Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

χαμένα κτίρια της Αθήνας



Musée Guimet, Paris


Σε πρώτο πλάνο, το επίμηκες κτίριο με το τρένο πίσω του είναι ο σταθμός στο Θησείο, ο τερματικός τότε της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Αθήνας με τον Πειραιά.

Αμέσως πίσω του και προς τα δεξιά, η εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων με το καμπαναριό να ξεχωρίζει.

Αριστερά από την εκκλησία, το κτίριο με το αέτωμα βρισκόταν στη γωνία Ερμού και Ασωμάτων και ήταν η οικία του Βαυαρού ιατρού Ερρίκου Τράϊμπερ, κατασκευασμένη το 1837.

Μετακινούμεθα προς τ' αριστερά και εστιάζουμε στο δρόμο με τις δενδροστοιχίες που "τέμνει" τη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά, λίγο διαγώνια. Είναι η Πειραιώς. Το ιδιαίτερα μεγάλο κτίριο στο άκρο αριστερά ήταν το Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα. Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1870 σε σχέδια του Ziller, κατεδαφίστηκε το 1963. Το 1940 επιτάχθηκε και λειτούργησε ως στρατόπεδο χωροφυλακής , εν συνεχεία ως στρατόπεδο της ιταλικής φρουράς της Αθήνας και έπειτα ως φυλακές.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τους χαρακτηριστικούς πυργίσκους, στη γωνία Πειραιώς και Θερμοπυλών, έργο επίσης του Ziller, ήταν ο ναός αυτού του ορφανοτροφείου και βρισκόταν παλιά στον περίβολό του. Στη φωτογραφία αυτή δεν εμφανίζεται γιατί κτίστηκε αργότερα, γύρω στα 1900.

 Ανεβαίνοντας την Πειραιώς προς Ομόνοια συναντάμε δεξιά ένα σκουρωπό κτίριο, το Δημοτικό Βρεφοκομείο. Κτισμένο το 1872-1874 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου, στεγάζει σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη. Στον κενό χώρο μπροστά του, όπως το βλέπουμε στη φωτογραφία, θα διαμορφωθεί αργότερα η πλατεία Κουμουνδούρου.

 Πλησιάζοντας προς Ομόνοια ο ιστός της πόλης πυκνώνει και δεν ξεχωρίζουμε συγκεκριμένα κτίρια. Το μεμονωμένο κτίριο πάνω δεξιά στη φωτογραφία βρισκόταν στο Πεδίο του Άρεως, εκεί που είναι σήμερα ο "Πανελλήνιος". Στέγαζε από το 1869 τη Στρατιωτική Ιππευτική Σχολή. Το κτίριο έπαθε μεγάλες ζημιές στα Δεκεμβριανά και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε.

Αριστερά απ' αυτό το κτίριο διακρίνεται και η Πατησίων να φεύγει λοξά προς τον ορίζοντα.










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only