Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Πριν Από Εκατομμύρια Χρόνια Ξεκίνησε Η Υποβάθμιση Της Βιοποικιλότητας Που Προκαλείται Από Τον Άνθρωπο

Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας που προκαλείται από ανθρώπους ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ό, τι πιστεύουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ecology Letters, η διαδικασία δεν ξεκίνησε από το δικό μας είδος αλλά από μερικούς από τους προγόνους μας.

Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας που προκαλείται από τον άνθρωπο ξεκίνησε πριν από εκατομμύρια χρόνια
Dinofelis, ζωγραφική του Mauricio Antón. Η εικόνα δείχνει μια σαμπουάν-οδοντωτή γάτα Dinofelis φαγητό,
ενώ ένας από τους προγόνους μας παρακολουθούν. Ο Dinofelis θεωρείται θηρευτής ότι οι
πρόγονοί μας φοβόντουσαν πολύ. Αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι ήταν ανθρώπινοι πρόγονοι που
μπορεί να έχουν προκαλέσει την ενδεχόμενη εξαφάνιση του είδους μαζί με άλλους μεγάλους θηρευτές
[Credit: University of Gothenburg]
Το έργο έγινε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στη μελέτη ότι η συνεχιζόμενη κρίση βιοποικιλότητας δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά αποτελεί επιτάχυνση μιας διαδικασίας που οι ανθρώπινοι πρόγονοι ξεκίνησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια
"Τα εξαφανίσεις που βλέπουμε στα απολιθώματα συχνά εξηγούνται ως τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών αλλά οι αλλαγές στην Αφρική τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια ήταν σχετικά μικρές και οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν ήταν η κύρια αιτία των παρατηρούμενων εξαφανίσεων" εξηγεί ο Søren Faurby, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

"Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η καλύτερη εξήγηση για την εξαφάνιση των σαρκοφάγων στην Ανατολική Αφρική είναι ότι προκαλούνται από τον άμεσο ανταγωνισμό για τα τρόφιμα με τους εξαφανισμένους προγόνους μας", προσθέτει ο Daniele Silvestro, υπολογιστής βιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα σαρκοφάγα εξαφανίστηκαν

Οι πρόγονοί μας ήταν συνηθισμένοι σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική για αρκετά εκατομμύρια χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν πολλές εξαφανίσεις σύμφωνα με τον Lars Werdelin, συν-συγγραφέα και εμπειρογνώμονα για τα αφρικανικά απολιθώματα.

"Με τη διερεύνηση των αφρικανικών απολιθωμάτων μπορούμε να δούμε μια δραστική μείωση στον αριθμό των μεγάλων σαρκοφάγων, μια μείωση που ξεκίνησε πριν από 4 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Σχετικά με την ίδια εποχή, οι πρόγονοί μας ίσως έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία για να αποκτήσουν τροφή που ονομάζεται κλεπτοπαρασιτισμός, " εξηγεί.

Κλεπτοπαρασιτισμός σημαίνει κλοπή πρόσφατα σκοτωμένων ζώων από άλλους θηρευτές. Για παράδειγμα, όταν ένα λιοντάρι κλέβει μια νεκρή αντιλόπη από έναν τσίτα

Οι ερευνητές προτείνουν τώρα, με βάση τα απολιθωμένα στοιχεία, ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έκλεψαν νεκρά ζώα πρόσφατα από άλλους αρπακτικούς. Αυτό θα οδηγούσε σε λιμοκτονία των μεμονωμένων ζώων και με την πάροδο του χρόνου στην εξαφάνιση ολόκληρου του είδους τους.

"Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα στην Αφρική έχουν αναπτύξει στρατηγικές για να υπερασπιστούν τη λεία τους.Για παράδειγμα, παίρνοντας το θήραμα σε ένα δέντρο που βλέπουμε λεοπαρδάλεις, άλλα σαρκοφάγα έχουν εξελίξει την κοινωνική συμπεριφορά όπως βλέπουμε στα λιοντάρια, οι οποίοι μεταξύ άλλων εργάζονται μαζί για να υπερασπιστούν τη λεία τους ", εξηγεί ο Søren Faurby

Οι άνθρωποι σήμερα επηρεάζουν τον κόσμο και τα είδη που ζουν σ 'αυτόν περισσότερο από ποτέ.

"Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προηγουμένως βρισκόμασταν σε αρμονία με τη φύση. Η μονοπώληση των πόρων είναι μια ικανότητα που είχαμε και οι πρόγονοί μας για εκατομμύρια χρόνια, αλλά μόνο τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και να αγωνιστούμε για ένα βιώσιμο μέλλον "Αν είστε πολύ ισχυροί, πρέπει επίσης να είστε πολύ ευγενικοί", καταλήγει ο Søren Faurby και αναφέρει το βιβλίο της Astrid Lindgrens για το Pippi Longstocking.

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only