Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Μεσαιωνικός τάφος με άνδρα και παιδί ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της


Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Salento θα μελετήσουν τους σκελετούς που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο της Roca, κοντά στην Grotta della Poesia, που βρίσκεται στην ακτή της Αδριατικής στην επαρχία Apulian Λέτσε, Νότια Ιταλία.
Οι σκελετοί είναι εκείνοι ενός ενήλικου αρσενικού και ενός παιδιού που θάφτηκε μαζί γύρω στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Η ημερομηνία της ταφής καθορίστηκε από τα βυζαντινά αγαθά που βρέθηκαν και, ειδικότερα, από έναν κρατήρα κιονοστοιχίας τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά του σκελετού του ενήλικα.

Η ανακάλυψη αυτής της ταφής, μιας μάλλον κοινής μορφής στον αρχαιολογικό χώρο της Roca, πραγματοποιήθηκε το 2008 στο πλαίσιο της ανασκαφικής εκστρατείας που ξεκίνησε στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Cosimo Pagliara (ο οποίος απεβίωσε το 2015), όταν περίπου 20 Messapian ανακαλύφθηκαν τάφοι.

Η περιοχή εξακολουθεί να διερευνάται με την άδεια του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Riccardo Guglielmino, καθηγητή του Αιγαίου Πολιτισμού στο UniSalento.

Το 2008, μετά τη συνηθισμένη επιστημονική τεκμηρίωση της ανακάλυψης, ελήφθησαν τα τάφια αλλά οι σκελετοί, για τεχνικούς και κλιματολογικούς λόγους, καλύφθηκαν με πράσινες υφαντικές ομπρέλες, ο τάφος γεμάτος γη και οι τρεις πλάκες οροφής επανατοποθετήθηκαν.


Μεσαιωνικός τάφος με άνδρα και παιδί ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Roca


Κατά την επανέναρξη, πριν από λίγες ημέρες, οι συνθήκες συντήρησης ήταν τέλειες και συνεπώς αναλήφθηκε η ανάκτηση των οστών. 
Από μια προκαταρκτική ανθρωπολογική ανάλυση, το ενήλικο άτομο είναι αρσενικό, ηλικία στο θάνατο 35-40 έτη, ο άλλος σκελετός είναι παιδί περίπου 6 ετών.


«Είχαμε για αρκετούς μήνες συνεχίσει τη μελέτη των ταφών που βρέθηκαν το 2008, γι 'αυτό αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε την ανασκαφή φέτος», εξηγεί ο καθηγητής Pier Francesco Fabbri, Καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας στο UniSalento, ο οποίος τώρα διευθύνει τις ανασκαφές.

"Η μελέτη αυτής της περίπτωσης θα είναι ενδιαφέρουσα, αφού είναι μάλλον σπάνιο να βρεθούν ταυτόχρονα τα δύο άτομα που θα ταφούν, θα πρέπει να υποβληθούν οι σκελετοί σε εμπεριστατωμένη ανθρωπολογική και ακτινολογική ανάλυση για να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του θανάτου. θα μπορούσαμε επίσης να διαπιστώσουμε εάν ο μικρότερος σκελετός ανήκε σε ένα παιδί, κάτι που δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί από την οστεολογική ανάλυση. Πολλοί από τους μαθητές μας εμπλέκονται τόσο στην ανασκαφή της μεσαιωνικής νεκρόπολης της Ρόκας όσο και ειδικότερα σε αυτό του Μεσαπικού τάφου , και διάφορες πτυχές του ευρήματος θα αποτελέσουν αντικείμενο διατριβής. "

Πηγή: Universita del Salento [trsl. TANN,


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only