Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ


Κατακρημνισμένοι πίσω από μεταλλικούς φράκτες κατασκευής βρίσκονται μερικά από τα ορατά λείψανα ενός αρχαίου ναού. Τα περισσότερα από τα αρχαία θεμέλια του ναού είναι τώρα κρυμμένα, επικαλυμμένα από την αστική εξάπλωση, και ποιο κλάσμα μπορεί να δει κανείς, είναι εκλείμματα και σάντουιτς από κτίρια.

Ο ανυποψίαστος πεζό δεν μπορεί ποτέ να το παρατηρήσει. Περιβάλλεται εν μέρει από την προεξέχουσα βλάστηση. Βρίσκεται σχεδόν ξεχασμένη τώρα μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο της καθώς η σταθερή πορεία της αλλαγής και της εξέλιξης την έχει περάσει.Ο ναός της Ύστερης Αρχαϊκής εποχής, 200 χρόνια παλαιότερος από τον Παρθενώνα, χτίστηκε αρχικά για να τιμήσει την ελληνική θεότητα της Αφροδίτης (Αφροδίτη), την θεότητα της αγάπης, τον 6ο αιώνα π.Χ. Μεταφέρθηκε αργότερα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους σε άλλη τοποθεσία, θεωρείται μια ιερή περιοχή όπου υπήρχε συγκέντρωση ναών και ιερών. Εκεί έχει παραμείνει, μέρος της αρχαίας περιοχής της Θεσσαλονίκης και τώρα βρίσκεται στον δήμο του σύγχρονου Θερμαϊκού στην πλατεία της πόλης του Αντωνίου. Είναι ένα παράδειγμα του ιωνικού στυλ αρχιτεκτονικής που ήταν εμπορικό σήμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τον 6ο - 5ο αιώνα π.Χ.

Για να είμαστε δίκαιοι, όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του αρχαίου ναού έχουν αφεθεί στη λήθη κάτω από την επιφάνεια. Μερικά από τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και τα τεχνουργήματα του επισκέπτονται σήμερα οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, χάρη στις προσπάθειες των αρχαιολόγων και αξιωματικών του 6ου Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αλλά, αναφέρουν αξιωματούχοι του έργου του Ναού του Venus, "Το ύψος των κολώνες φτάνει τα επτά μέτρα και δεν μπορεί να εκφραστεί ρεαλιστικά σε εκθεσιακούς χώρους του μουσείου για να τονίσει το ακριβές μέγεθος".

Ο ναός ανασκάφθηκε για πρώτη φορά το 1936, και έπεσε από το χάρτη κατά τη διάρκεια της εισβολής και της καταστροφής της ναζιστικής κατοχής και της επακόλουθης μεταπολεμικής αστικής ανάπτυξης. Το 2000, οι ανασκαφές ανανεώθηκαν υπό την καθοδήγηση του γνωστού αρχαιολόγου Α. Τάσιου σε σχέση με την κατεδάφιση ενός κτιρίου διαμερισμάτων που επικαλύπτει τα ερείπια. Ανέκρινε το ναό, τα ελληνικά-ρωμαϊκά αγάλματα και αρχιτεκτονικά θραύσματα, τουλάχιστον μερικά εκ των οποίων εκτίθενται τώρα στο Μουσείο.Όπως και πολλά άλλα μεγάλα μνημεία και αρχαιότητες της Ελλάδας, ο ναός είναι σύμβολο της εθνικής υπερηφάνειας, που θεωρείται όχι μόνο ως θησαυρός της Ελλάδας, αλλά ως ανεκτίμητη αναπαράσταση της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Από την άποψη των προτεραιοτήτων, ωστόσο, δεν το βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Εκτός αν η γη στην οποία στηρίζεται ο ναός μπορεί να απαλλοτριωθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η νέα κατασκευή θα εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει θαμμένη και αόρατη, επ 'αόριστον. Οι ιδιοκτήτες της γης αντιτίθενται στην απαλλοτρίωση. Η συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ των μερών θα καθορίσει τη μοίρα του ναού. Το θέμα αποτελεί μια κλασική περίπτωση αστικής ανάπτυξης σε σχέση με την πολιτιστική διατήρηση και ανάπτυξη.

Διατηρεί τους αξιωματούχους του έργου του ναού της Αφροδίτης: «Η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του ναού είναι τεράστια. Ο ναός μπορεί να σωθεί και να τιμηθεί ως μέρος της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας, αν η σημασία του υλοποιηθεί και γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση. Η πολιτιστική υπερηφάνεια και η ιστορία πρέπει να διατηρηθούν και να εκτιμηθούν. Μόνο το ένα τρίτο των πιθανών α ντικειμένων έχουν ανασκαφεί από αυτόν τον ιστότοπο. "

Πηγή: archeology.wiki/Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only