Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Θεαματικές ανακαλύψεις κατά την ανασκαφή της μοναδικής ναυαρχίδας


Για τρεις εβδομάδες το βασιλικό πολεμικό πλοίο Gribshunden (1495) ανασκάφηκε στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της νότιας Σουηδίας. Μεταξύ άλλων, έχει βρεθεί ένα πολύ πρώιμο όπλο - ένα από τα πρώτα που βρίσκεται σε ένα πλοίο οπουδήποτε στον κόσμο - καθώς και ένα όμορφα σχηματισμένο πινακίδα πόσης, με μια κορώνα όπως η χάραξη.

Το Gribshunden θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο πλοίο του κόσμου το οποίο ο Χριστόφορος Κολόμβος, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε για τις αποστολές του στην Αμερική. Αυτό καθιστά την κατασκευή του πλοίου πολύ σημαντική για τη διεθνή ομάδα 40 ερευνητών.

Θεαματικές ανακαλύψεις κατά την ανασκαφή της μοναδικής ναυαρχίδας Gribshunden
Ποδηλάτες που εξάγουν τα καπάκια του βαρελιού μπύρας από το ναυάγιο

"Είχαμε μια φανταστική ομάδα από 10 διαφορετικές χώρες που κατάφερε να πετύχει αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε με τις φετινές ανασκαφές - τόσο για να βρούμε τα ευρήματα και να προχωρήσουμε με τη μελέτη της κατασκευής του πλοίου", λέει ο Brendan Foley, αρχαιολόγος Lund University.



Θεαματικές ανακαλύψεις κατά την ανασκαφή της μοναδικής ναυαρχίδας Gribshunden
Τα βαρέλια μπύρας είχαν το εμπορικό σήμα «A»
[Credit: Brett Seymour]
«Καταφέραμε να εντοπίσουμε αρκετά νέα κλειδιά για την κατασκευή του πλοίου και πλησιάζουμε στην επίλυση του αίνιγμα για το πώς κατασκευάστηκαν αυτά τα είδη πλοίων. Αυξάνει τις γνώσεις μας για μια σημαντική περίοδο μετάβασης στον κόσμο, την εποχή των μεγάλων εξερευνητών », λέει ο Johan Rönnby, καθηγητής στη θαλάσσια αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Södertörn.


Θεαματικές ανακαλύψεις κατά την ανασκαφή της μοναδικής ναυαρχίδας Gribshunden
Το χέρι που ανακαλύφθηκε στις φετινές ανασκαφές

Πιστεύεται ότι ο βασιλιάς Ιωάννης έχασε το καλύτερο του "Fatabur" στο ναυάγιο, δηλαδή τα πιο πολύτιμα αντικείμενα και ρούχα. Μερικά από αυτά τα υπάρχοντα μπορεί τώρα να έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, ένα παλτό ταχυδρομείου με το σήμα του κατασκευαστή πάνω του (με τη μορφή ενός μικρού μονόγραμμου δακτυλίου), μια πιατέλα και το μοναδικά διακοσμημένο ποτήρι.


Θεαματικές ανακαλύψεις κατά την ανασκαφή της μοναδικής ναυαρχίδας Gribshunden
Tankard βρέθηκε κατά την ανασκαφή 
[Πίστωση: Brett Seymour]
Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα είναι τα πάντα, από τα εργαλεία μέχρι τα τρόφιμα, κυρίως τα οστά του οξυρρύγχου και πολλά βαρέλια, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών βαρελιών της Δανίας από το 1495. Ένα πρώιμο πυροβόλο όπλο, το λεγόμενο «κανόνι χειρός», πιθανότατα χρησιμοποιούμενο από στρατιώτες στο πλοίο, είναι προσελκύοντας την προσοχή.


Τα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη αναλυθεί και αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες από την ανάλυση, η οποία θα περιλαμβάνει τεχνολογία DNA και 3D απεικόνιση. Και οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερα για να βρεθεί: «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε για περισσότερες έρευνες το επόμενο έτος - υπάρχουν τόσα πολλά μυστικά εκεί κάτω», καταλήγει ο Brendan Foley.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Lund [





Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   

 






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only