Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ανασκαφικά ευρήματα στη Μεγαλόνησο Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις


Λεπτομέρεια από τον υστερομινωικό θαλαμοειδή τάφο στην Ιεράπετρα / Detail of the Late Minoan chamber tomb in Ierapetra © ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου / Hellenic Ministry of Culture and Sports, Ephorate of Antiquities of Lasithi

Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις για ανασκαφικά ευρήματα και ερευνητικά προγράμματα στην Κρήτη, φέρνει στο φως ο νέος Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2020 [Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα].

Με αφορμή την επιτυχημένη αρχαιολογική έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα –Ελεύθερνα–Κνωσός» -που διοργανώθηκε στο Μουσείο το 2018, περιλαμβάνοντας 500 περίπου αρχαιότητες από παλαιές και νέες ανασκαφές στην Κρήτη, οι περισσότερες εκ των οποίων ήρθαν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας-, ο νέος κύκλος διαλέξεων αφορά στις πολυσχιδείς ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΥΠΠΟΑ στο νησί των Εφορειών Αρχαιοτήτων, καθώς και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και του Πανεπιστημίου Κρήτης που δραστηριοποιούνται στη μεγαλόνησο.

Στον κύκλο διαλέξεων θα συμμετέχουν οι:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Βελγική Σχολή Αθηνών

Βρετανική Σχολή Αθηνών

Γαλλική Σχολή Αθηνών

Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Institute for Aegean Prehistory (INSTAP)

Πανεπιστήμιο Κρήτης





Οι νέες διαλέξεις εντάσσονται στους Κύκλους Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την έρευνα που πραγματοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας και τα ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, τους οποίους διοργανώνει το Μουσείο τα τελευταία χρόνια, με ελεύθερη είσοδο για το επιστημονικό αλλά και το ευρύ κοινό. Από το 2013, έχουν φιλοξενηθεί αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φωκίδος, οι οποίοι παρουσίασαν μία σειρά ανακοινώσεων για τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα κάθε Εφορείας, καθώς και για το πολύπλευρο έργο συντήρησης, αποκατάστασης αλλά και προστασίας-προβολής των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής τους.



Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διαλέξεων δημοσιεύονται κατόπιν στη σειρά «Αρχαιολογικές Συμβολές», που εκδίδεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι ανακοινώσεις του Κύκλου Διαλέξεων 2019-2020 θα δημοσιευθούν στην εν λόγω σειρά υπό τον γενικό τίτλο «ΚΡΗΤΗ».

Ο νέος κύκλος διαλέξεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αποστολής του Μουσείου να προβάλλει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Με τον τρόπο αυτό, το Μουσείο συμβάλλει στη διάδοση στο επιστημονικό αλλά και το ευρύτερο κοινό, δεδομένων και πληροφοριών για νέες αρχαιολογικές θέσεις και ευρήματα, δίνοντας, παράλληλα, το βήμα για γόνιμη συζήτηση και διάλογο σχετικά με αυτά.

Πρόγραμμα Δεκεμβρίου 2019

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, Ώρα έναρξης 19:00
Χρύσα Σοφιανού

«Ένας ασύλητος θαλαμοειδής τάφος Υστερομινωικής ΙΙΙΑ-Β περιόδου στο Κεντρί Ιεράπετρας»

O ασύλητος θαλαμοειδής τάφος Υστερομινωικής ΙΙΙΑ-Β περιόδου που βρέθηκε το 2018 στο Κεντρί Ιεράπετρας είναι το θέμα της διάλεξης της Χρύσας Σοφιανού, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Τον Αύγουστο του 2018, σε ελαιώνα κοντά στο χωριό Κεντρί Ιεράπετρας, ανασκάφτηκε ένας λαξευτός θαλαμοειδής τάφος με τρεις εσωτερικές κόγχες. Ο τάφος ήταν ασύλητος και όλα τα κτερίσματά του ήταν αμετακίνητα στα σημεία που τα είχαν εναποθέσει οι συγγενείς των νεκρών.



