Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Η ελληνική πόλη της Αιολίδας, Αιγές


Αἰγαί ή Αἰγαῖαι . Οι Αιγές ήταν αρχαία ελληνική πόλη 2800 ετών στην Αιολίδα της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας. Η πόλη αναφέρεται τόσο από τον Ηρόδοτο, όσο και από τον Στράβωνα ως μέλος της Αιολικής Δωδεκάπολης. Είχε επίσης ένα σημαντικό ιερό του Απόλλωνα.Κατά τον θρύλο  η ίδρυση της χρονολογείται γύρω στο 1100 π.Χ.,οι  αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν  ίχνη  του όγδοου αιώνα π.Χ. Η  θέση της πόλεως  σε ορεινή περιοχή, κάπως απομονωμένη από την ακτή, όπου, με την εξαίρεση της Τήμνου, διαμορφώθηκε με τις υπόλοιπες  Αιολικές πόλεις  και όπως  τονίστηκε από τους αρχαίους συγγραφείς, αυτός  είναι τελικά ο λόγος (απομονωμένη από την ακτή) που οι Αιγαί  δεν έχει φθάσει σε επίπεδο ανάπτυξης συγκρίσιμο με τις παράκτιες πόλεις.




Νόμισμα των Αιγών του 3ου αιώνα π.Χ. με τον θ



Οι Αιγές είχαν την λαμπρότερη περίοδο κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ατταλιδών που κυβέρνησε από την κοντινή Πέργαμο στο 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα.
Αρχικά η πόλη ήταν κατοχή της Λυδικής και σύμφωνα με τον Ξενοφώντα  (IV.8.5 ) ποτέ δε υποτάχθηκε στους Πέρσες της Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών όταν κατέλαβαν την περιοχή . Την περιοχή απελευθέρωσε ο Μ.Αλέξανδρος ,όπως και όλη την Μ.Ασία  ξανά έγινε μέρος του ελληνικού βασιλείου .
Κατόπιν στην περίοδο των Διαδόχων και στις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ. έγινε μέρος του Βασιλείου της Περγάμου.  Αλλάζει τα χέρια από την Πέργαμο στην αυτοκρατορία των Σελευκιδών , αλλά ανακτήθηκε από τον Άτταλο Ι της Περγάμου το 218 π.Χ.

Νόμισμα με τον θεό απόλωνα  αναφέρει [..ΑΙΓΑΙΕΩΝ...]

Στον πόλεμο μεταξύ Βιθυνίας και Περγάμου, καταστράφηκε από τον Προυσία της Βιθυνίας το 156 π.Χ. Μετά από μια ειρηνική διαμεσολάβηση από τους Ρωμαίους , η πόλη αποζημιώθηκε με εκατό ταλέντα . Κάτω από την κυριαρχία της Περγάμου κατασκευάστηκε ένα κτίριο αγοράς και ένας ναός στον Απόλλωνα.



Μία τομή της Ελληνίδας πόλεως Αιγαί στο όρος όπου ήταν χτισμένη 




ΑΓΟΡΑ

Τοίχος από το κεντρικό κτήριο της τριώροφης εσωτερικής Αγοράς με ύψος 11 μέτρα και μήκος 82 μέτρων.

Τα καταστήματα 




Κάτοψη και  όψεις της Αγοράς - 1889 υπό  R Bohn



κιονόκρανο από στην Αγορά σε απόδοση  του 1889 υπό R Bohn

Δρόμος που οδηγεί στην Αγορά των Αιγών 

Θέα από την Αγορά

Έτσι ήταν η Αγορά της πόλεως σε  απόδοση  του 1889 υπό  R Bohn



Προβολή τμήματος του εξωτερικού τοίχου της αγοράς, όπου μπορείτε να δείτε την τεχνική των τριπλών φύλλων.
 Το υπέροχο εξωτερικό τοίχωμα της δημόσιας αγοράς των Αιγών από το εσωτερικό 
 Εσωτερικό ενός από τα καταστήματα, με την πόρτα και το παράθυρό του να επικοινωνούν με τον επόμενο αποθηκευτικό χώρο

Το 129 π.Χ. το Βασίλειο της Περγάμου έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 17 μ.Χ. και έλαβε βοήθεια για ανακατασκευή από τον αυτοκράτορα Τιβέριο .

Αεροφωτογραφία 2017 του χώρου 
  • Το 2018, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα Macellum ,(Αγορά) το οποίο είναι μια αρχαία αγορά κρέατος και ψαριών. 


