Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

στα Μέγαρα Ένα αρχαίο, κρυφό ορυχείο


Έχει αναφερθεί πολλές φορές πως η πόλη των Μεγάρων έχει μεγάλη – πανάρχαια ιστορία με σπουδαία πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως σε πολλά έργα που έχουν γίνει στα Μέγαρα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ανακαλύψει πολλά και σπουδαία ευρήματα τα οποία κοσμούν την συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης .




Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί, – κυρίως πολίτες – που πιστεύουν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα αν αξιοποιηθούν σωστά και πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείου Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για ξένο κόσμο, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στην πόλη των Μεγάρων, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική μας οικονομία.


Η είδηση που κάνει το γύρο του διαδικτύου και φανερώνει πραγματικά ότι στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά … «κοιτάσματα πολιτισμού» , προήλθε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικής και Τουριστικής Ανάπτυξης. Με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ιερόθεος Πολυχρόνης, αποκαλύπτει την ύπαρξη υπόγειου ορυχείου σε περιοχή των Μεγάρων, με στοές εκατοντάδων μέτρων.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα με κύριο εξαγώγιμο τον Κογχυλάτη Λίθο* , υλικό με το οποίο στην Αρχαιότητα χτίζονταν δημόσια κτήρια, ναοί κ.α.

  • Ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων στα γραφόμενά του επισημαίνει ότι στην περιήγησή του αισθάνθηκε δέος, ευχαριστώντας, τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας που τον συνόδευσαν, κ.κ. Θ. Λαμπρακόπουλο και Σπ. Πλακούση.

Μιλώντας με τον κ. Πολυχρόνη, μας είπε ότι για ευνόητους λόγους το μέρος που βρίσκεται το υπόγειο ορυχείο στο οποίο γίνονταν εξόρυξη του Κογχυλιάτη Λίθου, δεν μπορεί να αποκαλυφτεί. Επεσήμανε όμως πως πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εύρημα το οποίο (ίσως για λόγους ασφαλείας), δεν έχει εξερευνηθεί από Αρχαιολόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται ακόμη και μέχρι σήμερα να αγνοείται η ύπαρξη του.


  • Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικής και Τουριστικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για στοές εκατοντάδων μέτρων, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει το εύρημα ως «αρχαιολογικό θησαυρό».

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του, τόνισε πως στόχος της διοίκησης του Δήμου είναι να το θέσουν υπόψη του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας άμεσα να μπουν μέσα στο υπόγειο ορυχείο κλιμάκια Αρχαιολόγων για να κάνουν την αξιολόγηση και την χρονολόγηση του ευρήματος.

Η αναφορά στην τοπική εφημερίδα ΑΙΧΜΗ και  πηγή της είδησης

Αποκάλυψε δε, ότι συναντήθηκε και ήδη έχει ενημερώσει προσωπικά την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – επικεφαλής του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων κ. Παναγιώτα Αυγερινού.
«Στόχος μας, εάν όλα κυλήσουν σε θετική κατεύθυνση, είναι η ανάδειξη του χώρου μέσω ειδικών προγραμμάτων, ώστε η περιοχή μας να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες», κατέληξε ο κ. Πολυχρόνης.





http://www.aixminews.gr






*Κογχυλιάτης λίθος
Ασβεστολιθικό πέτρωμα θαλάσσιας φάσης το οποίο αποτελείται από κελύφη κυρίως μαλακίων (ελασματοβραγχίων και γαστεροπόδων), τα οποία έχουν συγκολληθεί ισχυρά με ορυκτή κόλλα ασβεστίτη. Η όψη του είναι πολύ πορώδης, ενώ, εξεταζόμενος μακροσκοπικά, εμφανίζει σωρεία από κελύφη, με λίγη ορυκτή κόλλα από μικροκρυσταλλικό ασβεστίτη


http://www.topoguide.gr/geology/geology_petrology.php

Χαρακτηριστικός είναι ο κ.λ. με πρίσματα από inoceramus (ελασματοβράγχιο), του οποίου τα πρισματικά κελύφη δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου θέση στο τσιμέντο.
Κελύφη κοχυλιών από τα Γεράνεια 

Στην Ελλάδα, υπάρχει σε πολλές περιοχές, κυρίως στη Ραφήνα, στον Πειραιά, στον Ισθμό της Κορίνθου κ.α., συνήθως μέσα σε νεογενείς αποθέσεις. Χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό.

Κογχυλιάτης λίθος από τα Γεράνεια 

Στη στρωματογραφία, υπάρχει μια υποδιαίρεση του γερμανικού τύπου, τριασικού,  η φάση όμως αυτή του τριασικού αποδείχθηκε ότι είναι τοπικής σημασίας (βόρεια Γερμανία). Σύμφωνα με αυτόν τον τύπο, το τριασικό υποδιαιρείται σε: keuper (νέος ερυθρός ψαμμίτης) χερσαίας ή λιμναίας φάσης· muchelkalk (κ.λ.) θαλάσσιας (ενδοχωρικής) φάσης· και buntsandstein χερσαίας ή λιμναίας φάσης.
Στην Μονή της Φανερωμένης εκεί κοντά, στην Σαλαμίνα χρησιμοποιήθηκε Κογχυλιάτης λίθος


Από το Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας  Τομ. 28, 2007
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only