Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Πώς να αναγνωρίσετε και να εκθέσετε έναν δημαγωγό



Ο έπαινος, τα συγχαρητήρια, οι υποσχέσεις και τα δώρα είναι τα εργαλεία που ένας πονηρός άνθρωπος θα χρησιμοποιήσει για να σας εξαπατήσει και να σας οδηγήσει εκεί που δεν θέλετε πραγματικά να πάτε. Όλοι έχουμε συναντήσει τέτοιους ανθρώπους, ειδικά πολιτικούς, που προσπαθούν σκληρά να μας πείσουν ότι είμαστε φίλοι μας και ότι θα δουλέψουν για δικό μας καλό, αν μόνο θα τους εμπιστευθούμε. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς απλώς θέλουν να αρπάξουν την εξουσία για τα δικά τους συμφέροντα. Σήμερα τους ονομάζουμε λαϊκιστές. στην αρχαία Ελλάδα ονομάζονταν πλαστογράφημα και δημαγωγός.

Συμβουλές του Αριστοτέλη
Η τέχνη της πειθώσεως είναι ηλικιωμένη και οι πολιτικοί την έχουν κατακτηθεί. Αλλά οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνικές της, ή ακόμα κι αν είναι, δεν μπορούν να αντισταθούν στη γοητεία τους. Ωστόσο, αν δώσουμε προσοχή στις βασικές αρχές αυτής της τέχνης, η οποία παραμένει αμετάβλητη για χιλιετίες, μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση μας και να σταματήσουμε να είμαστε εύκολοι θύματα.

Ο Αριστοτέλης συμβουλεύει τους ρήτορες, τους ανθρώπους που προσπαθούν να πείσουν το κοινό να πάει σε αυτή ή την άλλη κατεύθυνση, στο έργο του για ρητορική, διάλεκτο και επικοινωνία με τίτλο « Ρητορική ». Παρόλο που δηλώνει σαφώς ότι το κίνητρο του ρήτορα πρέπει να είναι να βοηθήσει το κοινό να κάνει σωστές αποφάσεις για το κοινό καλό, οι συμβουλές του έχουν χρησιμοποιηθεί ως τεχνικές χειραγώγησης και εξαπάτησης. Από την πλευρά μας, μπορούμε να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο και να σκεφτούμε αντίστροφα πώς μπορούμε να προστατευτούμε από εκείνους τους άρτια καταρτισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να πουλήσουν αυτό που δεν θέλουμε να αγοράσουμε.

Αντιμετωπίζοντας τις τεχνικές εξαπάτησης
Πρέπει να γνωρίζουμε τις πειστικές τεχνικές για να τις αντιμετωπίσουμε. Μια καλή αρχή είναι η μισή μάχη, οπότε αρχίζουμε απαγορεύοντας στον ομιλητή να διαμορφώνει τις τάσεις μας. Ο Αριστοτέλης αναλύει πέντε βασικές τεχνικές πειθώσεως που χρησιμοποιούν οι ομιλητές για να μας βούτυρο πριν φτάσουν στην κύρια πορεία. και μπορούμε να αναπτύξουμε πέντε αμυντικές αντιδράσεις για να τους εμποδίσουμε να φτάσουν σε εμάς:

Οι ομιλητές αποφεύγουν να χρησιμοποιούν επιστημονικά επιχειρήματα, καθώς προτιμούν να μιλάνε γενικά για θέματα, να αναμιγνύουν λόγο και ψυχολογία.
Μπορεί να ακούσετε την ευρεία δήλωση "Θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία". Ακούγεται καλός (που δεν αγαπά τη δημοκρατία!), Αλλά πριν επικροτήσετε αναρωτηθείτε: Τι σημαίνει αυτό; Ο John F. Kennedy είχε υποσχεθεί να ενισχύσει τη δημοκρατία και αγωνίστηκε σκληρά για να αντιμετωπίσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και τελικά σκοτώθηκε. Αλλά ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε υποσχεθεί το ίδιο πράγμα και η πολιτική του οδήγησε σε θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων κινεζικών. Ζητήστε από αυτούς που κάνουν την υπόσχεση τι θα κάνουν ακριβώς και ποια μέτρα σχεδιάζουν να πάρουν. Αν δεν λάβετε μια ευθεία απάντηση, η «δημοκρατία» που έχουν στο μυαλό τους πιθανότατα δεν θα σας αρέσει.