Το μάκελλον -macellum ήταν μια αγορά τροφίμων, ιδιαίτερα για το κρέας, τα ψάρια και τα αλλαντικά. Ο Titus Maccius Plautus μίλησε για ένα τέτοιο είδος αγοράς  κατά το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. Το μάκελλον - macellum μοντελοποιήθηκε ως λειτουργία  μετά από την Αγορά των  Ελληνικών και «ελληνιστικών» πόλεων, εκτός από το ότι σε αυτό ,δεν υπήρχε χονδρικό εμπόριο. Τα τελευταία macella λειτουργούσαν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Το μάκελλον ,αγορά ψαριών κρέατος ,του 1ου μΧ. αιώνα σε σημεία πάνω στις πέτρες της πρώτης σκάλας έχουν χαραχθεί τα γράμματα Γ,Μ,Ν,Δ,Ζ,Σ,



Η πόλη βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στην κορυφή ενός απότομου βουνού (Σημ ον. Gün Dağı), στο οποίο μπορεί να αναρριχηθεί κάποιος από τον βορρά. Το οροπέδιο περιβάλλεται από ένα τείχος μήκους 1,5 χλμ..


 Στην ανατολική πλευρά βρίσκονται τα ερείπια της τριώροφης εσωτερικής αγοράς με ύψος 11 μέτρα και μήκος 82 μέτρων.

Μέρος της εσωτερικής ελληνικής αγοράς 

Ο επάνω όροφος του ελληνιστικού κτηρίου ανακαινίστηκε σε ρωμαϊκούς χρόνους.  Τα μερικώς κατάφυτα από βλάστηση υπολείμματα πολλών άλλων κτιρίων είναι διάσπαρτα στο χώρο.


Εσωτερικά ενός καταστήματος της Αγοράς

Αεροφωτογραφία , η Αγορά και δεξιά της το Βουλευτήριον 

Κάτοψη και τομές της Αγοράς 
Βόρειο άκρο της Αγοράς
Λεπτομέρεια από την υπέροχη πέτρα με την οποία κατασκευάστηκε η δημόσια αγορά των Αιγών.

Νόμισμα των ΑΙΓΑΙΕΩΝ 

Αυτές περιλαμβάνουν την ακρόπολη που βρίσκεται στους περιμετρικούς εξώστες, του όρους  ένα Μακέλιον (Macellum) , ένα Στάδιο, το Γυμνάσιον, το Βουλευτήριον και τα θεμέλια τριών ναών όπως της θεάς Αθηνάς (ή ίσως του Διός)  Απόλλωνα και της θεάς Δήμητρας .


Νομίσματα .τετράδραχμα ,της πόλεως της λεγομένης ελληνιστικής περιόδου με Απόλλωνα και Αθηνά 

Τετράδραχμο του 160 π.Χ της πόλεως 

Σχέδιο των Αιγών από τον Richard Bohn το 1889.Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε αρκετά υψηλό υψόμετρο σχεδόν στην κορυφή  όρους, μέρος της οροσειράς Yunt. Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης εντοπίζονται στο σημερινό χωριό Yuntdağı Köseler, της επαρχίας της Μαγνησίας.


Κτήριο πάνω από το Βουλευτήριο 
Περίπου πέντε χιλιόμετρα ανατολικά βρίσκονται τα θεμέλια ενός ιερού του Απόλλωνα στις όχθες του ποταμού που ρέει γύρω από τα ερείπια. Επίσης ιωνικός τάφος και ένα  περίπτερον από τον 1ο αιώνα π.Χ. Ένα κελί που είναι έξι μέτρα ύψος από το οποίο  τρεις μονόλιθοι παραμένουν

Ο ρέων ποταμός στους πρόποδες τησ πόλεως 





ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΉΡΙΟΝ

Μέχρι το 2010 αποκαλύφθηκε ο κεντρικός δρόμος πρόσβασης, το Βουλευτήριον  , κτήρια , τα καταστήματα, οι πολυάριθμοι σωλήνες νερού και μεγάλα τμήματα της αίθουσας της αγοράς. Για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται η εκ νέου ανέγερση της πρόσοψης της αίθουσας αγοράς με τις αρχικές πέτρες.

Η Εστία Bουλαία σε άγαλμα που βρέθηκε στο Βουλευτήριον 





Το Βουλευτήριο χτίστηκε με 150 περίπου καθίσματα και 12 σειρές 


Το Βουλευτήριον  διακοσμήθηκε επιπρόσθετα στην ύστερη Ελληνιστική περίοδο με αγάλματα και τιμητικές επιγραφικές μνείες  .


Στα δύο εγγεγραμμένα τετράγωνα διαβάζουμε τα ονόματα Απολλωνίδας και Αντιφάνης.

