Breaking News

Έψαχναν ψήφισμα που είχαμε εντοπίσει από το καλοκαίρι!


Σε αυτή την χώρα θα τρελαθούμε εντελώς.
Διαβάσαμε (παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα) ότι... επιτέλους εντοπίστηκε στην Αμοργό
το ψήφισμα της Νικουριάς που είχε χαθεί εδώ και χρόνια. Το έψαχναν λέει αγωνιωδώς αλλά εκείνο... διέφευγε διότι προφανώς είχε πόδια και κρυβόταν καλά!!!

Το εντοιχισμένο ψήφισμα στην πρόσοψη κατοικίας στα Θολάρια όπως το εντόπισε ο φακός του Όριον τον Αύγουστο του 2018.(foto Όριον)

Η αλήθεια είναι ότι το ψήφισμα βρισκόταν στην πρόσοψη σπιτιού σ' ένα πολυσύχναστο, το καλοκαίρι, χωριό της Αμοργού, τα Θολάρια, λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το κέντρο του οικισμού!!!

Συγκεκριμένα, το περασμένο καλοκαίρι το Όριον βρέθηκε για έναν μήνα στο όμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων.
Μια από τις δραστηριότητές μας ήταν η επίσκεψη στο μεγαλύτερο τμήμα της Αμοργού και η καταγραφή των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων του νησιού.
Το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Αυγούστου 2018, επισκεφθήκαμε και τα Θολάρια. Περιδιαβαίνοντας το χωριό, χωρίς ιδιαίτερο κόπο σε ένα σπίτι στην άκρη του χωριού, μόλις εκατό μέτρα από τον μεγάλο ενοριακό ναό, εντοπίσαμε το ψήφισμα και άλλα αρχαία υλικά, εντοιχισμένα στις δύο προσόψεις του. Τα φωτογραφίσαμε και σχολιάσαμε για μια ακόμη φορά την κατάσταση με τις εντοιχίσεις αρχαιοτήτων σε κτίσματα του νησιού, κάτι που δεν είχαμε συναντήσει, σε αυτό το βαθμό, αλλού. Την επομένη ημέρα ευρισκόμενοι στη Χώρα - πρωτεύουσα του νησιού- επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο όπου είχαμε συζήτηση, για το νησί και τα μνημεία του, με τον φύλακα. Έξαλλοι από τα πολλά αρχαία που είχαμε εντοπίσει εντοιχισμένα σε πολλά κτίσματα και εκκλησίες του νησιού, του θέσαμε το ζήτημα και μάλιστα του δείξαμε τις φωτογραφίες από τα Θολάρια!


Η πρόσοψη της κατοικίας με τις εντοιχισμένες αρχαιότητες τον Άυγουστο 2018. (foto Όριον)


Τι κτίριο στα Θολάρια όπου υπάρχει... έκθεση εντοιχισμένων αρχαιοτήτων.  Κάτω στη γωνία τμήμα κίονα. (foto Όριον)
Αυτός μας αντέτεινε ότι υπάρχει νόμος που επιτρέπει σε ιδιώτες να έχουν (και εντοιχισμένα) αρχαία γιατί έτσι προστατεύονται και δεν πωλούνται σε αρχαιοκαπήλους!
Την ίδια συζήτηση είχαμε και με τον δήμαρχο του νησιού, Νικόλαο Φωστιέρη, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του στο δημαρχείο.   

Και η δεύτερη αρχαιότητα (διαμορφωμένη στρογγυλή από σύγχρονο κτίστη;) που είναι εντοιχισμένη στο κτίριο των Θολαρίων φέρει γράμματα.  (foto Όριον)


Εννοείται ότι ουδείς μας είπε ότι ψάχνουν την μαρμάρινη επιγραφή του ψηφίσματος, ούτε ο αρχαιοφύλακας πήρε είδηση ότι περί αυτού πρόκειται όταν του δείξαμε τις φωτογραφίες.
Εντελώς τυχαία το Όριον είχε ανακαλύψει (υποθέτουμε όπως και άλλοι επισκέπτες) το χαμένο ψήφισμα που μόνο οι αρμόδιοι δεν έβλεπαν στην πρόσοψη κατοικίας στα Θολάρια!


Ακολουθεί το, σχετικό με την εύρεση, δημοσίευμα:


Ένα κείμενο - κλειδί για την ιστορία του Αιγαίου τον 3ο αι. π.Χ., το περίφημο ψήφισμα της Νικουριάς (IG XII 7, 506), επανεντοπίστηκε πρόσφατα στην Αμοργό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η επιγραφή είχε ανακαλυφθεί το 1893 στην εκκλησία της Παναγιάς στο νησάκι Νικουριά απέναντι από την Αιγιάλη της Αμοργού, μεταφέρθηκε τότε προσωρινά σε γειτονικό στάβλο όπου ως το 1908 τουλάχιστον ήταν ορατή, αλλά στην πορεία των χρόνων χάθηκε. Το κείμενό της γνωρίζουμε από την δημοσίευσή της.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, «στο ψήφισμα μνημονεύεται η απόφαση του Κοινού των νησιωτών, πολιτικής ενώσεως που συνέστησαν οι Πτολεμαίοι, να συμμετέχουν με επίσημους αντιπροσώπους στη γιορτή και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β´ στην Αλεξάνδρεια στη μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος. Αντίγραφο του ψηφίσματος στήθηκε στο βωμό του Πτολεμαίου Α’ στη Δήλο, έδρα του Κοινού, ενώ υπήρξε πρόβλεψη να στηθούν και άλλα σε όλες τις πόλεις που το υπερψήφισαν, μεταξύ των οποίων ήταν και μία από τις πόλεις της Αμοργού».
Το υπουργείο κάνει λόγο και για την κεντρική θέση που κατέχει στην επιστημονική έρευνα το ψήφισμα της Νικουριάς, «διότι παρέχει στοιχεία σχετικά με τoν συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα την μετάβαση από τον έλεγχο των Μακεδόνων σε εκείνον των Πτολεμαίων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη η επιγραφή χρονολογείται στο διάστημα 280-278 π.Χ. ή στα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας του 3ου αι. π.Χ.».
Ως προς τον επανεντοπισμό του ψηφίσματος, η ανακοίνωση πληροφορεί:
Δεκάδες Ελλήνων και ξένων ερευνητών, καθώς και αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχαν στο παρελθόν αναζητήσει το σημαντικό αυτό ψήφισμα. Πρόσφατα, τελειόφοιτος φοιτητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμοργινής καταγωγής, ο Στέλιος Περάκης και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ν.N. Fischer, έπειτα από υπόδειξη εντοπίων, επανεντόπισαν την επιγραφή, εντοιχισμένη σε πρόσφατα επισκευασμένη κατοικία στο χωριό Θολάρια, καθώς παρέμεινε ανεπίχριστη. Σημειώνεται ότι η κατοικία αυτή ανήκε παλαιότερα στον Σταμάτη Γρίσπο, βοσκό στη Νικουριά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στον επανεντοπισμό της επιγραφής και την ενημέρωση της Υπηρεσίας, έχει δε δρομολογήσει την αποτοίχιση, μεταφορά και έκθεσή της στην αρχαιολογική Συλλογή ΑμοργούΔεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.