Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019

Θεαματικές εξελίξεις με γερμανικές αποζημιώσεις και ναι από Σκόπια


Κυρία Καγκελάριε, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες επανορθώσεις, από τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Εχετε αποδείξει τις ηγετικές ικανότητες και οι ηγέτες συνομιλούν με την Ιστορία και όχι με την συγκυρία..."

Αυτές ήταν οι κορυφαίες φράσεις σε διακρατικό και προσωπικό επίπεδο, με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε την Ανγκελα Μέρκελ στο προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα στην καταπληκτική στην τόλμη και ευθύτητά της μακροσκελή προσφώνησή του,ενώπιον των ΜΜΕ, ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο καυτό θέμα των αποζημιώσεων μόλις στο 2ο (από τα 12) λεπτό, ενώ καυστικότατος ήταν και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μεταναστευτικό.

Εντυπωσιακή ήταν και η ταχύτατη ανταπόκριση της κ.Μέρκελ, η οποία είπε ότι είναι υπόθεση καρδιάς η αναγνώριση των εγκλημάτων των ΝΑΖΙ στήν Ελλάδα και αυτό το αναγνωρίζουμε ως προς τις ευθύνες μας.

Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο επίπεδο η Γερμανία ομιλεί για εγκλήματα και αναγνώρισή τους, απέναντι σε ένα ευθύ αίτημα αναγνώρισης της οφειλής επανορθώσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας.

Εχει την σημασία του, ίσως, ότι η κ. Μέρκελ προτίμησε να μιλήσει μόνο 2-3 λεπτά μπροστά στις κάμερες απέναντι στο καταιγιστικό 12λεπτο του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτό το ελάχιστο διάστημα να αναφερθεί με αυτό τον τρόπο, δηλαδή να επιβεβαιώσει την οφειλή επανορθώσεων, στο ζήτημα που έθεσε ο κ.Παυλόπουλος, ο μόνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έθεσε, σε τόσο μικρό διάστημα(4 χρόνια), τόσες πολλές φορές δημόσια και σε ανώτατο επίπεδο το θέμα των επανορθώσεων απο τη Γερμανία.

Ο κ.Παυλόπουλος πιο έντονα από κάθε άλλη φορά, τόνισε στην (απερχόμενη) καγκελάριο ότι δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, αναφερόμενος στην ιστορία της Ελλάδας, όχι μόνο στον παγκόσμιο πολιτισμό, αλλά και στην ίδια την ονοματοδοσία της Ευρώπης και με πολύ έντονο τρόπο κατήγγειλε την στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες όχι μόνο παραβιάζουν την βασική ευρωπαϊκή αρχή της Αλληλεγγύης, αλλά και πριμοδοτούν τον λαϊκισμό και τις ακροδεξιές διαλυτικές κατευθύνσεις.

Η σύντομη, αλλά περιεκτική αντιφώνηση της καγκελαρίου, ίσως να καταδείκνυε, ότι κύριος στόχος της επίσκεψής της στην Ελλάδα είναι να ενισχύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στην προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία κατά τρόπο πρωτοφανή η καγκελάριος είπε ότι αισθάνεται ευγνώμων προς τον κ.Τσίπρα.

Τις ίδιες στιγμές στην ελληνική Βουλή και στη Βουλή των Σκοπίων υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις.

Στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Ζάεφ αντιμετώπισε πρόβλημα συγκέντρωσης των 80 ψήφων που χρειάζεται για να ψηφιστεί η τροποποίηση του Συντάγματος του κρατιδίου, καθώς το αλβανικό Κόμμα των 2 βουλευτών ήθελε διευκρινίσεις και ρητή αναφορά σε Βόρεια Μακεδονία και όχι σε Μακεδονική, ως προς την εθνότητα.


Στην ελληνική Βουλή ο Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι πρέπει να περιμένει η Αντιπολίτευση να περάσει πρώτα η συμφωνία από τα Σκόπια και άρα δεν είναι υπό παραίτηση από το Υπουργείο Αμυνας.

Το παρασκήνιο πάντως βράζει και στις δυο πλευρές και προφανώς γι' αυτό ήρθε και η κ.Μέρκελ.

Το ζητούμενο είναι αν ήρθε για να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος ή στο να αναδείξει την... στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό θα απαντηθεί, αν απαντηθεί το ερώτημα αν η κ. Μέρκελ κινείται αντίθετα προς την κίνηση των ΗΠΑ  στην περιοχή μας.

Αν ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ, ούτε ψύλλος στον κόρφο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως τότε με τον κόρφο του Γιώργου Παπανδρέου στο γνωστό επεισόδιο με Μέρκελ - Σαρκοζί στις Κάννες, το οποίο γέννησε άμεσα τη λίστα Λαγκάρντ και τον χοντρό και συνεχιζόμενο εκβιασμό Ελλήνων πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κλπ με τη λίστα Λαγκάρντ.

Αν δεν ευθυγραμμίζεται η Γερμανία και προβοκάρει στην ουσία την συμφωνία των Πρεσπών θα περιμένουμε την αμερικάνικη αντίδραση...

Τροφή σε τέτοιες σκέψεις και σενάρια έδωσε ο γερμανός πολιτικός Βέμπερ, γνωστός και ως "κακός κλώνος του Σόϊμπλε", ο οποίος πιάστηκε και να λέει ψέμματα αποκαλύπτοντας διγλωσσία Μητσοτάκη ("ναι" στη συμφωνία έξω, "όχι" μέσα) και να αποκαλεί σε μήνυμά του τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.

Ο Βέμπερ πιάστηκε να λέει ψέμματα, καθώς δημοσιεύθηκαν (EURACTIV) στη συνέχεια δηλώσεις του, τις οποίες έκανε χωρίς να γνωρίζει ότι καταγράφονται...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ πάντως και αφού είχε αποκαλυφθεί η αθλιότητα Βέμπερ μάλλον ήταν παγωμένος, καθώς "κάηκε" κάθε σενάριο στήριξης από τη Γερμανία και η κ.Μέρκελ δημόσια δήλωσε ότι διαφωνεί με τις θέσεις Μητσοτάκη και θεωρεί πολύ σημαντική για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ την συμφωνία.

Η Κυβέρνηση λίγο αργότερα ταύτισε τον κ.Μητσοτάκη με την Χρυσή Αυγή και τα εθνικιστικά κόμματα με την εξής δήλωση:

"Αυτοεξευτελισμός είναι να έχεις υιοθετήσει το επιχείρημα της Χρυσής Αυγής περί «συναλλαγής» και να δηλώνει έκπληκτη ολόκληρη η Ευρώπη.

Αυτοεξευτελισμός είναι να αυτοχαρακτηρίζεσαι προοδευτικός και η FAZ να χαρακτηρίζει το κόμμα σου εθνικιστικό.

Αυτοεξευτελισμός είναι να προδίδει όλη η Ευρώπη και το ΕΛΚ, από τον κ. Βέμπερ μέχρι τον κ. Μπροκ, ότι δεν έχεις πρόβλημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εσύ να συνεχίζεις να κάνεις τον Μακεδονομάχο.

Τέλος, αυτοεξευτελισμός είναι να σε αδειάζει δημόσια η Γερμανίδα Καγκελάριος για τις ανοησίες περί «συναλλαγής» και εσύ να δηλώνεις ικανοποιημένος από  τις δηλώσεις της."

Οταν αργότερα έγινε γνωστό ότι τελικά η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και καμία εναντίον, την συμφωνία με τροποποίηση του Συντάγματος με προσθήκη "πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας", που είναι ακόμα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση εκτός και αν η κυβέρνηση το συνδέσει με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only