Το Βουλευτήριον και έμπροσθεν αυτού εμπορικά καταστήματα
Αναπαράσταση της αίθουσας 

Η θεά Εστία εύρημα από το Βουλευτήριον -η Εστία Bουλαία 
Αγάλματα και επιγραφικά στοιχεία από τούς χορηγούς κατασκευής του Βουλευτηρίου 




ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ 







Ένας βωμός που σχετίζεται με το κτίριο της Συνέλευσης και το υπόβαθρο του εντοπίστηκε στην ανασκαφή .

Ευρήματα από τον βωμό στο Βουλευτήριο 
Ευρήματα από τον βωμό στο Βουλευτήριο 

Μία οδός που περνά εμπρός από το Βουλευτήριον 
Ο κεντρικός δρόμος των Αιγών περνά νότια, προς τον μνημειακό κέντρο του οικισμού. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια μας οδηγεί στο σημείο όπου είναι το Βουλευτήριο της πόλης, της οποίας τα ερείπια, στέκονται αρκετά καλά, διατηρημένο, πλήρως έχει ανασκαφεί στην περίοδο 2004-2010.

Χτισμένο στα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ. από τον Απολλωνίδα , γιο του Αντιφάνη, προς τιμήν του Δία Bουλαίου «Εστία Bουλαία » και του λαού του Δήμου των Αιγών, η αίθουσα είχε ένα κοίλο με 12 σειρές καθισμάτων ικανή για να χωρέσει 190 άτομα η δε ορχήστρα του ήταν ημικυκλική, διαθέτει  πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο, του οποίου υπάρχουν σήμερα δύο αντίγραφα σκαλισμένα από το γλύπτη Μενέστρατο , γιο του Ιππία της  Περγάμου. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι αυτό το Βουλευτήριον  δεν είχε σκηνή γύρω από το βήμα .

Ψηφιδωτό που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα από την αρχαία ελληνική πόλη των Αιγών εις την Μ.Ασία

Το 2016, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα . Το μωσαϊκό βρέθηκε στο τμήμα frigidarium (ψυκτήριον * [..και ψυκτηριον, της ευπαρύφου λεπτότερον ..]Αθήναιος Ναυκρατίδος )  του αρχαίου λουτρού.
Το κάτω μέρος του μωσαϊκού περιέχει μερικώς κατεστραμμένη επιγραφή στα ελληνικά : ( σε απόδοση)...."Χαιρετισμούς σε όλους εσάς που κάνετε κολύμπι". Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χρονολογείται στον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ.

Ανάγλυφος θώραξ ,μέρος πιθανά των τειχών της πόλεως συμβολίζει  τα τείχη που θωρακίζουν την πόλη 

Το 2004 και το 2005 βρέθηκαν 6 γλυπτά κεφαλές αλλά  και τα σώματα τους στις εκσκαφές που έγιναν στα καταρρέοντα μέρη των παραπλήσιων  καταστημάτων. Αναγραφή επιγραφής αναφέρει ...[ Ιππία της Πέργαμου...] καταλαβαίνουμε ότι το άγαλμα φτιάχτηκε εκ του  Μενέστρατου  γιο του Ιππία της Περγάμου , ανήκει στα τέλη της  ελληνιστικής εποχής





Πύλη εποχής του Τιβέριου 



Η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό το 17 μ.Χ., ανοικοδομείται χάρη στην γενναιόδωρη οικονομική στήριξη του αυτοκράτορα Τιβέριου, προς τιμήν του οποίου οι ευγνώμονες πολίτες των Αιγών θα ανεγείρουν άγαλμα.



Σκαρίφημα της Πύλης

Εδώ υπήρχε η Πύλη του Τιβέριου 


Καλλιτεχνική αναπαράσταση της εμφάνισης της Πύλης εποχής του Τιβέριου στην Αρχαιότητα. Δεξιά η Στοά.

Δρόμος κοντά στην Πύλη του Τιβέριου 

Κατάλοιπα μιας βιομηχανικής περιοχής που βρίσκεται λίγα βήματα από την Πύλη του Τιβέριου.
Βιομηχανική περιοχή 
Βιομηχανική Περιοχή  Εργαστήρια  Αιγές

Ερείπια παλιάς αποθήκης. Κάτω Οδικό τμήμα που βρίσκεται κοντά στην αποθήκη 

Η Σιδηρά Πύλη-  παλαιά



Τοίχος ελληνιστικής πιθανόν εποχής


Ο ναός του θεού Απόλλωνα Χρηστηρίου 



Ερείπια του αρχαιολογικού χώρου του ναού Απόλλωνος Χρηστηρίου


Πόρτα από τον ναό του Απόλλωνα

Κιονόκρανα από τον ναό του Απόλλωνα όπως τα αποτύπωσε το 1889 ο R. Bohn





Ο ναός της θεάς Αθηνάς 
Εκτός από τον ναό του Απόλλωνος υπάρχει και ο ναός της Αθηνάς όπως και της θεάς Δήμητρας.Η αφιέρωσή του στην Αθηνά έχει προταθεί με βάση ένα
συγκεκριμένο παραλληλισμό με την πόλη του Περγάμου.



