Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ο ελληνικός στρατός στην Κορυτσά 6 Δεκεμβρίου 1912:

Τέσσερις μέρες ξεκουράστηκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη (βλ. 26.10.1912). Από τις 30 Οκτωβρίου του 1912, ξανάρχισε την πορεία. Αντικειμενικός στόχος η απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας και η απόκτηση επαφής με τους Σέρβους, όσο πιο βόρεια γινόταν. Ταυτόχρονα, με μια τέτοια κυκλωτική κίνηση, οι Τούρκοι θα εγκλωβίζονταν στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, τα οποία προσπαθούσαν να διατηρήσουν ως την ανακωχή.
Στις 2 Νοεμβρίου, ο ελληνικός στρατός βρισκόταν γύρω από την Έδεσσα, προελαύνοντας βορειοδυτικά. Στις 4, συγκρούστηκε με τους Τούρκους σε τρία σημεία: Στην Άρνισσα, κοντά στην Έδεσσα, και στον δρόμο Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, όπου ο εχθρός πρόβαλε αντίσταση, και στη Σιάτιστα, όπου έκανε αντεπίθεση. Οι 'Ελληνες νίκησαν σ’ όλα τα μέτωπα. Οι Τούρκοι υποχώρησαν στη Φλώρινα. Την επομένη, οι Σέρβοι έπαιρναν το Μοναστήρι. Η επαφή μαζί τους πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου, μέρα που οι Έλληνες ελευθέρωσαν τη Φλώρινα. Οι Σέρβοι πληροφόρησαν τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού ότι η τουρκική φρουρά δεν είχε παραδοθεί στο Μοναστήρι αλλά πρόλαβε κι υποχώρησε στην Κορυτσά. Ήταν πρόβλημα.
Με γοργή κίνηση, οι ελληνικές δυνάμεις προχώρησαν κι ελευθέρωσαν την Καστοριά (10 Νοεμβρίου), ενώ ένα τμήμα τους μπήκε βαθιά, στα βόρεια, με σκοπό να παγιδέψει τους Τούρκους της Κορυτσάς. Δεν πρόλαβε. Ο κύριος τουρκικός όγκος, περίπου 40.000 άνδρες, κατέβαινε στα Γιάννενα, όταν οι 'Ελληνες ολοκλήρωσαν την κύκλωση. Οι πολιορκημένοι προσπάθησαν έξοδο, στις 29 Νοεμβρίου, αλλ’ αποκρούστηκαν. Την επόμενη βδομάδα, ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε την εκκαθάριση των τουρκικών εστιών αντίστασης στην περιοχή. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1912, ένα ελληνικό απόσπασμα έμπαινε στην Κορυτσά και την ελευθέρωνε. Στις 7, οι εκεί επιχειρήσεις είχαν τελειώσει.
Η απελευθέρωση της Κορυτσάς γιορτάστηκε με ενθουσιασμό σε ολόκληρη τη χώρα. Ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1913, η πόλη παραδινόταν μαζί με ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο (βλ. και 23.11.1940) στο νέο κράτος της Αλβανίας.

1914: Στον Α’ Παγκόσμιοπόλεμο, η πολωνική πόλη Λοτζ πέφτει στα χέρια των Γερμανών.

1916: Στον Α’ Παγκόσμιοπόλεμο,τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Βουκουρέστι.

1917: Η Βουλή της Φινλανδίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της, καθώς από το 1809 μέχρι τότε, η χώρα ήταν αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Ρωσίας.

1917: Το ατμόπλοιο Μον Μπλανκ που μετέφερε βενζόλη, πικρικό οξύ και 5.000 τόνους ΤΝΤ, συγκρούεται με το ατμόπλοιο Ίμο, στο Χάλιφαξ του Καναδά. Η έκρηξη που προκλήθηκε σκότωσε πάνω από 1.500 άτομα, τραυμάτισε 8.000 και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.

1920: Μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου και τον θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, ένα δημοψήφισμα επαναφέρει τον Κωνσταντίνο στον ελληνικό θρόνο.

