Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Δέκαδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό, τι πίστευαν μέχρι σήμερα Οι πρώτοι άνθρωποι ζούσαν στα Ελληνικά νησιά


«Νεάντερταλ στη Νάξο!» 
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το νησί της Νάξου κατοικήθηκε από Νεάντερταλ και προγενέστερους ανθρώπους τουλάχιστον 200.000 χρόνια πριν, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πίστευαν προηγουμένως.

             ΒΙΝΤΕΟ: Για τις ανασκαφές στην Στελίδα της νήσου Νάξου     



Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science Advances , βασίζονται σε χρόνια ανασκαφών και προκαλούν την  σκέψη πλέον για ανθρώπινο κίνημα στην περιοχή - που θεωρήθηκε ότι η περιοχή είναι μακρά και ότι ήταν απρόσιτη και ακατοίκητη για όλους, εκτός από τους σύγχρονους ανθρώπους. Τα νέα στοιχεία οδηγούν τους ερευνητές να αναθεωρήσουν τις διαδρομές που έκαναν οι πρώτοι πρόγονοί μας καθώς μετακόμισαν (;) από την Αφρική (;)  στην Ευρώπη και αποδεικνύουν την ικανότητά τους να προσαρμοστούν σε νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.


"Μέχρι πρόσφατα, αυτό το κομμάτι του κόσμου θεωρήθηκε άσχετο με τις αρχικές ανθρώπινες παρουσίες στην Γη , αλλά τα αποτελέσματα μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε πλήρως την ιστορία των νησιών της Μεσογείου", λέει ο Tristan Carter, αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη αυτή . Διετέλεσε αυτό το έργο με τον Δημήτρη Αθανασούλη, προϊστάμενο αρχαιολογίας στην Κυκλαδική Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού

Αναπαράσταση προϊστορικών αιχμών από την Kathryn Killackey που έγιναν στη Στελίδα - Κάτω, Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική και  μεσολιθική (LR) 

Ενώ οι κυνηγοί της Εποχής της Εποχής της Λίθου είναι γνωστό ότι ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια, τα Μεσόγεια νησιά είχαν θεωρηθεί παλαιότερα ότι κατοικήθηκαν πριν από 9000 χρόνια, από τους αγρότες, με την θεώρηση ότι μόνο οι σύγχρονοι άνθρωποι - Homo sapiens - μπορούν να κατασκευάσουν ναυτικά σκάφη και να πάνε .
Οι μελετητές πίστευαν ότι το Αιγαίο, το οποίο διαχωρίζει τη δυτική Μ.Ασία  από την ηπειρωτική Ελλάδα, ήταν συνεπώς αδιαπέραστο στους Νεάντερταλ αλλά και παλαιότερες ανθρώπινες μορφές  με τη μόνη προφανή διαδρομή μέσα και έξω από την Ευρώπη να διασχίζει τη χερσαία γέφυρα της Θράκης (νοτιοανατολικά Βαλκάνια).
Υποθετικές διαδρομές της εποχής προκύπτοντες κατά την έρευνα 

  • Οι συγγραφείς αυτής της εργασίας υποδηλώνουν ότι η λεκάνη του Αιγαίου ήταν στην πραγματικότητα προσβάσιμη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε . 
Σε ορισμένες περιόδους  της Εποχής των Παγετώνων η θάλασσα ήταν πολύ χαμηλότερη εκθέτοντας μια χερσαία διαδρομή μεταξύ των ηπείρων που θα επέτρεπε στους πρώιμους προϊστορικούς πληθυσμούς να περπατούν στη Στελίδα και μια εναλλακτική διαδρομή μετανάστευσης που θα συνέδεε την Ευρώπη και την Αφρική.



Ποτέ όμως δεν ήταν ενωμένη η Κρήτη με την Αφρική παρά μόνον με την Ηπειρωτική Ελλάδα 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή θα ήταν ελκυστική για τους πρώιμους ανθρώπους λόγω της αφθονίας των πρώτων υλών που είναι ιδανικές για την παραγωγή εργαλείων και για το γλυκό νερό της.


Ένας ερευνητής εργάζεται σε μια τάφρο στη Στελίδα -Νάξος, Ελλάδα- Φ: Ευάγγελος Τζουμενέκας

Ταυτόχρονα, όμως, «στην είσοδο της περιοχής, οι πληθυσμοί πριν από τον Νεάντερταλ θα αντιμετώπιζαν ένα καινούριο και προκλητικό περιβάλλον, με διαφορετικά ζώα, φυτά και ασθένειες, όλα απαιτούν νέες προσαρμοστικές στρατηγικές», λέει ο Κάρτερ.
Δείγμα γεωλογικού δείγματος από στέλεχος -Στελίδα Νάξος Φ:Nikos Skarpelis

Σε αυτή την εργασία, η ομάδα περιγράφει στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας που εκτείνεται σε περίπου 200.000 χρόνια στη Στελίδα, σε ένα Προϊστορικό λατομείο στη βορειοδυτική ακτή της Νάξου.

Σημεία εύρεσης λίθινων εργαλείων στην Στελίδα Νάξου
1

2

Λίθινα εργαλεία. (1, 2) Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδος: χειροπέλεκυς από σμύριδα, μπαλτάς από πυριτόλιθο (3) Μέση Παλαιολιθική Περίοδος: Πυρήνες και φολίδες εργαλείων.



Homo heidelbergensis, Neanderthal, Homo sapiens.
  • Εδώ νωρίς ο Homo sapiens, οι Νεάντερταλ και οι πρώτοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την τοπική πέτρα για να κατασκευάσουν τα εργαλεία τους και τα όπλα κυνηγιού τους, από τα οποία η ομάδα έχει αποκαλύψει εκατοντάδες χιλιάδες.



Δείγματα εργαλείων από την Νάξο 

Οι σειρές επιστημονικών δεδομένων που συλλέγονται στην περιοχή προσθέτουν στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τη σημασία των παράκτιων και θαλάσσιων διαδρομών για την ανθρώπινη κίνηση.


 Ενώ τα υπάρχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το Αιγαίο θα μπορούσε να περάσει κάποιος με τα πόδια σε πάνω από 200.000 χρόνια πριν, οι συγγραφείς αναδεικνύουν επίσης το ενδεχόμενο οι Νεάντερταλ να έχουν κατασκευάσει και μικρά ναυτικά σκάφη ικανά να διασχίσουν μικρές αποστάσεις.
Η χερσαία γέφυρα προς τη Στελίδα (πριν από 300.000 – 250.000 χρόνια)


►H Στελίδα προηγείται της εφεύρεσης της αγγειοπλαστικής και της μεταλλοτεχνίας, και έτσι τα περισσότερα από τα ευρήματα είναι λίθινα εργαλεία, περίπου 270.000 σε αριθμό μέχρι τώρα!◄


Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος του Αρχαιολογικού Έργου της Στελίδας Νάξου , μια μεγαλύτερη συνεργασία που περιλαμβάνει μελετητές από όλο τον κόσμο. Εργάζονται δε στην περιοχή από το 2013.


             ΒΙΝΤΕΟ: Για τις ανασκαφές στην Στελίδα της νήσου Νάξου           


Με πηγές από : Πανεπιστήμιο McMaster και https://www.stelida.org

ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only