Υπάρχει λοιπόν ένας ναός στην πεδιάδα. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις αφιέρωσης αυτού του ναού, είναι δελεαστικό να σκεφθεί κάποιος που έχει επισκεφτεί τον Ναό της Αθηνάς της Περγάμου ότι είναι αφιερωμένος και αυτός ο ναός στην θεά . Ο Ναός της Αθηνάς στις Αιγές είναι μικρότερος από τον ναό της Αθηνάς στην Πέργαμο , με μέτρα 11,40x19,35 μ.




Μέρος του βάθρου του ναού


 Ότι έχει απομείνει από τον ναό 


Δρόμοι της πόλεως -Λουτρά- Θέατρον-Γυμνάσιον .


Απομεινάρια χωρίς καμία αναστηλωτική ή ανασκαφική εργασία του Γυμνασίου των Αιγών

Μέρος από το τείχος των Αιγών

Δρόμος στον ιστό της πόλεως με ράμπα.
Δρόμος στον ιστό της πόλεως 

Κιστέρνες και υδραυλικά συστήματα οικιών 
Πήλινοι σωλήνες  απορροής 

Νότιο παλαιόν Λουτρόν- Θωρακισμένη δεξαμενή εγκαταστάσεις 
Λεπτομέρεια δεξαμενής στο το αρχαϊκό  Λουτρό Γυμνασίου

Θεατρικές εγκαταστάσεις 


Ο χώρος του θεάτρου 

Ερείπια της σκηνής του θεάτρου
Μαζί με το Γυμνάσιο των Αιγών εδώ όπου ο προχωρημένος βαθμός αλλοίωσης του σε συνδυασμό με την απουσία ανασκαφών εμποδίζει την εκτίμησή του πολύ περισσότερο από τα ανακατεμένα υπολείμματα μιας στοάς, με τα τύμπανα της στήλης και τα θραύσματα του επιστρώματος να πέφτουν εδώ και εκεί . Φαίνεται, ωστόσο, ότι ήταν ένα μνημειώδες κτίριο, με διώροφη δωρική στοά, παλαίστρα, μνημειακή είσοδο στην ανατολική πλευρά του κλπ. Η ημερομηνία κατασκευής του πρέπει να είναι ο 2ος αιώνας π.Χ., την ύστερη Ελληνιστική περίοδο.

 Ένας διάδρομος κάτω από το κοίλον και πλησίον του θεάτρου 


Το ανατολικό τμήμα του εξώστη  του θεάτρου.

Η Δυτική Στοά
Μία μεγάλη Στοά υπήρχε στην πόλη που σήμερα έχουνε μείνει τα υλικά σε σωρούς. Είναι η λεγόμενη Δυτική στοά . Μπορεί να υπολογίσει κανείς το μέγεθος της από την πληθώρα και το εύρος των ερειπίων .

 



Βυζαντινά

Ερείπια του βυζαντινού φρουρίου του 12ου αιώνα


Μία Βασιλική από την Βυζαντινή εποχή στις Αιγές

Κεραμική από την Βυζαντινή περιοδο στις Αιγές
Κεραμική από την Βυζαντινή περιοδο στις Αιγές


Νεκρόπολη Αιγών



Το ταφικό μνημείο του Διοφάνους 

Επιγραφική τιμητική επιγραφή στην Αιολική στον Διοφάνη 

Τάφοι ελληνιστικής εποχής 






Επιγραφικά ταφικών  μνημείων



Λάρνακες από την νεκρόπολη των Αιγών 



Ελληνορωμαϊκές σαρκοφάγοι που βρίσκονται στη νεκρόπολη των Αιγών

Ελληνορωμαϊκές σαρκοφάγοι που βρίσκονται στη νεκρόπολη των Αιγών


Ανασκαφικά ευρήματα 






Η πόλη των Αιγών αποδίδει θεϊκές τιμές στον Σέλευκο και Αντίοχο σε στοιχιδόν χάραξη σε μάρμαρο . Η επιγραφή βρέθηκε εντοιχισμένη σε εκκλησία πρώιμης βυζαντινής περιόδου στις Αιγές .

Η στήλη κατα χώραν 



ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only