Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Αρχαίο θραύσμα κεραμικής που απεικονίζει θηλυκό σαμάν που βρέθηκε στην Ιαπωνία

Ένα τεμάχιο αγγειοπλαστικής που απεικονίζει έναν σαμάνο με στήθη έχει βρεθεί για πρώτη φορά σε μια θέση σκάβουν εδώ, ρίχνοντας φως στο θρησκευτικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην αρχαία γεωργία.



Ένα θραύσμα πήλινων ειδών που δείχνει έναν θηλυκό σαμάνο με χέρια εκτεταμένα
σε μια θρησκευτική στάση [Πίστωση: Taku Hosokawa]
Η φιγούρα στο τεχνούργημα, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ., έχει τα χέρια του να ανυψώνονται σε αυτό που φαίνεται να είναι μια στάση για να προσευχηθούμε για άφθονες συγκομιδές.

Αποκαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Shimizukaze που διασχίζει το Tawaramoto και το Tenri στο νομό, όπου εντοπίστηκαν ταφή και στέγαση από την περίοδο της καλλιέργειας αγγειοπλαστικής Yayoi (300 π.Χ.-300 μ.Χ.).
Ενώ τα αριθμητικά στοιχεία που διαδίδουν ή ανυψώνουν τα χέρια τους εμφανίζονται σε κάποιους από περισσότερους από 40 ζωγραφικούς πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν έναν άνθρωπο από την περίοδο Yayoi που βρέθηκε σε ολόκληρη την Ιαπωνία, η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή δείχνει ότι τα άτομα σε τέτοιες πόζες είναι πάντα γυναίκες.

Το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Tawaramoto δήλωσε ότι το κομμάτι από πήλινα τεμάχια πλάτους 16 εκατοστών και μήκους 12 εκατοστών πιστεύεται ότι ήταν ένα τμήμα μεταξύ του στόματος και του κέντρου ενός μεγάλου δοχείου.

Ανακαλύφθηκε στην πρώην τοποθεσία ενός ποταμού από την περίοδο της μέσης Yayoi, όταν μια περιοχή των 40 τετραγωνικών μέτρων ερευνήθηκε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου.



Αρχαίο θραύσμα κεραμικής που απεικονίζει θηλυκό σαμάν που βρέθηκε στην Ιαπωνία


Το σχήμα έχει μανίκια που μοιάζουν με φτερά και το πρόσωπο απεικονίζεται με μάτια, φρύδια, μύτη και στόμα.

Η διάδοση και των δύο όπλων είναι γνωστή ως "tamafuri" θέτουν και λέγεται ότι βοηθούν να αναζωογονήσουν και να αναζωογονήσουν τις ψυχές για να προσευχηθούν για καλές συγκομιδές δίνοντας ζωτικότητα στα φυτά ρυζιού.

Ο Yoshiki Fukasawa, επισκέπτης καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tenri, σημείωσε τη δυνατότητα της απεικονιζόμενης γυναίκας να έχει υπηρετήσει ως σαμάνος όπως η γνωστή Βασίλισσα Χίμικο, η οποία αναφέρεται στο "Gishi Wajinden" της Κίνας.

"Το τεχνούργημα δημιουργήθηκε 300 χρόνια νωρίτερα από την εποχή του Χίμικο, ο οποίος υπηρέτησε ως ιέρεια", δήλωσε ο Φουκάσαουα. "Η κύρια ανακάλυψη δείχνει ότι υπήρχε παράδοση στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος όπου οι γυναίκες έπαιζαν μέρος σε θρησκευτικές υπηρεσίες και ότι το Himiko εμφανίστηκε ενάντια σε αυτό το ιστορικό υπόβαθρο."

Συγγραφέας: Takumi Okada | Πηγή: The Asahi Shimbun [31 Οκτωβρίου 2019]






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only