Οι δράστες κερδίζουν τη συμπάθεια του κοινού προβάλλοντας την εντυπωσιακή προσωπικότητά τους και επιπλέον πείθοντας τους ανθρώπους ότι γνωρίζουν τι τους απασχολεί και ποια είναι τα καθημερινά τους προβλήματα.
Οι γοητευτικές προσωπικότητες μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι. Ενώ οι πολιτικοί προωθούν τα ταλέντα τους και κατηγορούν αυτούς που έκαναν λάθος, προσπαθήστε να ρίξετε μια ματιά στη ζωή τους. Τι έχουν κάνει μέχρι τώρα; Βοήθησαν καθένας και πώς; Έχουν πάντα συμμορφωθεί με το νόμο; Σεβαστούν τους συμπολίτες τους; Αν δεν σας αρέσουν τα πράγματα που μπορείτε να μάθετε για το παρελθόν τους, τότε βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τώρα που ζητούν την ψήφο σας. Είναι πιθανό ότι θα είναι χειρότερα από τους προκατόχους τους που προσπαθείτε να απαλλαγείτε.

Οι δράστες δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια. Θα χρησιμοποιήσουν εύλογους συλλογισμούς για να εντυπωσιάσουν το κοινό τους.
Αυτό είναι όπου γίνεται πραγματικά δύσκολο. Όλοι οι άνθρωποι τείνουν να εμμένουν στη γνώμη που έχουν ήδη διαμορφωθεί. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να αρέσει και να αισθάνεσαι άνετα με όσους λένε πράγματα που συμφωνούμε και δεν μας αρέσουν οι διαφορετικές απόψεις. Είστε απολύτως βέβαιοι ότι η άποψή σας για ένα θέμα είναι σωστή; Οποιαδήποτε πιθανότητα έχετε σχηματίσει ελαφρά γνώμη; Μπορεί να αφήσατε την κριτική σκέψη σας και να υιοθετήσετε μια ιδέα μόνο επειδή εκφράστηκε από τους γονείς σας ή από κάποιον άλλο που θαυμάζετε; Κάντε ένα βήμα πίσω και δώστε τον εαυτό σας λίγο χρόνο πριν αποφασίσετε αν αυτό που λένε οι πολιτικοί είναι αλήθεια. Πρώτα απ 'όλα πρέπει να βελτιώσουμε τον εντοπισμό των πραγματικών γεγονότων και να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την άποψή μας, αν χρειαστεί.

Οι δράστες ξέρουν τι σημαίνει ευτυχία σε σας και υπόσχονται να σας κάνουν ευτυχισμένους.
Όλοι οι άνθρωποι αναζητούν ευτυχία στη ζωή τους, αλλά η ευτυχία σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ωστόσο, ο κοινός παράγοντας οικονομικής ευημερίας πιστεύεται ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ευτυχία σε κάθε κοινωνία. Οι αποτελεσματικοί ρήτορες γνωρίζουν τι σημαίνει ευτυχία στο κοινό τους και εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε αν είναι πράγματι πρόθυμοι και επαρκείς για να υποστηρίξουν την ιδέα μας για ευτυχία. Εάν έχετε κάνει καλή δουλειά με τα τρία προηγούμενα σημεία, δεν θα δυσκολευτείτε να φτάσετε στο σωστό συμπέρασμα.

Οι ρήτορες γνωρίζουν και επαίνεσαν τις αξίες και τις πεποιθήσεις του ακροατηρίου τους.
Ο Σωκράτης δήλωσε ότι "οι κυνηγοί κυνήγι λαγοί με σκύλους και κολακεύους κυνηγούν ανόητους με επαίνους ". Εάν τα μέλη του ακροατηρίου είναι θρησκευτικά, ο πολιτικός θα τους επαίνους για τις πεποιθήσεις τους και θα κάνει μεγάλες ομιλίες για το κοινωνικό έργο της εκκλησίας. Αλλά μοιράζεται αυτές τις πεποιθήσεις; Εάν το κοινό είναι πατριωτικό, ο ομιλητής θα επαινέσει τον πατριωτισμό τους και θα προσπαθήσει να τους γεμίσει με υπερηφάνεια για τις αξίες τους. Αλλά ήταν πάντα πατριωτικό; Θα ωφεληθεί η χώρα από τις πολιτικές της ή είναι αυτή ακριβώς μια άλλη περίπτωση ωραίων λέξεων που θα βλάψουν τη χώρα στο τέλος;



Μπορείτε να μελετήσετε αυτές τις πέντε πτυχές των πειστικών τεχνικών και να δημιουργήσετε για εσάς ένα ισχυρό τείχος προστασίας ενάντια στους πονηρούς ανθρώπους. Αλλά μην ξεχνάτε, αυτό είναι μόνο η αρχή. Το τείχος προστασίας θα κρατήσει τα ηχεία να προσελκύσουν τις τάσεις σας, αλλά θα συνεχίσουν την εκστρατεία για να σας προσεγγίσουν και θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Μέχρι την Ημέρα των Εκλογών, θα προσπαθήσουν να κάνουν χρήση του θυμού σας, των φόβων και των ελπίδων σας, της αγάπης σας για την οικογένειά σας και πολλά άλλα.

Αλλά δεν θα σας αφήσουμε απροστάτευτο. Θα επιστρέψουμε σύντομα με περισσότερες λεπτομέρειες και τεχνικές που αποκάλυψε ο Αριστοτέλης.



Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only