Το σύμπλεγμα με την κεντρική αυλή στο Σίσσυ Λασιθίου/The court-centred complex at Sissy (Lasithi)  © Βελγική Σχολή Αθηνών/ Belgian School at Athens

Στη νοτιοδυτική κόγχη ήταν τοποθετημένη μια κιβωτιόσχημη λάρνακα με πώμα, καθώς και δεκατρείς ψευδόστομοι αμφορείς. Στη βόρεια κόγχη βρισκόταν μία λουτηροειδής λάρνακα, έξι ψευδόστομοι αμφορείς, δύο μικύλλα αγγεία και μια πρόχους. Η λάρνακα φέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση με ανθρώπινες μορφές και άλογο σε άρμα.

Στη νοτιοανατολική κόγχη βρέθηκε ένας ψευδόστομος αμφορέας, ένα άωτο κύπελλο και ένας αμφοροειδής κρατήρας διακοσμημένος με σχηματικό χταπόδι και πτηνό.

Χρύσα Σοφιανού: Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, Ώρα έναρξης 19:00
Professor Jan Driessen



«Στη σκιά του Μινώταυρου – Πρόσφατες ανασκαφές στο Σίσι Λασιθίου Κρήτης»



H διάλεξη του Καθηγητή Jan Driessen παρουσιάζει τα δύο πενταετή προγράμματα ανασκαφής, έρευνας και μελέτης που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2007 στο Σίσι Λασιθίου Κρήτης από την ομάδα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain, υπό την αιγίδα της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Κύριος στόχος της αποστολής είναι η λεπτομερής έρευνα του οικισμού και του νεκροταφείου στον λόφο Κεφάλι, προκειμένου τα δεδομένα τους να συγκριθούν με τα αντίστοιχα των γειτονικών Μαλίων. Λόγω της ταυτόχρονης χρήσης τους, η θέση αποτελεί μια ιδανική περίπτωση μελέτης για να διερευνηθούν οι διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα σε ένα κύριο ανακτορικό κέντρο (Μάλια) − όπου το ανάκτορο θα ανεγέρθηκε στη Μεσομινωική I ή στον 20ό αι. π.Χ. (εάν όχι νωρίτερα )− και σε μια δευτερεύουσα θέση στην άμεση επικράτειά του. Τόσο τα Μάλια όσο και το Σίσι παρέμειναν σε χρήση μέχρι την οριστική εγκατάλειψή τους στα τέλη του 13ου αι. π.Χ. Αυτό προσφέρει μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης για τη σύγκριση του υλικού πολιτισμού σε επίπεδο περιοχής − τόσο αναφορικά με την παραγωγή όσο και με την κατανάλωση − και δημιουργεί ενδιαφέρουσες ερευνητικές προοπτικές για τη διερεύνηση των διαφόρων μορφών εξάρτησης στη διαχρονία τους, καθώς και της ανάδυσης νέων κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Η ανακάλυψη ενός συμπλέγματος διαμορφωμένου γύρω από μια κεντρική αυλή – ίσως ενός «ανακτόρου»− έχει προσθέσει αναπάντεχα στοιχεία για τις ερευνητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις που γίνονται στο πλαίσιο της συγκριτικής αυτής μελέτης. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στη λεπτομερή παρουσίαση και ανάλυση της ιστορίας του συμπλέγματος με την κεντρική αυλή, εξετάζοντάς το σε σχέση και με τις γνώσεις μας για την ιστορία των μινωικών «ανακτόρων».

Jan Driessen: Καθηγητής Ελληνικής και Μεσογειακής Αρχαιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain (Βέλγιο).

