Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Η σκανδιναβική εποχή του Χαλκού προσελκύει μεγάλη ποικιλία μεταναστών στη Δανία


Δόντια από άνδρες από το χώρο του Gjerrild (Rise 73a)
[Πίστωση: Marie Louise Jorkov]


Τα πρότυπα μετανάστευσης στη σημερινή Δανία μετατοπίστηκαν στην αρχή της Βόρειας Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE από την Karin Frei του Εθνικού Μουσείου της Δανίας και συναδέλφους του. Οι μετανάστες φαίνεται να προέρχονται από ποικίλες και δυνητικά απομακρυσμένες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια περιόδου πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης στη νότια Σκανδιναβία κατά τη 2η χιλιετία π.Χ.
Η 2η και 3η χιλιετία π.Χ. είναι γνωστό ότι ήταν μια περίοδο σημαντικών μεταναστεύσεων στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης πληθυσμών στέπας σε πιο εύκρατες περιοχές. Αρχίζοντας γύρω στο 1600 π.Χ., η νότια Σκανδιναβία συνδέθηκε στενά με το εμπόριο μεταλλευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης, γεγονός που οδήγησε σε μια εποχή του βόρειου χαλκού και μια περίοδο σημαντικού πλούτου στην περιοχή της σημερινής Δανίας


Στη μελέτη αυτή, ο Frei και οι συνεργάτες του διερεύνησαν κατά πόσο τα πρότυπα μετανάστευσης άλλαξαν κατά τη διάρκεια αυτής της σκανδιναβικής εποχής του Χαλκού. Εξέτασαν σκελετικά υπολείμματα 88 ατόμων από 37 περιοχές σε όλη τη σημερινή Δανία. Δεδομένου ότι τα ισότοπα του στροντίου στο σμάλτο των δοντιών μπορούν να καταγράφουν γεωγραφικές υπογραφές από νεαρή ηλικία, η ανάλυση αυτών των ισοτόπων χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των περιφερειών προέλευσης των ατόμων. Για τον προσδιορισμό της ηλικίας κάθε σκελετού χρησιμοποιήθηκε χρονολόγηση ακτινοβολίας άνθρακα και διεξήχθησαν φυσικές ανθρωπολογικές αναλύσεις για την προσθήκη πληροφοριών σχετικά με το φύλο, την ηλικία και τους ενδεχόμενους τραυματισμούς ή ασθένειες.


Η σκανδιναβική εποχή του Χαλκού προσελκύει μεγάλη ποικιλία μεταναστών στη Δανία
Κρανίο από μεμονωμένο RISE432 που ανασκάφηκε από την ταφή του Gjerrild που παρουσιάζει μια επουλωμένη συντριβή
[Credit: Samantha S. Reiter, Εθνικό Μουσείο της Δανίας / Frei et al. 2019]
Από το c. Το 1600 π.Χ. και μετά από την αρχή της Βόρειας Εποχής του Χαλκού, το γεωγραφικό σήμα των μεταναστών έγινε πιο ποικίλο, γεγονός που δείχνει ότι αυτή η περίοδος οικονομικής ανάπτυξης προσελκύει τους μετανάστες από μια μεγάλη ποικιλία ξένων περιοχών, ενδεχομένως περιλαμβάνοντας και πιο απομακρυσμένες περιοχές

Οι συντάκτες προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την καθιέρωση νέων πολιτιστικών συμμαχιών καθώς η νότια Σκανδιναβία άνθισε οικονομικά. Προτείνουν ότι η περαιτέρω μελέτη με χρήση αρχαίου DNA μπορεί να αποσαφηνίσει περαιτέρω μια τέτοια κοινωνική δυναμική σε μεγάλες κλίμακες.


Η σκανδιναβική εποχή του Χαλκού προσελκύει μεγάλη ποικιλία μεταναστών στη Δανία
Karin Frei στο εργαστήριο λίγο πριν πάρει ένα δείγμα σμάλτου από ένα από τα πολλά άτομα της Εποχής του Χαλκού
[Πίστωση: Cristina Jensen]
Ο συν-συγγραφέας Kristian Kristiansen σημειώνει: "Περίπου το 1600 π.Χ., η ποσότητα μετάλλου που έρχεται στη νότια Σκανδιναβία αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας ως επί το πλείστον από τις ιταλικές Άλπεις, ενώ το κασσίτερο προερχόταν από την Κορνουάλη στη νότια Αγγλία. πρόδρομος για την εποχή της εποχής του Βίκινγκ. "

Ο Karin Frei προσθέτει: "Τα δεδομένα μας δείχνουν μια σαφή μετατόπιση της ανθρώπινης κινητικότητας στο σημείο ανόδου της Βόρειας Εποχής του Χαλκού, όταν προέκυψε μια άνευ προηγουμένου πλούσια περίοδος στη νότια Σκανδιναβία, γεγονός που μας υποδεικνύει ότι αυτές οι πτυχές ίσως ήταν στενά συνδεδεμένες".

Πηγή: Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only