Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Νέες διαπιστώσεις σχετικά με την προέλευση των ζωντανών πτηνών στα μεσοζωικά πουλιά

Το οστέινο οστό είναι ένα από τα πιο αινιγματικά σκελετικά στοιχεία στην εξέλιξη των πτηνών. Βρίσκεται στην άκρη της κάτω γνάθου, το οστό αυτό απουσιάζει σε πιο πρωτόγονα πτηνά και σε ζώντα πτηνά. πιστεύεται ότι χάθηκε κατά την εξέλιξη. Για πάνω από 30 χρόνια, η προέλευση και η λειτουργία του μαρτυρίου των πτηνών παρέμεινε μυστήρια.

Νέες διαπιστώσεις σχετικά με την προέλευση των ζωντανών πτηνών στα μεσοζωικά πουλιά
Πρόκειται για ανακατασκευή του μαρτίνικου Yanornis που τρέφονται με ψάρια κατά μήκος μιας ρηχτής λίμνης του ζιζανίου
 Jehol [Credit: Michael Rothman]
Τώρα, όμως, η Alida Bailleul, ο LI Zhiheng, ο Jingmai O'Connor και ο ZHOU Zhonghe από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας (IVPP) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίλυση αυτού του μακρόχρονου μυστηρίου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών .

Χρησιμοποιώντας μια σειρά αναλυτικών μεθόδων, η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Bailleul, παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις ότι το ακρωτήριο του πτηνού καλύφθηκε από ένα κερατινοειδές ράμφος - ένα καυλωμένο θηκάρι που καλύπτει τα οστά του βλαστού σε όλα τα ζώντα πουλιά, και έχουν ράμματα. Παρέχει επίσης τεκμήρια ότι το predentary ήταν ιδιοδεκτικό, δηλαδή ήταν σε θέση να ανιχνεύσει εξωτερικά μηχανικά ερεθίσματα. και ήταν κινητό - αντιπροσωπεύοντας έτσι μια τώρα εξαφανισμένη μορφή κρανιακής κινήσεως

Το κρανιακό κινείδιο εμφανίζεται όταν οι αρθρώσεις μπορούν να κινηθούν μέσα στο κρανίο - κυρίως μεταξύ της άνω γνάθου και της βραγχώσεως. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο στα ζώντα πτηνά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι κυρίως απούσα στα Μεσοζωικά πουλιά.

Με βάση την εξέταση των απολιθωμένων ιστών των αντικειμένων και των άλλων στοιχείων της γνάθου του Yanornis martini από τον Jehol Biota, ο Δρ. Bailleul αναγνώρισε έναν συγκεκριμένο τύπο χόνδρου στο εσωτερικό της άρθρωσης μεταξύ του μπροστινού και του οδοντικού που υποδηλώνει έντονα κάποια κίνηση μεταξύ αυτών των στοιχείων.

Νέες διαπιστώσεις σχετικά με την προέλευση των ζωντανών πτηνών στα μεσοζωικά πουλιά
Το ροζ βέλος δείχνει στο μπροστινό και το μπλε βέλος δείχνει στο άνω τμήμα της σιαγόνας,
που δεν έχει δόντια. Μαζί, μπορεί να έχουν καλυφθεί από ένα κερατινοειδές ράμφος,
και το downy ήταν πιθανότατα κινητό [Credit: IVPP]
Η ομάδα παρατήρησε ότι το θητεύον βρίσκεται μόνο σε ορνιθουρόμορφα που έχουν δόντια. Ωστόσο, η άκρη της προμαξίλας - το κόκαλο του ανώτερου χαρτονιού που θα είχε φράξει με το μπροστινό - δεν έχει δόντια. Αυτό υποδηλώνει ότι η άκρη της άνω γνάθου, όπως και το μπροστινό μέρος, καλύφθηκε επίσης με ένα κερατινοειδές ράμφος

Το μικροσκοπικό ράμφος στην άκρη του κρανίου, σε συνδυασμό με το ευαίσθητο και κινητό οδοντιατρικό οστό και τα δόντια που ήταν πιθανότατα επίσης ιδιοδεκτικό, αντιπροσωπεύει μια μοναδική προσαρμογή στην τροφή που επέτρεψε μεγαλύτερη δεξιότητα όταν χειριζόταν τα τρόφιμα. Αν και παράξενο και τώρα εξαφανισμένο, αυτή η μοναδική συσκευή τροφοδοσίας παρέμεινε στην ορνιθουρόμορφη γη για τουλάχιστον 58 εκατομμύρια χρόνια, από την Πρώιμη έως την Ύστερη Κρητιδική.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τους απολιθωμένους ιστούς και τα προϋπάρχοντα δεδομένα σχετικά με την εμβρυολογία των ζώντων πτηνών, η ομάδα διατύπωσε επίσης μια υπόθεση σχετικά με την προέλευση αυτού του οστού, υποδηλώνοντας ότι είναι ένα σησαμοειδές, παρόμοιο με το ανθρώπινο κάλυμμα γόνατος. Η ταύτιση ως σησαμοειδές σημαίνει ότι αυτό το οστό είναι μια πρωτοποριακή καινοτομία στον σκελετό μοναδική σε μια σειρά από ορνιθουρόμορφα και ότι δεν προέκυψε από ένα προϋπάρχον οστέινιο κρανίο.

Παρόλο που απαιτείται επιπρόσθετη έρευνα για τα απολιθωμένα πτηνά (αλλά και για τα υπάρχοντα πτηνά) για να επιβεβαιωθούν ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις, το ζευγάρι είναι ένα τόσο μικρό οστό που σπάνια διατηρείται, καθιστώντας πολύ δύσκολη - αν όχι αδύνατη - την εύρεση δειγμάτων ρίξτε φως στα υπόλοιπα κομμάτια αυτού του μυστηρίου.

Πηγή: Κινεζική Ακαδημία Επιστημών


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only