Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο ύψους 3 μ. αρχαίος μακεδονικός τάφος Αμφιπολιτών της Τερπνής Βισαλτίας! Η αρχαία Γραία, η χρυσοφόρος

Ο αρχαίος μακεδονικός τάφος των αδελφών Διοσκουρίδου και Ιππώνακτος, του Απολλοδώρου, εξ Αμφιπόλεως.

Του Γιώργου Λεκάκη

Στην περιοχή της Τερπνής (νυν Νιγρίτας Σερρών) υπήρχαν τα μεγαλύτερα μεταλλεία χρυσού στην Μακεδονία, μετά το Παγγαίον όρος!
Ήταν τμήμα του αρχαίου βασιλείου της Βισαλτίας, των Βισαλτών Θρακών, το οποίο ήταν ένα από τα πιο πλούσια και ισχυρά σε Μακεδονία-Θράκη. Ήταν πατρίδα του βασιλέως Βισάλτη και του βασιλέως της Θράκης, Ρήσου.

Αρχαίες αναφορές[1] κάνουν λόγο για την παραγωγή προσχωσιγενούς χρυσού στα νότια της Τερπνής, από τον ποταμό… «Χρυσορρόη». «Στο Παλιόκαστρο, ανακαλύφθηκε επιγραφή που μνημονεύει αγορανομικό έλεγχο του προσχωματικού χρυσού, που συλλεγόταν από το γειτονικό ποτάμι»![2]

Επιγραφή (αυτοκρατορικών χρόνων) μαρτυρεί την ύπαρξη πόλεως, η οποία ονομαζόταν, ίσως, Γραία / Graero. Είχε μνημεία αρχιτεκτονικής: Βουλευτήριο, γυμνάσιο, επιστάσιο, βασιλική με εξέδρα και τρεις οίκους![3]Ίσως όμως το «Γραία» να σημαίνει και την πιο αρχαία (γριά - γραία - γαία) γη, που όντως διεκδικεί η Μακεδονία και η Θράκη μας. Ίσως και την πιο αρχαία χρυσοφόρο γη, που όντως διεκδικεί το Παγγαίο.

Αρχαιολογικές ανασκαφές έγιναν 4 χλμ. έξω από την Τερπνή, στην τοποθεσία «Παλαιόκαστρο». Στο σημείο σώζεται (δυστυχώς) συλημένος ο αρχαίος μακεδονικός τάφος των αδελφών Ιππώνακτος και Διοσκουρίδου, του Απολλοδώρου, ο οποίος ήταν Αμφιπολίτης, και εταίρος τουΑλεξάνδρου!
Ανασκάφηκε το 1965[4], στην θέση που οι παλιοί έλεγαν «τ’ γκατζή ντούμπα» (= του πολεμιστή η τούμπα / τύμβος / τάφος).

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα από το έργο του Γ. Λεκάκη «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Αλλά και σύγχρονες - Βλ. Ν. Λ. Πασχαλούδη «Η Τερπνή», σελ. 218. Υπάρχουν ονομαστικές αναφορές ανθρώπων, που εργάσθηκαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα για την συλλογή του χρυσού της περιοχής – βλ. Ν. Λ. Πασχαλούδη «Παραδοσιακά επαγγέλματα στη Νιγρίτα και την Τερπνή», σελ. 171.
Το 1976-1980 έγιναν στο Παλιόκαστρο από το Ι.Γ.Μ.Ε. έρευνες για τον εντοπισμό αρχαίων στοών εκμετάλλευσης. Εντοπίσθηκαν τρεις στοές αρκετά καλά διατηρημένες.

[2] Βλ. Ν. Λ. Πασχαλούδη «Η Τερπνή», σελ. 218.

[3] Βλ. Δ. Κ. Σαμσάρη «Ανέκδοτη επιγραφή των αυτοκρατορικών χρόνων από την Τερπνή Νιγρίτας», στα «Μακεδονικά», 20, 1980, 1-8. Και D. C. Samsaris «La vallée du Bas-Strymon á l’ époque impériale (Contribution épigraphique á la topographie, l’ onomastique, l’ histoire et aux cultes de la province romaine de Macédoine)», Δωδώνη18, 1989, τ. 1, σελ. 222-223, αρ. 17, The Packard Humanities Institute (Samsaris, Bas-Strymon 17, # PH150654).



[4] Πλην του παρακάτω αναφερομένου σημειώματος της Ευγ. Γιούρη, («Χρονικά», 1966), βλ. και Μ. Καραμπέρη «Ανασκαφική έρευνα στην Τερπνή Ν. Σερρών», πρακτικά Β΄ Επιστημονικού Συμποσίου, Νιγρίτα 1996, Θεσσαλονίκη, 2000, σελ. 311.

ΠΗΓΗ amfipolinews




Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube. https://www.youtube.com/channel/UClTha-_dzVhSPMB831VKRFA
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only