Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ὁ Βυζάντιος Ἕλληνας

Ο Θεόδωρος Λάσκαρις του Ιωάννη θεωρείται ο πιο «Έλληνας» από όλους τους Αυτοκράτορες. Γιατί;
Από νέος τριγύριζε στα Ελληνικά ερείπια της Μικράς Ασίας, επικρὰτεια της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, και εξέφραζε τον θαυμασμό του σε επιστολές στον δάσκαλό του Νικηφορό Βλεμμύδη για τα έργα «των προγόνων του». Αυτά υπάρχουν στις ίδιες τις επιστολές του αλλά και συγκεντρωμένα στο έργο του Aggelov "The Byzantine Hellene".
Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στον λόγο που εκφώνησε δημόσια ο Βασιλεύς στην Θεσσαλονίκη το 1256. Ο Λάσκαρις, επιδιώκοντας να εμφυσήσει την ανώτεροτητα της Ελληνικής φιλοσοφικής (θεολογικής) παράδοσης και των δογμάτων των Γραικών επί αυτών των Λατίνων - με τους οποίους είχε σύνοδο στην Θεσσ/νίκη - εξηγεί την καταγωγή των Αυτοκρατορικών από τους Έλληνες: «στην ίδια γη πορευόμαστε, τον ίδιο αέρα αναπνέουμε, έχουμε το ίδιο αίμα»· όπως συνοψίζει ο Aggelov.
Ο συγγραφεύς αναφέρεται και στις προσωπικές επιστολές του Αυτοκράτορα Λάσκαρι, πλέον, στον δάσκαλό του. Εκεί η Βασιλεία ονομάζεται «ελληνικά σκήπτρα», τα Αυτοκρατορικά στρατεύματα «Ελληνικά στρατεύματα»· ακόμη και όταν ο ίδιος καταβάλλει ρητορικά έναν εκπρόσωπο των Λατίνων, το ονομάζει «νίκη των Ελλήνων». Γίνεται προφανές λοιπόν ότι ο Αυτοκράτωρ στις προσωπικές του επιστολές αισθανόταν Έλληνας.
Όπως όμως αναφέρει ο Agellov, και είναι αληθές, ποτέ ο Λάσκαρις δεν έκανε τέτοιους χαρακτηρισμούς δημόσια. Πάντα δημόσια αναφερόταν σε αρχή Ρωμαίων, σε Ρωμαϊκό στρατό, σε ρωμαϊκὰ σκήπτρα. Δηλαδή, παρότι θεωρούταν αυτονόητη στην Αυτοκρατορία της εποχής η καταγωγή από τους Ὲλληνες και άνετα ο ίδιος - και ο πατέρας του - το εξέφραζε δημόσια, ήταν κοινός τόπος, δεν ίσχυε το ίδιο με τους θεσμούς. Είναι σαφής σε αυτό ο συμμαθητής και φὶλος του Γεώργιος Ακροπολίτης, κατόπιν Μέγας Λογοθέτης, για τους «νέους Ρωμαίους» της Κωνσταντινουπόλεως:
«Και όλα τα άλλα ήταν σε αυτούς κοινά. Θεσμοί, νόμοι, λόγοι, βουλευτήρια, δικαστήρια, η ευσέβεια κυρίως, όλα ήταν κοινά των νέων Ρωμαίων με τους παλαιότερους.»
«καὶ πάντα δὲ τὰ ἄλλα ὑπῆρχε τούτοις κοινά, ἀρχαὶ νόμοι λόγοι βουλαὶ δικαστήρια, αὐτὴ ἡ εὐσέβεια, οὐδὲν ὅτι μὴ κοινὸν Ῥωμαίοις τοῖς παλαιοτέροις καὶ νεωτέροις.»
Ούτε ο Λάσκαρις, παρά τα προσωπικά του αισθήματα, ούτε κανείς άλλος Βασιλεύς επεχείρησε να το αλλάξει αυτό. Δημόσια. Ο τελευταίος μας Αυτοκράτορας Βασιλεύς Ρωμαίων απέθανε στην Πύλη του Ρωμανού.
The Byzantine Hellene: The Life of Emperor Theodore Laskaris and Byzantium in the Thirteenth Century https://www.goodreads.com/.../42362453-the-byzantine-hellene
Ειρήνη Δούκαινα Λασκαρίνα, κόρη του Θεόδωρου Λάσκαρι Βατάτζη και σύζυγος του Constantine Assen

 Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only