Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Πώς μπορεί μια γυναίκα σε «φυτική» κατάσταση να γεννήσει παιδί;

Σάλος στις Ηνωμένες Πολιτείες με την περίπτωση γυναίκας που νοσηλεύεται σε «φυτική» κατάσταση τα τελευταία 10 χρόνια και στις 29 Δεκεμβρίου γέννησε!

Η περίπτωση της γυναίκας κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς είναι σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για την σεξουαλική κακοποίησή της.

Η γυναίκα νοσηλευόταν εδώ και καιρό σε κλινική στο Phoenix της Αριζόνα και κανείς από τους συγγενείς της δεν είχε ενημερωθεί για την εγκυμοσύνη της – όπως υποστηρίζεται, ούτε το προσωπικό της κλινικής το είχε αντιληφθεί!


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, η διοίκηση της κλινικής δεν έχει λάβει θέση για το συμβάν. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε την επόμενη μέρα, ενώ δόθηκε εντολή, οι άνδρες να συνοδεύονται πάντα από κάποια γυναίκα όταν μπαίνουν στους θαλάμους των γυναικών ασθενών.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνουν εξετάσεις dna σε όλους τους άνδρες που εργάζονται στην κλινική και είχαν οποιαδήποτε επαφή με τη συγκεκριμένη ασθενή, τα στοιχεία της οποίας έχουν κρατηθεί απόρρητα.

Με αφορμή το περιστατικό, ανακύπτουν επιστημονικά ερωτήματα για το πώς μπορεί μια γυναίκα σε «φυτική» κατάσταση να γεννήσει.

Η δρ Deborah Feldman,διευθύντρια εμβρυικής ιατρικής του Hartford HealthCare Medical Group εξηγεί στο CNN πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αναφερθεί 2 ή 3 τέτοιες περιπτώσεις.

Συμφωνα με την ίδια, στην προκειμένη περίπτωση, τα όργανα της ασθενούς προφανώς λειτουργούν φυσιολογικά, και μπορούσαν να «υποστηρίξουν» μια τελειόμηνη κύηση.

Άλλο κώμα, άλλο φυτική κατάσταση

Ο ασθενής που βρίσκεται σε κώμα δεν έχει τις αισθήσεις του, αν και αναπνέει αυτόνομα. Αλλά αν το κώμα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, τότε η κατάσταση του ασθενή χαρακτηρίζεται ως «φυτική».

Στην κατάσταση αυτή, τα εσωτερικά όργανα λειτουργούν και η γονιμότητα δεν επηρεάζεται, ενώ το έμβρυο μπορεί να επιβιώσει και χωρίς προγεννητικό έλεγχο. Οι ασθενείς σε αυτή την κατάσταση συνήθως τρέφονται παρεντερικά (με σωληνάκι), κάτι που θεωρείται αρκετό για την ανάπτυξη του παιδιού, αφού οι ίδιοι οι ασθενείς «καίνε» ελάχιστες θερμίδες.

Οι δε κίνδυνοι είναι ακριβώς ίδιοι και με τις υπόλοιπες εγκυμοσύνες, ελλιπής ανάπτυξη του εμβρύου, διαβήτης, υπέρταση κύησης.

Όταν έρθει η ώρα του τοκετού, η ασθενής που δεν έχει αισθήσεις, δεν μπορεί να ανταποκριθεί και απαιτούνται φάρμακα για να ενισχυθούν οι συσπάσεις ή επιλέγεται η καισαρική τομή, αν και θεωρείται πιο υψηλού κινδύνου επέμβαση.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι ασθενείς αυτές έχουν συνείδηση της εγκυμοσύνης τους ή του επερχόμενου τοκετού. Δεν ξέρουμε καν αν νιώθουν πόνο, δηλώνει η Feldman η οποία έχει ασχοληθεί ερευνητικά με το θέμα.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις που η ίδια έχει ερευνήσει αφορούν κατά κανόνα γυναίκες οι οποίες υπέστησαν μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη ενώ ήταν ήδη έγκυοι και με τη βοήθεια της ιατρικής, τα παιδιά τους επιβίωσαν ωσότου γεννηθούν.

CNN, BBC




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only