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, Ώρα έναρξης 19:00
Χρύσα Σοφιανού − Thomas Brogan − Melissa Eaby − Γιάννης Παπαδάτος




«Βραχογραφίες και Κυκλικά Κτήρια στην Ανατολική Κρήτη: Το παράδειγμα από τις θέσεις Σώπατα και Μεσόρραχη της Τελικής Νεολιθικής/Πρωτομινωικής Ι περιόδου»



Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί μια επισκόπηση της πρόσφατης έρευνας πεδίου που διενεργήθηκε στις θέσεις Σώπατα και Μεσόρραχη κατά το διάστημα 2013-2016. Αυτή η περιοχή της ανατολικής Κρήτης αποτελεί γεωγραφικά ένα φυσικό όριο στη βόρεια ακτή του νησιού, ανάμεσα στους κόλπους του Μιραμπέλου και της Σητείας. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαχρονίας του νησιού υπήρξε μια αραιοκατοικημένη περιοχή. Επιφανειακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 στο οροπέδιο εντόπισε 11 αρχαιολογικές θέσεις, οκτώ από τις οποίες ανήκαν στην Ύστερη Τελική Νεολιθική και την Πρωτομινωική Ι περίοδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δύο οικισμοί της Ύστερης Τελικής Νεολιθικής στο δυτικό οροπέδιο των Σωπάτων. Οι θέσεις αυτές εγκαταλείφθηκαν στην αρχή της Εποχής του Χαλκού και ιδρύθηκαν νέες στο πιο προστατευμένο διάσελο στα ανατολικά, στη θέση Μεσόρραχη. Οι ανασκαφές σε τέσσερεις από αυτές τις θέσεις έχουν αποδώσει πολύτιμες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση της περιόδου, με έμφαση στην τέχνη της βραχογραφίας και την αρχιτεκτονική των κυκλικών κτηρίων.

Χρύσα Σοφιανού:Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Γιάννης Παπαδάτος: Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Melissa Eaby: Ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης για την Ανατολική Κρήτη του INSTAP (Institute for Aegean Prehistory).

Thomas M. Brogan: Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης για την Ανατολική Κρήτη του INSTAP (Institute for Aegean Prehistory).

H ανακάλυψη του ασύλητου μινωικού τάφου στην Ιεράπετρα και η σημασία του





Η Έφορος Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού μιλά για το ξεχωριστό εύρημα που αναμένεται να συμβάλει στη μελέτη της τελευταίας και αρκετά σκοτεινής περιόδου της μινωικής Κρήτης


Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας θεωρείται ο τάφος της υστερομινωικής εποχής (1400-1200π.Χ.) που ανακαλύφθηκε τυχαία προ ημερών στη διάρκεια επείγουσας σωστικής ανασκαφής στην Ιεράπετρα, αφενός επειδή βρέθηκε ασύλητος – κάτι σχετικά σπάνιο, όπως και το γεγονός ότι λαξεύτηκε σε επίπεδο έδαφος αντί σε πλαγιά -, αφετέρου γιατί το εύρημα αυτό συνηγορεί ότι στην περιοχή υπήρχε εργαστήρι κεραμικής και οικισμός, πιθανότατα και κάποιο περιφερειακό διοικητικό κέντρο το οποίο ακόμα δεν έχει ανευρεθεί.

 Αν και ακόμα είναι νωρίς να εκτιμηθεί η ηλικία, το φύλο και η κοινωνική θέση των νεκρών που βρέθηκαν στις δύο λάρνακες, τόσο οι δύο σκελετοί όσο και τα πήλινα κτερίσματα (14 ψευδόστομοι αμφορείς, ένας αμφοροειδής κρατήρας με συμφυές υποστατό και ένα κύπελλο στην πρώτη, 6 μικροί ψευδόστομοι αμφορείς και δύο προχοΐδια στη δεύτερη, όλα ακέραια και καλής τέχνης) αναμένεται να φωτίσουν περισσότερο την πολυτάραχη ιστορική περίοδο πριν από την οριστική κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού.



— Πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη της Ιεράπετρας και γιατί; 

Διότι καταρχήν ο τάφος βρέθηκε ασύλητος, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε όλα τα στοιχεία της ταφής καθώς και τα οστά ακέραια, επομένως πρόσφορα για αναλύσεις κάθε είδους. Το γεγονός έπειτα ότι τα αγγεία κ.λπ. κτερίσματα βρέθηκαν στην αρχική τους θέση, όπως άλλωστε και οι δύο σκελετοί, βοηθά πολύ στη μελέτη του τρόπου ταφής και των ταφικών εθίμων της εποχής.   Στις συλημένες ταφές τα πάντα είναι αναμοχλευμένα, ακόμα οπότε κι αν έχουν απομείνει ευρήματα δεν μαρτυρούν πολλά. Για τη δική μας ομάδα, τώρα, εκτός από αρχαιολογική έχει και μεγάλη συναισθηματική σημασία το ότι ήμασταν οι πρώτοι που εισήλθαμε στο χώρο αυτό μετά τόσους αιώνες, κάτι που κάναμε με πολύ σεβασμό.

— Υποθέτω ότι σπανίζουν οι ασύλητοι μινωικοί τάφοι. 

Πράγματι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε τέτοια ευρήματα. Ασύλητοι τάφοι της περιόδου αυτής έχουν ανακαλυφθεί σε διάφορα σημεία της Κρήτης – στη δική μας περιοχή, το Λασίθι, η τελευταία τέτοια ανακάλυψη έγινε το 1992 στη θέση Γρα Λυγιά από την κ. Αποστολάτου, την τότε έφορο που έκανε και τη δημοσίευση

  — Παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα το μνημείο; 

Ναι, το γεγονός ότι βρέθηκε σε έναν επίπεδο ελαιώνα κάπου 4 μ. από την επιφάνεια, κάτι σπάνιο - οι περισσότεροι λαξευτοί τάφοι σαν αυτόν συνήθως ανευρίσκονται σε πλαγιές λόφων.

 — Πριν από το τυχαίο της ανακάλυψης, υπήρχαν άραγε κάποιες άλλες ενδείξεις ή έστω υποψίες ότι στη θέση αυτή «κρυβόταν» ένας αρχαιολογικός θησαυρός; 

Συγκεκριμένα όχι, όλη όμως η ανατολική Κρήτη είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία όλων των εποχών. Έχουμε επίσης πολλές ενδείξεις ότι στην περιοχή της Ιεράπετρας υπήρχε περιφερειακό μινωικό διοικητικό κέντρο – μια απόδειξη είναι οι ανασκαφές που κάνουμε στη νήσο Χρυσή, σημαντικό τότε κέντρο επεξεργασίας πορφύρας.




Ο οικισμός ο οποίος ανακαλύφθηκε εκεί σίγουρα θα είχε εξάρτηση από κάποιον μεγαλύτερο σε σχετικά κοντινή απόσταση που ήταν, πιθανότατα, το διοικητικό κέντρο που αναζητούμε.   Αν δεν το βρούμε εμείς, θα το εντοπίσει, ευελπιστούμε, η επόμενη γενιά αρχαιολόγων! Οι έρευνες διεξάγονται σε συνεργασία με τον καθηγητή Γιάννη Παπαδάτο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης (INSTAP, παράρτημα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών) στην Παχιά Άμμο r

— Υπάρχουν έστω κάποιες υποθέσεις για το ποιοι μπορεί να ήταν οι ένοικοι του μνημείου; 

Είναι ακόμα νωρίς να συμπεράνουμε. Αν όμως ήταν άρχοντες ή αρχιερείς θα βρίσκαμε κοσμήματα, σφραγιδόλιθους και άλλα σύμβολα εξουσίας με πολύτιμα μέταλλα στη σύνθεσή τους, αν ήταν πάλι πολεμιστές θα τους «συνόδευαν» κάποια όπλα. Τα ευρήματά μας εδώ είναι όλα πήλινα, δεν μπορούμε οπότε καταρχήν να μιλήσουμε για διακεκριμένη ταφή όπως τη γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε βέβαια ακόμα την κοινωνική θέση, την ηλικία, ούτε καν το φύλο των ενοίκων του τάφου και τη μεταξύ τους σχέση - αυτά όλα είναι προς διερεύνηση.


