Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ


Είναι πλέον σαφές ότι η υαλουργεία στην αρχαιότητα είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Τα γυάλινα αντικείμενα υψηλής ποιότητας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.
Ας αρχίσουμε με ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε το επίπεδο τέχνης και τεχνικής των ιστορικών χρόνων. Με το πέρασμα των αιώνων η ανυπέρβλητη ελληνική πολιτισμική υπόσταση έφερε αποτελέσματα που και σήμερα ακόμα είναι δυσεξήγητα τουλάχιστον από τους περισσότερους ερευνητές. Η εξελικτική πορεία στην τέχνη των Ελλήνων αποτελεί ακόμα και σήμερα θαύμα για την ανθρώπινη σκέψη .
Ένα από τα υλικά απόδοσης τέχνης και τεχνικής είναι το γυαλί. Φθάνοντας στην λεγόμενη ρωμαϊκή  περίοδο  πολλά πράγματα εξελίχτηκαν λόγο του τεράστιου παρελθόντος που είχε ο ελληνικός πολιτισμός που μπόρεσε σε ένα περιβάλλον περισσότερο σταθερό να κάνει κυριολεκτικά θαύματα. Φυσικά όταν αναφερόμαστε στην ρωμαϊκή περίοδο τέχνης εννοούμε κυριολεχτικά την ελληνική τέχνη  .Πως θα μπορούσε άλλωστε άλλος πολιτισμός να διαδεχτεί την εκπληκτική «ελληνιστική» περίοδο , δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα από κανένα άλλο πολιτισμό να διαδεχθεί αυτό το παρελθόν .
Και όταν μιλάμε για την ελληνικό πολιτισμό στην τέχνη θα μπορούσαμε να δούμε το παρακάτω παράδειγμα .Πέρα από οποιαδήποτε περιγραφή η εικόνα διηγείται…







   

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only