Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ο δρόμος προς την Εποχή του Χαλκού της Σκανδιναβίας: εμπορικές διαδρομές, προέλευση μετάλλων και ανάμιξη



Βρετανικό ανεπτυγμένο χάλκινο επίπεδη τσεκούρι από Selchausdal, βορειοδυτική Ζηλανδία (NM B5310, φωτογραφία: Nørgaard). Το
τσεκούρι με μήκος 20 εκ. Έχει γεωμετρική διακόσμηση που καλύπτει την επιφάνεια. Ο χαλκός χαμηλής πρόσμειξης είναι κράμα με 10% Sn. Η Σκανδιναβία
 κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αγγλικών τύπων εκτός των Βρετανικών Νήσων 2000-1700 π.Χ.

Η γεωγραφική προέλευση των μετάλλων στα σκανδιναβικά μικτά μεταλλικά αντικείμενα αποκαλύπτει μια κρίσιμη εξάρτηση από τις πηγές διαπραγμάτευσης της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης κατά την απαρχή της σκανδιναβικής εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE του Heide W. Nørgaard από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και τους συναδέλφους του.
Το 2000-1700 π.Χ. σηματοδοτεί την παλαιότερη εποχή του Βόρειου Χαλκού, όταν η χρήση και η διαθεσιμότητα μεταλλικού - συγκεκριμένα κασσίτερου και χαλκού, ο οποίος όταν συγκολληθεί μαζί δημιουργεί χαλκό - αυξήθηκε δραστικά στη Σκανδιναβία. Οι συγγραφείς διενήργησαν αναλύσεις ισότοπων και ιχνοστοιχείων σε 210 τεχνητά δείγματα εποχής του Χαλκού, κυρίως αιχμές, αρχικά συγκεντρωμένα στη Δανία και αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% όλων των γνωστών δανικών μεταλλικών αντικειμένων από την περίοδο αυτή.

Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων αποκαλύπτουν τα εμπορικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν για την εισαγωγή ακατέργαστων μετάλλων καθώς και κατεργασμένων όπλων στη Σκανδιναβία μέσω δύο μεγάλων θαλάσσιων εμπορικών οδών: η μία που οδηγεί κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τον Únĕtice (έναν πολιτισμό της εποχής του Χαλκού στη σημερινή ανατολική Γερμανία και Bohemia), και μια άλλη που οδηγεί στα βρετανικά νησιά.


Η επικράτηση και η σημασία του εμπορίου βρετανικών αξόνων στη Σκανδιναβία υπογραμμίζεται από τα δεδομένα που δείχνουν τις ιδιαίτερες ισοτοπικές υπογραφές καθώς και από το υψηλό περιεχόμενο κασσιτέρου τους με σχετικά καθαρό χαλκό που χρησιμοποιείται σε πολλούς άξονες δυτικού τύπου που μελετήθηκαν. Οι συντάκτες αποκάλυψαν επίσης μια απροσδόκητη υπεροχή του σλοβακικού χαλκού και υποδεικνύουν ότι οι έμποροι της Únĕtice ενεργούσαν ως μεσάζοντες για να μεταφέρουν αυτόν τον επιθυμητό χαλκό στη Σκανδιναβία.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν νέα στοιχεία για την αρχαιότερη περίοδο της εποχής του Χαλκού στη Σκανδιναβία, σε αντίθεση με την προηγούμενη νεολιθική εποχή (πριν από το 2000 π.Χ.) και την μεταγενέστερη εποχή της βόρειας εποχής του Χαλκού, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά εξελιγμένα χάλκινα (1600-1500 π.Χ.)


Οι αναλύσεις σχετικά με αυτά τα αντικείμενα αποκαλύπτουν ότι η ανακύκλωση μετάλλων ήταν κοινή: οι σιδεράδες επανειλημμένα παρεμποδίζουν εισαγόμενα και τοπικά μεταλλικά αντικείμενα για να τα αναδιαμορφώνουν για νέα τοπικά προϊόντα. Η ανάμειξη μετάλλων σε αυτό το πρώιμο χρονικό διάστημα διαφέρει από το κράμα χαλκού με κασσίτερο για τη δημιουργία χαλκού υψηλής ποιότητας, αν και οι συγγραφείς βρήκαν μάλλον καθαρό χαλκό (που προέρχεται από τις ανατολικές Άλπεις) που αρχίζει να χρησιμοποιείται τόσο νωρίς: θα γινόταν ζωτικής σημασίας για τους Σκανδιναβούς σφυρηλάτες κατά τη διάρκεια της επαναστατικής εποχής του επομένου Χαλκού.

Οι συντάκτες προσθέτουν: "Πριν από 4000 χρόνια, η Βρετανία και η Κεντρική Ευρώπη παρείχαν χαλκό και κασσίτερο στη Δανία, η οποία δεν έχει δικές της μεταλλικές πηγές, αλλά τα τελικά μεταλλικά αντικείμενα εισήχθησαν και ανασχηματίστηκαν για να ταιριάζουν στις τοπικές προτιμήσεις. η πλούσια ανάμειξη των αρχικών πηγών στη Βόρεια Εποχή του Χαλκού, το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα ισχυρά αρχαιολογικά και γεωχημικά δεδομένα. "

Πηγή: Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   









Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only