— Με δεδομένο ότι χρονολογείται καθώς διάβασα στην υστερομινωική εποχή, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου, ποια είναι δηλαδή σε γενικές γραμμές η εικόνα της Κρήτης τότε; 

Η μεταανακτορική περίοδος, οπότε έχει καταστραφεί και το τελευταίο μεγάλο μινωικό ανάκτορο, αυτό της Κνωσσού, είναι μια ασταθής, ταραγμένη εποχή της οποίας την κοινωνική δομή αγνοούμε. Απουσίαζε μεν ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης, υπήρχαν ωστόσο μικρότερα περιφερειακά. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον υπάρχει τάφος, υπάρχει λογικά και κοντινός οικισμός. Θα ξεκινήσουμε έρευνες και γι΄αυτόν όταν εκδοθούν οι σχετικές άδειες από το υπουργείο.

— Τι εργασίες γίνονται αυτή τη στιγμή, πότε αναμένονται πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τα ευρήματα και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά η ανακάλυψη αυτή; 


Προς το παρόν σκελετοί και ευρήματα φροντίζονται στο Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου. Η εντυπωσιακή, περίτεχνη διακόσμηση λαρνάκων και αγγείων με μοτίβα που επαναλαμβάνονται και σε άλλα αγγεία της ευρύτερης περιοχής μαρτυρά την ύπαρξη μινωικού εργαστηρίου κεραμικής το οποίο και αναζητούμε. Στη μία μάλιστα λάρνακα αναπαριστάται άρμα που σέρνει ζώο καθοδηγούμενο από μια ανθρώπινη μορφή, παράσταση που έχει επίσης βρεθεί παλιότερα στη θέση Επισκοπή και εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας.


— Ποιες είναι οι σπουδαιότερες ανασκαφικές έρευνες και μελέτες που τρέχουν αυτό τον καιρό στην ανατολική Κρήτη και ποιες οι σπουδαιότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες που βρίσκονται στα όρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου; 

Οι σημαντικότερες έρευνες γίνονται στο ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπετρας και τη νήσο Χρυσή που προανέφερα, στην αρχαία Δρήρο (συνεργασία της Εφορείας μας υπό τη διεύθυνση της Β. Ζωγραφάκη και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών),
στον Ανάβλοχο Βραχασίου πάλι από τους Γάλλους,
στον Αζοριά, τα Γουρνιά και το νησί Μόχλος από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών,
στο Μπούφο Σισίου και στην Ίτανο από τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή,
στο Παλαίκαστρο από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή,
στο Καλό Χωριό από το Ιρλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο,
στον Πετρά από την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Μ. Τσιποπούλου,
στην Κάτω Ζάκρο από την Αρχαιολογική Εταιρεία, το πρόγραμμα «Μινωικοί Δρόμοι» στην ευρύτερη περιοχή της Ζάκρου
όπως επίσης οι έρευνες στη θέση Γαϊδουροφάς Ιεράπετρας (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στις Λούτρες Μόχλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Για τη δική μας ομάδα, τώρα, εκτός από αρχαιολογική, έχει και μεγάλη συναισθηματική σημασία το ότι ήμασταν οι πρώτοι που εισήλθαμε στον χώρο αυτό τόσους αιώνες μετά, κάτι που κάναμε με πολύ σεβασμό. 

Στα όρια της Εφορείας Λασιθίου βρίσκονται εξάλλου δύο από τους πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δικταίον Άντρο και η Σπιναλόγκα, δύο σπουδαία ανάκτορα, της Ζάκρου και του Πετρά, δύο αρχαιολογικά μουσεία και αρχαιολογικές συλλογές.
Θα πρέπει ίσως να σημειώσω εδώ ότι λόγω του πλήθους και της σπουδαιότητας των μνημείων, ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος και το προσωπικό μας παρότι ελάχιστο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, θυσιάζοντας συχνά πολύ χρόνο από την προσωπική και οικογενειακή του ζωή.

