Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Κεραμικά θραύσματα της Μέδουσας Γοργούς βρέθηκαν στο σπήλαιο Gorham του Γιβραλτάρ.!


Στην περιοχή που λέει ο μύθος ότι την αποκεφάλισε ο Περσέας...!

Μία από τις κλασσικές ιστορίες στην ελληνική μυθολογία είναι ο αποκεφαλισμός της Μέδουσας  Γοργούς από τον Περσέα. Αυτή η περίπλοκη ιστορία με την οποία ο Περσέας την ανακαλύπτει  και  με τη βοήθεια των θεών,  βρίσκεται στην αγκαλιά των αδερφών γοργόνων και αποκεφαλίζει την πιο κακιά εκ των τριών - την Μέδουσα Γοργώ - εμφανίζεται σύμφωνα με την παράδοση να έχει πραγματοποιηθεί  μέσα στα όρια του στενού του Γιβραλτάρ και τις παρακείμενες περιοχές της Βόρειας Αφρικής.




Η Μέδουσα

Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή. Το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά.Κόρη του Φόρκυ ή Φορκέα και της Κητούς, αδελφή των Γοργόνων Σθενώ και Ευρυάλη, και των Γραιών Δεινώ, Ενυώ και Πεφρηδώ, ήταν στην αρχή Κενταύρισσα.

  • Κατά μια εκδοχή ήταν μια πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς που ο Ποσειδώνας τη γονοιμοποίησε μεταμορφωμένος σε άλογο στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε.

Τελικά τη σκότωσε ο Περσέας, με την βοήθεια της Αθηνάς. Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε
Μετά την ήττα του Ουρανού, η Γαία έσμιξε και με τον πρωτότοκο γιο της τον Ωκεανό. Τα παιδιά τους είναι οι θεότητες της θάλασσας, των ποταμών, των λιμνών και γενικότερα του υγρού στοιχείου.

Αναπαράσταση του ναού C στον Σελινούντα στην Σικελία 

 Οι γοργόνες 

Παιδιά του Πόντου και της Γαίας ήταν ο Νηρέας, ο Θαύμας, η Ευρυβία, ο Φόρκυς και η Κητώ. Ο Φόρκυς και η Κητώ (αδέρφια) «έσμιξαν» και έφεραν στον κόσμο τις τρεις Γραίες, επίσης τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, καθώς και τις τρεις Γοργόνες (Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδουσα).
Λέγεται ότι ήταν Κενταύρισσες, τις οποίες μεταμόρφωσε σε απεχθή τέρατα η Αθηνά η θεα προστατάτιδα της πόλης Αθήνας, εξαιτίας της Μέδουσας. Συχνά συνδέονται με τις Σειρήνες.



Ο Περσέας σκότωσε την Μέδουσα στις Ηράκλειες Στήλες


Το εύρημα στο σπήλαιο που αποκάλυψαν οι επιστήμονες 


Σήμερα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν στο συνέδριο του Calpe το 2019, την ανακάλυψη θραυσμάτων από ένα γοργόνειον μια κεραμική αναπαράσταση της Μέδουσας Γοργούς  από το Σπήλαιο Gorham στο Γιβραλτάρ.

  • Η θέση των ευρημάτων, στο βαθύτερο μέρος της σπηλιάς, φαίνεται να υποστηρίζει τον μύθο και τη θέση του.

Η ανακάλυψη είναι  σημαντική στη σχέση μεταξύ της κλασσικής μυθολογίας και της αρχαιολογίας.

Το Σπήλαιο Γκόραμ

Δείχνει ότι, στα μάτια των αρχαίων ναυτικών του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ., το Σπήλαιο Γκόραμ, που βρίσκεται στη βάση ενός από τους Στύλους του Ηρακλή, ήταν το σπίτι της Μέδουσας Γοργούς .


Γενικά στοιχεία
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μια στρωματογραφία αποτελούμενη από 4 στρώματα. Το 1ο στρώμα έδωσε στοιχεία για παρουσία τον Φοινίκων από τον 8ο στον 3ο αιώνα π.Χ. Κάτω από αυτό, στο 2ο στρώμα βρέθηκαν ίχνη σύντομης χρήσης του σπηλαίου κατά τη Νεολιθική εποχή.


Το 3ο στρώμα έδωσε τουλάχιστον 240 ευρήματα της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου, του Μαγδαληναίου (11.000 με 17.000 χρόνια πριν) και του Σολουτριναίου πολιτισμού (20.000-18.000 χρόνια πριν). Το τελευταίο στρώμα έδωσε αντικείμενα της Μουστιαίας περιόδου (300.000 έως το 30.000 χρόνια πριν), όπως φολίδες, αιχμές βελών, ξέστρα κ.ά.. Το 4ο αυτό στρώμα ανασκάφτηκε από το 1997 έως το 2005, δίνοντας 222 λίθινα ευρήματα και ξανά από το 2011 έως το 2012, με επιπλέον άλλα 72 ευρήματα.

Με πληροφορίες από το : The Gibraltar Magazine 



ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only