Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Αποχαιρετώντας στη Βαυαρία τον Όθωνα (6 Δεκεμβρίου 1832)


Την 6η Δεκεμβρίου 1832 (γρηγοριανό ημερολόγιο), ο ανήλικος Πρίγκιπας Όθων της Βαυαρίας αποχαιρετούσε τον πατέρα του Βασιλέα Λουδοβίκο Α΄ σε ένα δάσος δώδεκα χιλιόμετρα νοτίως του Μονάχου. Λίγες ημέρες αργότερα, ο νεαρός Όθων έφθανε στο Ναύπλιο. Η συνέχεια της ιστορίας είναι σε γενικές γραμμές γνωστή.
Στο σημείο όπου ο Όθων αποχαιρέτησε τον πατέρα του, περίπου δεκατέσσερις μήνες αργότερα, ανεγέρθηκε δωρικός κίονας πάνω στον οποίο βρισκόταν η προτομή του νεαρού μονάρχη. Το μνημείο έχει συνολικό ύψος περίπου εννέα μέτρων ενώ στη βάση του απεικονίζεται λέων, έμβλημα της Βαυαρίας. Ονομάζεται Ottosäule, δηλαδή: «στύλος του Όθωνος».
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το μνημείο δεν παραγγέλθηκε από την Αυλή ή τη βαυαρική κυβέρνηση αλλά δωρίθηκε από τον Anton Ripfel (1786-1850), γνωστό τεχνίτη του Μονάχου. Βλέπουμε λοιπόν την εντύπωση που προκάλεσε στην κοινωνία της εποχής η επιλογή του Όθωνος για τον ελληνικό Θρόνο.


Περισσότερο ενδιαφέρον έχει ότι ο τεχνίτης, αν και ζήτησε και έλαβε την άδεια να αναγείρει το μνημείο, έμπλεξε στα γρανάζια της βαυαρικής γραφειοκρατίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρώσει το μνημείο αλλά να μην μπορεί να προβεί στα αποκαλυπτήρια, τα οποία αρχικώς σχεδιάζονταν για την πρώτη επέτειο από την αναχώρηση του Όθωνος.
Το ζήτημα λύθηκε μετά την προσωπική παρέμβαση του Βασιλέως Λουδοβίκου και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν την 13η Φεβρουαρίου 1834. Όταν ο Όθων επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Βαυαρία το 1836, επιθεώρησε αυτοπροσώπως το μνημείο.
Στην περιοχή όπου βρίσκεται ο κίονας ιδρύθηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα η πόλη Ottobrunn, η οποία έλαβε το όνομά της από τον Όθωνα. Το μνημείο απεικονίζεται στο έμβλημα της πόλεως και αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής.

Μνημείο του Όθωνος στο Κάρλοβι Βάρι
Αξίζει να αναφερθούμε σε ένα ακόμη παρόμοιο μνημείο. Μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα της Βαυαρίας με την τότε Αυστριακή αυτοκρατορία, στη Βοημία (σημ. Δημοκρατία της Τσεχίας), βρίσκεται η λουτρόπολη Κάρλοβι Βάρι (Karlovy Vary). Μεταξύ των ετών 1836 και 1865, ο Όθων επισκέφτηκε πέντε φορές το Κάρλοβι Βάρι. Του άρεσε μάλιστα να περπατά σε ένα ύψωμα στο δάσος, το οποίο διέθετε ωραία θέα προς την πόλη.
Ο Όθων υπήρξε πολύ συμπαθής στους κατοίκους για την απλότητα, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία του. Για να τον τιμήσουν, η πόλη ονόμασε το ύψωμα αυτό: «ύψωμα Όθωνος» και ανήγειρε γρανιτένιο δωρικό κίονα πάνω στον οποίο βρίσκεται μια σφαίρα. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν την 8η Σεπτεμβρίου 1852 παρουσία του ίδιου του Όθωνος.

Το μνημείο αυτό παραμένει σήμερα στη θέση του και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντηρήσεώς του.



πηγη istorikathemata


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only