Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Η «αποστολή» Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον (και στον ΣΥΡΙΖΑ)


Eυκλείδης Τσακαλώτος πετάει σήμερα για την Ουάσιγκτον και για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με μια διπλή «αποστολή»: Να δρομολογήσει την – ήδη προαναγγελθείσα – συμφωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Ταμείου και να θεμελιώσει πολιτικά την δεύτερη φάση της μεταμνημονιακής εποχής της χώρας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένων των τελευταίων μηνυμάτων απ’όλες τις πλευρές των θεσμών, κανένας από τους δύο στόχους του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος – και, σίγουρα, έχει χειριστεί πολλούς δυσκολότερους τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος, άλλωστε, χθες στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 προέβλεψε πως «τελικά, όλοι θα δεχθούν την αποπληρωμή του ΔΝΤ», ακόμη και οι χώρες που έως τώρα έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις (δηλαδή, η Γερμανία και η Ολλανδία). «Πάντα ελπίζεις ότι και οι πολιτικοί θα έχουν μία βάση ορθολογισμού», είπε και, ήδη, δείγματα αυτού του ορθολογισμού έδωσαν τόσο ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τασσόμενοι ευθέως και δημοσίως υπέρ της προεξόφλησης των ακριβών δανείων του Ταμείου. Τα ακριβά αυτά δάνεια φθάνουν τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, έχουν επιτόκιο γύρω στο 5% και το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή τους ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι.


Το ίδιο σχέδιο, το οποίο τελεί σε ανοιχτή συζήτηση με τους ευρωπαίους, περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της αποπληρωμής από τα ποσά που συγκέντρωσε το ελληνικό δημόσιο κατά τις τελευταίες, μεταμνημονιακές εκδόσεις κρατικών ομολόγων, ενώ μια ακόμη έξοδος στις αγορές προγραμματίζεται εντός του Μαίου. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσει και στην Κριστίν Λαγκάρντ το επόμενο διήμερο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, με το Ταμείο να διαμηνύει ήδη πως δεν έχει αντίρρηση για την πρόωρη πληρωμή του εάν συμφωνήσουν σ’ αυτό η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της.

Σε πολιτικό επίπεδο η στόχευση και του υπουργού Οικονομικών και συνολικά της κυβέρνησης μέσα από αυτήν την κίνηση είναι να δοθεί το μήνυμα της πλήρους απεξάρτησης από το Ταμείο και της μετάβασης στην εποχή της «μετα-λιτότητας», εάν όχι «αντι-λιτότητας». Κοινώς, να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι η «νέα Πορτογαλία» η οποία μπαίνει σε νέα εποχή κι έχει πλέον την δυνατότητα να διανύμει μεταμνημονιακό μέρισμα στην κοινωνία.



Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει σ’ αυτή την αναδιανομή να υπάρχει και η δική του σφραγίδα. Κατά κάποιους στην κυβέρνηση, είναι η «θεμιτή ανάγκη της προσωπικής δικαίωσης» κι αυτός μπορεί να είναι ο ένας από τους δύο λόγους που επέλεξε να παραμείνει στην θέση του υπουργού Οικονομικών έως τώρα. Ο ίδιος, άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε στην χθεσινή του συνέντευξη πως απέρριψε την συζήτηση για μετακίνησή του στην Ευρωβουλή: «Εχω δουλειά εδώ να κάνω και απέκλεισα τον εαυτό μου από αυτήν τη συζήτηση», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Ο δεύτερος λόγος μπορεί να είναι πως θέλει και διακριτό ρόλο και στον ΣΥΡΙΖΑ της «ρεαλιστικής, μεταμνημονιακής περιόδου». Όχι για λόγους προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών, όπως λένε τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, αλλά διότι θεωρεί πως η εποχή της «ώριμης διακυβέρνησης» πρέπει να συνεχίσει να έχει και καθαρά αριστερά αντίβαρα και πόλους. Από αυτή την οπτική ερμηνεύουν αρκετοί σύντροφοί του στο κόμμα και τις χθεσινές προσεκτικές τοποθετήσεις του σε δύο κομβικά ζητήματα – εκείνα των σκανδάλων και της κεντροαριστερής διεύρυνσης. Ως προς το πρώτο ήταν διακριτικές μεν, διακριτές δε οι αποστάσεις που κράτησε και για το σκάνδαλο της Novartis και για την υπόθεση Πετσίτη. «Ούτε ανακριτής, ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι», απάντησε για την Novartis, ενώ και για το θέμα Πετσίτη περιορίστηκε να πει: «Δεν θα σχολιάσω, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο».

Σε ό,τι αφορά, δε, την Προοδευτική Συμμαχία και τη συνδιάσκεψη του Γαλατσίου είπε μεν ότι στην αριστερά δεν γίνεται face control, φρόντισε όμως παράλληλα να υπενθυμίσει ότι «οι συμφωνίες γίνονται σε προγραμματική βάση». Την ίδια θέση, άλλωστε, έχει επανειλημμένα εκφράσει και στις εσωτερικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπου είναι γνωστή η επιφυλακτικότητά του απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, προερχόμενα από το παλιό ΠΑΣΟΚ, που είτε εισήλθαν, είτε στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση…






Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube. https://www.youtube.com/channel/UClTha-_dzVhSPMB831VKRFA
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only