1921: Η αυτόνομη πολιτεία της Ιρλανδίας γίνεται ανεξάρτητο μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1940: Κυνηγώντας τους Ιταλούς που συνεχώς υποχωρούσαν, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα και τους ελευθερώνει για μια ακόμη φορά.

1973: Ο Τζέραλντ Φορντ ορκίζεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την εξαιτίας οικονομικών ατασθαλιών παραίτηση του Σπίρο Αγκνιου, διευκολύνοντας έτσι την παραίτηση του προέδρου Νίξον που ακολούθησε.

1990: Ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν διατάζει την απελευθέρωση όλων των ξένων ομήρων του Ιράκ και του Κουβέιτ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον πόλεμο.

1992: Εξτρεμιστές Ιντού καταστρέφουν ένα ιστορικό τζαμί στην Αϊόντχια της Ινδίας. Η βία των αιρετικών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 400 άτομα.

2008: Στην περιοχή Εξαρχείων, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, 37 χρόνων, σκοτώνει εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο Ανδρέα Γρηγορόπουλο, επειδή «του την είπε». Σχεδόν αμέσως, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ συγκλονίζουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις. Τα επόμενα 24ωρα, οι συγκρούσεις και οι καταστροφές περιουσιών (κατοικίες, καταστήματα και αυτοκίνητα) πολλαπλασιάζονται.

Η 6η Δεκεμβρίου στον πολιτισμό

6 Δεκεμβρίου 1957
Αποτυχαίνει η εκτόξευση του Βάνγκαρντ

Δυο χρόνια δούλευαν οι Αμερικανοί το διαστημικό πρόγραμμα Βάνγκαρντ, όταν, στις 4 Οκτωβρίου του 1957, ο κόσμος μάθαινε πως οι Σοβιετικοί είχαν εκτοξεύσει τον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 1. Ξαφνικά, η κατάκτηση του διαστήματος μεταβλήθηκε σε δρόμο ταχύτητας και γοήτρου ανάμεσα στις τότε δυο υπερδυνάμεις. Η εκτόξευση του Σπούτνικ 2 που κουβαλούσε και τη σκυλίτσα Λάικα, φάνηκε νέα σοβιετική πρόκληση. Η Λάικα γύρισε νεκρή από το διάστημα αλλά οι επιστήμονες του προγράμματος Βάνγκαρντ πήραν εντολή συντομεύουν. Οι εργασίες προχώρησαν βιαστικά και, στις 6 Δεκεμβρίου του 1957, όλα ήταν έτοιμα για την εκτόξευση του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου.
Η τεράστια δημοσιότητα που δόθηκε, έκανε να φαντάζει σαν εθνική καταστροφή η αποτυχία: Ο Βάνγκαρντ ξαπλώθηκε στη γη διαλυμένος από τις εκρήξεις, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς. Μέσα στην αναταραχή, οι Αμερικανοί θυμήθηκαν τον Βέρνερ φον Μπράουν: Συνέχιζε πειράματα στον στρατό, παρ’ όλο που η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή να τα σταματήσει. Τώρα, γινόταν σανίδα σωτηρίας. Του δόθηκε νέα εντολή να θέσει οπωσδήποτε πύραυλο σε τροχιά τις επόμενες 90 ημέρες. Το κατόρθωσε σε 56.
Την 1η Φεβρουαρίου του 1958, εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο Εξπλόρερ 1, ο πρώτος τεχνικός δορυφόρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 17 Μαρτίου, εκτοξεύτηκε με επιτυχία και ένας Βάνγκαρντ.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει το νησί Ισπανιόλα που σήμερα φιλοξενεί τα κράτη Αϊτή και Δομινικανική Δημοκρατία.

1877: Ο Τόμας Έντισον κάνει την πρώτη ηχογράφηση σε γραμμόφωνο στο Γουέστ Όραντζ του Νιου Τζέρσεϊ, αφηγούμενος την ιστορία «Η Μαίρη είχε ένα μικρό πρόβατο».

2014: Δολοφονείται στο σπίτι του με στραγγαλισμό ο λογοτέχνης Μένης Κουμανταρέας. Είχε γεννηθεί το 1931.


πηγη historyreport    

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only