Η Χρύσα Σοφιανού κατάγεται από την Καβάλα. Σπούδασε αρχαία ιστορία και αρχαιολογία στην Μπολόνια με ειδίκευση στη ρωμαϊκή επιγραφική. Στην Κρήτη εργάζεται από το 1999. Το 2011 ανέλαβε Έφορος Αρχαιοτήτων Λασιθίου. 
Έχει μεταξύ άλλων κάνει ανασκαφές στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι), στην ελληνιστική πόλη της θέσης Τρυπητός στη Σητεία, στο ιερό πόλης της αρχαίας Πραισσού, στο ελληνιστικό-ρωμαϊκό νεκροταφείο της Καμάρας στον Άγιο Νικόλαο, στο ιερό κορυφής Εσταυρωμένου στην Ανατολή Ιεράπετρας καθώς και στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπετρας την οποία θεωρεί την πλέον σημαντική ως τώρα δουλειά της


Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Στο φως μινωικός τάφος 3500 ετών στην Ιεράπετρα






Σπουδαία ευρήματα στην Ιεράπετρα: Στο… φως Μινωικός τάφος..!!!

Ένας αρχαιολογικός θησαυρός ήρθε στο… φως σήμερα στο Κεντρί Ιεράπετρας κινητοποιώντας την αρχαιολογική υπηρεσία.

Είναι 3500 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο λάρνακες της υστερομινωικής εποχής μεγάλων διαστάσεων και με ανάγλυφες απεικονίσεις που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.
Μάλιστα, μέσα σε αυτές υπάρχουν δύο σκελετοί, 24 περίπου αγγεία με έγχρωμα ανάγλυφα και απεικονίσεις.



«Το θετικό είναι πως οι τάφοι δεν έχουν συληθεί κι αυτό θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Πρόκειται για μία μεγάλη ημέρα για την Ιεράπετρα. Όταν βλέπεις πως σ’ ένα λαγούμι 4 μέτρων βρίσκονται τέτοιες σοβαρές αρχαιότητες σε πιάνει δέος», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων, Αγροτικών και Τουρισμού Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής.



Ήρθε στο φως τυχαία

Με εντελώς τυχαίο τρόπο ήρθε στο… φως το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα.
Πρωταγωνιστής είναι ένας αγρότης ο οποίος επιχείρησε να παρκάρει το όχημά του στην περιοχή και υποχώρησε το έδαφος αναδεικνύοντας τον αρχαιολογικό πλούτο που ήταν κρυμμένος στην περιοχή.

«Η υποχώρηση του εδάφους ήταν αποτέλεσμα του ποτίσματος των ελαιοδέντρων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και από μία αρδευτική σωλήνα που έσπασε. Το έδαφος είχε υποχωρήσει μερικώς κι όταν ο αγρότης προσπάθησε να παρκάρει στην σκιά της ελιάς τότε υποχώρησε εντελώς. Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αρχαιολογία και με την διορατικότητα της προϊσταμένης της Εφορίας κ. Σοφιανού αλλά και του κ. Παπαδάκου Ιωάννη διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ένα σοβαρό αρχαιολογικό εύρημα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πανταζής.





Ανάδειξη του πολιτισμού

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός θησαυρός αναμένεται να δώσει πολλά στοιχεία για την Υστερομινωική περίοδο ενώ παράλληλα αποδεικνύει πως στην περιοχή εκείνοι υπήρχαν Μινωίτες.

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα καθώς αναμένεται ν’ αναδείξει περεταίρω τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μάλιστα, αποτελεί και μία απάντηση σε όλους όσοι αμφισβητούν ότι υπήρξαν Μινωίτες στην Ιεράπετρα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Έκ του cretapost.gr.  Οι φωτογραφίες είναι από ανάρτηση του Νίκου Πετάση στο facebook


ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    









Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only