρχαν μυστικά κονδύλια που πήγαν σε σκοπιανά ΜΜΕ για να ψηφίσει ο λαός υπέρ;» έκλεισε την αναφορά του στο θέμα του Σόρος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην κριτικη του για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «εγώ διαφωνώ όχι στη διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης ή της προηγούμενης αλλά στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία όπως λέει ο Σαμαράς. Η παραχώρηση είναι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας». Απαντώντας, δε, στο ερώτημα γιατί δεν έριξε την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018 υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καμμένος είπε «πέστε ότι είχαμε τη δύναμη και ρίχναμε την κυβένρηση, τι θα έκανε ο Μητσοτάκης θα έκανε μια συμφωνία erga omnes με τον όρο Βόρεια Μακεδονία».Δημήτρης Καμμένος προς πρόεδρο των ΑΝΕΛ: «Σου είχα πει Πάνο, οι Αριστεροί είναι μπαμπέσηδες»

Πρώτα ήταν οι προτροπές του Δημήτρη Καμμένου στον αρχηγό των ΑΝΕΛ, να πατήσει το κουμπί και να τους ρίξει.

Έφυγε από την κυβέρνηση, ορισμένοι βουλευτές του έμειναν στα υπουργεία και ο ίδιος ξεκίνησε τον «ανένδοτο», αλλά και το δράμα για το μέλλον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Έτσι ο ανεξάρτητος Δημήτρης Καμμένος επανήλθε. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σχολιάζοντας τις εξελίξεις είχε ένα μήνυμα για τον τέως υπουργό Άμυνας: «Πάνο, στο’ χα πει. Η αριστερή μπέσα είναι μπαμπέσα».Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.