Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Το τζαμί στον Παρθενώνα, το Ερεχθείο και τούρκικα σπίτια στην Ακρόπολη του 1805



Η βορειοδυτική πλευρά της Ακρόπολης από τα Προπύλαια.

Χρονολογία
Γύρω στα 1805

Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο «Views in Greece» με τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και χαρακτικά του ιρλανδού κλασικιστή και ζωγράφου Έντουαρντ Ντόντγουελ (Edward Dodwell) και του ιταλού ζωγράφου Σιμόνε Πομάρντι (Simone Pomardi). Ο πρώτος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1801 και ξανά το 1805-1806, συνοδευόμενος αυτήν τη φορά από τον Πομάρντι.

Περιγραφή
Καθημερινή σκηνή στην Ακρόπολη, κάπου γύρω στα 1805. Καθ’ όλη την εποχή της τουρκοκρατίας η Ακρόπολη ήταν «το Κάστρο», το φρούριο της πόλης, και ταυτόχρονα μια μικρή πολιτεία με δεκάδες σπίτια (έως και 200 κάποια εποχή), στα οποία έμεναν μόνιμα πολλά μέλη της φρουράς του κάστρου, οι λεγόμενοι «Καστριώτες» ή «Καστριανοί», με τις οικογένειές τους. Τα σπίτια αυτά ήταν κτισμένα πάνω ή δίπλα στα αρχαία μνημεία, ορισμένα από τα οποία χρησίμευαν επίσης ως κατοικίες, ανά εποχές.

Η είσοδος –ακόμη και η προσέγγιση- στο Κάστρο απαγορευόταν αυστηρά στους χριστιανούς, και οι ξένοι περιηγητές που ήθελαν να επισκεφθούν τα αρχαία μέσα ή γύρω από αυτό, έπρεπε να πάρουν την άδεια του δισδάρη, του φρούραρχου της Ακρόπολης, κάτι που πρακτικά σήμαινε να πληρώσουν τα απαραίτητα μπαξίσια… Συνήθως, η απαγόρευση εφαρμοζόταν αυστηρά και όποιος την αγνοούσε κινδύνευε να κατηγορηθεί για κατασκοπία. Μάλιστα, σε ένα σχετικό περιστατικό που συνέβη στα 1675 οι φρουροί σήκωσαν απειλητικά τα όπλα τους, όταν ο άγγλος περιηγητής Φράνσις Βέρνον (Francis Vernon) πλησίασε το Θέατρο του Διονύσου για να το μελετήσει, και θα είχαν πυροβολήσει αν δεν τον είχε απομακρύνει βιαστικά ο συνοδός του Ζαν Ζιρό (Jean Giraud), ο τότε πρόξενος της Γαλλίας στην Αθήνα…

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της εικόνας είναι το μικρό τζαμί (πιο σωστά «μεστζίντ», μικρό μουσουλμανικό τέμενος) στον Παρθενώνα, που διακρίνεται καθαρά μέσα από το γκρεμισμένο τμήμα του τελευταίου. Το τέμενος αυτό, το οποίο εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες των Καστριωτών και κατεδαφίστηκε το 1842, δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με το μεγαλοπρεπές μεγάλο τζαμί που περιέγραψε με θαυμασμό ο τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα στα 1667, το οποίο καταστράφηκε μαζί με μεγάλο τμήμα του Παρθενώνα κατά την πολιορκία του κάστρου από τους Ενετούς του Μοροζίνι το 1687.



ΠΗΓΗ athensopenmuseum



Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only