Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ερευνα δείχνει ότι οι κροκόδειλοι δεν ήταν πάντα τα ψυχρόμορφα πλάσματα που είναι σήμερα.


Οι θερμόαιμοι κρόνοι ευδοκιμούσαν σε κρύο θόρυβο του Jurassic
Metriorhynchus superciliosus [Πίστωση: Martin Fritzlar, Flickr]
Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα ορυκτά δόντια που ανήκουν σε ορισμένους από τους αρχαίους προγόνους τους λένε ότι τουλάχιστον ένας τύπος προϊστορικού κροκοδείλου ήταν θερμόαιμος.

Θερμοκρασία σώματος

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα ζώα-που ονομάζονται μεθορυγχίτιδα- θα μπορούσαν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους για να παραμείνουν ζεστά σε πτώση των θερμοκρασιών με τρόπο παρόμοιο με τα σύγχρονα πουλιά και θηλαστικά

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό πιθανόν επέτρεψε στα ζώα, τα οποία ζούσαν κατά τη διάρκεια των περιόδων Jurassic και Cretaceous, να ευδοκιμήσουν κατά τη διάρκεια μίας περιόδου παγκόσμιας ψύξης πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Οι ψυχρόαιμοι ξαδέλφες τους, αντιθέτως, αγωνίστηκαν να προσαρμοστούν αλλά τελικά επέζησαν.

Το να είσαι θερμόαιμο ήταν το κλειδί των μετριορφινιδών να εξελίσσεται ένα σώμα που μοιάζει με δελφίνι - συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων και ενός ουραίου πτερυγίου - και να απομακρυνθεί να ζήσει στους ανοιχτούς ωκεανούς, λένε οι επιστήμονες.

Τα ορυκτά δόντια

Μια ομάδα παλαιοντολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών από το Εδιμβούργο, ανέλυσε το ορυκτό μακιγιάζ των δοντιών από τις μεθορυφινίδες και μια στενά συνδεδεμένη οικογένεια γνωστή ως teleosaurids
Τα επίπεδα οξυγόνου στο σμάλτο ορυκτών δοντιών επηρεάστηκαν από τη θερμοκρασία του σώματος των ζώων και η μέτρησή τους επέτρεψε στους ερευνητές να ανακαλύψουν εάν ήταν ψυχρό ή θερμόαιμο.

Jurassic Περίοδος

Η ανάλυσή τους δείχνει ότι οι μετριορυνυχίδες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους πάνω από εκείνη του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας το μεταβολισμό τους για να παράγουν θερμότητα, δηλαδή θερμόαιμα.

Ενώ ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί στη θέρμανση από τα περισσότερα άλλα θερμόαιμα ζώα, η προσαρμοστικότητά τους τους βοήθησε να επιβιώσουν όταν οι θερμοκρασίες στη θάλασσα έπεσαν στο τέλος της Jurassic Period

Τα Teleosaurids ήταν ψυχρόαιμα, διαπίστωσαν οι ερευνητές και διατηρήθηκαν ζεστά με τον ίδιο τρόπο όπως οι σύγχρονοι κροκόδειλοι - με το να παρκάρουν στον ήλιο. Μπορεί να είχαν αγωνιστεί να παραμείνουν ζεστές όταν έπεσαν οι θερμοκρασίες στη θάλασσα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει γιατί πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο τέλος της εποχής του Jurassic.

"Αυτή η ανακάλυψη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα παράξενα κροκάλια, τα οποία άλλαξαν γρήγορα από τα ζώα που μοιάζουν με μοντέρνα μακρόστενα κροκόδειλα, με τα πτερύγια, τα πτερύγια της ουράς και τα μαζικά βλέμμα στραμμένα προς τα εμπρός. το γνωστότερο μετασχηματισμό που έχουν υποστεί τα δελφίνια και οι φάλαινες πριν από εκατομμύρια χρόνια », λέει ο Δρ Mark Young.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στις Φιλοσοφικές Συναλλαγές της Βασιλικής Εταιρείας Β: Βιολογικές Επιστήμες .

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου 



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only