Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έκαναν σχοινιά και καλάθια κατά την Παλαιολιθική εποχή

Σπήλαιο Santa Maira

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βαλένθια και του CSIC δημοσίευσε μια μελέτη που καταδεικνύει τη χρήση φυτικών ινών κατά την τελική παλαιολιθική περίοδο στις σπηλιές Santa Maira (Castell de Castells, Αλικάντε).
Πρόκειται για θραύσματα από πλεκτά σχοινιά και αποτυπώματα με καλάμια για πηλό. Το σχοινί έδωσε την παλαιότερη άμεση χρονολόγηση στην Ευρώπη για ένα αντικείμενο από πλεκτές ίνες: πριν από 12.700 χρόνια. Στην ίδια εργασία, έχει επίσης αποκαλυφθεί η πρώτη απόδειξη σχετικά με τη χρήση δοχείων από καλάθια με πηλό.

Το έργο αναλύει τόσο τα είδη που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πλεγμένων σχοινιών, την επεξεργασία και την προετοιμασία τους, όσο και τη χρήση τους για την κατασκευή πιο σύνθετων συσκευών όπως καλάθια και δοχεία. Τα υλικά αυτά χρονολογούνται περίπου 13.000 χρόνια. Τα εθνολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως μεταξύ των ιστορικών κοινωνιών, αλλά σε μεγάλο βαθμό αγνοούμε τη χρήση τους στην Προϊστορία

«Είναι μια σημαντική συμβολή στη γνώση της χρήσης φθαρτών υλικών μεταξύ των κοινωνιών κυνηγών-συλλεκτών-αλιέων του Ευρωπαϊκού Παλαιολιθικού», σύμφωνα με τον J. Emili Aura, καθηγητή του Τμήματος Προϊστορίας, Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βαλένθια.

Η διατήρηση φυτικών ινών αυτής της ηλικίας απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Επίσης, εκείνα των θραυσμάτων από πηλό με καλάθια αποτυπώνονται, των οποίων η έκθεση στη φωτιά επέτρεψε τη διατήρησή τους. Πρόκειται για δοχεία των οποίων η ηλικία υπερβαίνει τα 5.000 χρόνια της πρώτης νεολιθικής κεραμικής της δυτικής Μεσογείου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vegetation History and Archaeobotany.



Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έκαναν σχοινιά και καλάθια κατά την Παλαιολιθική εποχή
Τα τεμάχια συμβολοσειρών αναλύθηκαν στη μελέτη [Credit: U. València]
Η ανάλυση των φυτικών ινών επέτρεψε την ταυτοποίηση των υπολειμμάτων ως ενός μονοκοτυλήδονου, πιθανότατα από την ομάδα των αγρωστωδών και πολύ παρόμοια με το σπάρτο. Τα φύλλα του ήταν πλεγμένα για να κατασκευάσουν σχοινιά με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλος αριθμός αντικειμένων και με πολλές χρήσεις

Ο διευθυντής του έργου ανασκαφών, J. Emili Aura, επισημαίνει ότι τα δεδομένα της Santa Maira μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να διορθώνουμε μια μεγάλη προκατάληψη. Για να σκεφτεί κανείς ότι μόνο τα υλικά που διατηρούνται καλύτερα, όπως η πέτρα, τα οστά ή το κέλυφος, ήταν τα πιο χρησιμοποιημένα είναι ένα λάθος. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι άλλα υλικά και τεχνικές πρέπει να έχουν ευρεία χρήση και ποικίλες εφαρμογές: καλάθια, σακίδια ή υποδήματα.

Αυτή η προκατάληψη επηρεάζει επίσης τη σημασία που αποδίδεται στις τεχνικές αυτές κατά τη διάρκεια του Παλαιολιθικού. "Το ίδιο ισχύει και για το χαρακτήρα αυτής της δραστηριότητας σχοινιού πλεξίματος και των πιθανών δημιουργών της. Είναι γνωστό ότι στις ιστορικές κοινωνίες ήταν ένα εποχιακό καθήκον που αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις γυναίκες ".

Τα υλικά που αναλύθηκαν υποδεικνύουν την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων καλαθοπλεκτικής χρησιμοποιώντας σχοινιά, χωρίς να αποκλείεται η πιθανή επεξεργασία υφασμάτων. Τα θραύσματα λάσπης με αποτυπώματα μας επιτρέπουν να προτείνουμε την υπόθεση ότι πρόκειται για καλάθια που καλύπτονται με λάσπη, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση υγρών ή για το μαγείρεμα. Η ανακάλυψή του ανοίγει ένα μεγάλο αριθμό ερωτήσεων. Τα σχοινιά και τα εμπορευματοκιβώτια σχετίζονται με τις υπόλοιπες τεχνικές και υλικά που βρέθηκαν στην περιοχή, με την παλαϊκή οικονομία αυτών των ομάδων και τα οικιστικά τους συστήματα.

Πηγή: Asociación RUVID [




Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only