Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Τα “καινούργια” ρούχα του ήρωα: Αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης των υφασμάτων από το Λευκαντί


Το τεφροδόχο αγγείο κατά τη στιγμή της ανακάλυψης,
Φωτογραφία Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Τα “καινούργια” ρούχα του ήρωα. Αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης των υφασμάτων από το Λευκαντί» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσουν η Στέλλα Σπαντιδάκη (ARTEX Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος) και η Χριστίνα Μαργαρίτη (Διεύθυνση Συντήρησης, Υπουργείο Πολιτισμού) στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η ταφή του λεγόμενου ήρωα από το Λευκαντί που ανακαλύφθηκε το 1981, περιείχε ένα από τα μεγαλύτερα υφάσματα που γνωρίζουμε από την αρχαία Ελλάδα, καθώς και μια στενή ταινία με γεωμετρικά διακοσμητικά σχέδια. Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, τα ευρήματα των υφασμάτων του τεφροδόχου αγγείου γίνονται αντικείμενο μελέτης μιας διεθνούς διεπιστημονικής ομάδας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αναγνωρίστηκαν “καινούργια” υφάσματα πέρα από τα ως τότε γνωστά και ταυτίστηκαν ποικίλες τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης υποδεικνύουν ότι τα υφάσματα ήταν ενδεχομένως παλαιότερα της ταφής, όπως διαπιστώθηκε και στα ευρήματα υφασμάτων από τη Σταμνά Αιτωλίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).


Πηγή: Αιγεύς

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only