Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Επιγραφές και σχέδια που ανακαλύφθηκαν σε μία από τις αρχαίες ρωμαϊκές κατοικίες της Πομπηίας

Οι επιγραφές που μαρτυρούν τη δράση των αρχαίων χωροθετών.
Επιγραφές και σχέδια που ανακαλύφθηκαν σε μία από τις αρχαίες ρωμαϊκές κατοικίες της Πομπηίας, στη Regio V, φαίνεται πως ανήκουν στους φημισμένους χωροθέτες της εποχής, τους τεχνίτες που ήταν υπεύθυνοι για τη χάραξη και τη χωροθέτηση των αρχαίων πόλεων.

Τα σχέδια με τους κύκλους, τα τετράγωνα και τις κάθετες γραμμές που τέμνονται, θεωρείται πως αποτελούν σύμβολα και κωδικούς της τεχνικής που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι τεχνίτες για να χωρίζουν τον χώρο.

Οι αρχαίοι χωροθέτες χρησιμοποιούσαν ένα όργανο, την «γκρόμα», που μετρούσε με ακρίβεια τον χώρο και συμβολίζεται στο επάνω τμήμα της εικόνας.

H γκρόμα αποτελούνταν από μια κατασκευή με βραχίονες σε σχήμα σταυρού, στα άκρα των οποίων κρέμονταν σχοινιά με πανομοιότυπα βάρη που χρησίμευαν ως γραμμές βαριδίων.

Μέχρι τώρα το μοναδικό ίχνος αυτού του εργαλείου έχει βρεθεί στις ανασκαφές της Πομπηίας και μια μακέτα του παρουσιάζεται στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου.

Οι επιγραφές που βρέθηκαν ενισχύουν τη θεωρία ότι στην Πομπηία διέμεναν σημαντικοί τεχνίτες και αρχιτέκτονες, ενώ και ο σχεδιασμός της ίδιας της πόλης φαίνεται πως δεν ήταν τυχαίος.

Τα σχέδια βρέθηκαν στην «Οικία του Ωρίωνα», την αρχαία κατοικία που πήρε το όνομά της από το εντυπωσιακό μωσαϊκό που αποτυπώνει τη γέννηση του μυθικού Ωρίωνα. Οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν ότι η κατοικία αυτή ανήκε σε έναν χωροθέτη.


Πηγή: Καθημερινή

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only