Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Για πρώτη φορά στο κοινό Η Εξαιρετική ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων





Η μέχρι πρότινος ακριβοθώρητη, ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων της οικογένειας των Τορλόνια στην Ιταλία, θα περιοδεύσει ανά τον κόσμο αρχής γενομένης από τη Ρώμη. Για 40 χρόνια οι πολιτικοί προσπαθούσαν να πείσουν την οικογένεια να τοποθετήσει τη συλλογή σε ένα δημόσιο μουσείο αλλά όλες οι συζητήσεις ήταν μέχρι τώρα άγονες.




Μέχρι πρότινος βρισκόταν σε αποθήκες και κανείς δεν είχε δει τα 620 έργα που απαρτίζουν την εκπληκτική συλλογή από ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά, της οικογένειας των Ιταλών ευγενών Τορλόνια.

Θεωρείται η σημαντικότερη ιδιωτική συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στον κόσμο. (ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ  ;) Βρισκόταν εδώ και δεκαετίες μακριά από το κοινό όμως πρόκειται να εκτεθεί στη Ρώμη και θα περιοδεύσει ανά τον κόσμο μετά από μία συμφωνία ορόσημο της οικογένειας με την ιταλική κυβέρνηση.
 Τράγος 

Τη συλλογή των Τορλόνια δεν είχε δει ούτε ο συν-επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός τέχνης και πρώην διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Getty στο Λος Άντζελες, Salvatore Settis, που ανέλαβε την επιμέλεια χωρίς να έχει δει τα έργα.
Ο Σαλβατόρε Σέτις δήλωσε ότι η συλλογή είναι μια έκπληξη ακόμα και γι’ αυτούς που γνώριζαν μερικά από τα έργα και είναι πέρα από κάθε προσδοκία.
Ο Σέτις τη συνεπιμελείται με τον αρχαιολόγο Carlo Gasparri, ο οποίος εργάζεται για αυτό τον σκοπό εδώ και χρόνια.
Οι δυο επιμελητές έχουν επιλέξει 96 αγάλματα, τα οποία θα εμφανιστούν τον Απρίλιο στο Palazzo Caffarelli στη Ρώμη, σε ένα νέο εκθεσιακό χώρο στα μουσεία του Capitoline της πόλης που έχουν πρόσφατα εκσυγχρονιστεί από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα David Chipperfield.


Η έκθεση στη Ρώμη θα αποτελέσει το πρώτο σκέλος μιας παγκόσμιας περιοδείας ενώ εν καιρώ θα ανακοινωθούν τα μουσεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη που θα φιλοξενήσουν τα αριστουργήματα της συλλογής.
  • Oι Τορλόνια ως οικονομικοί διαχειριστές του Βατικανού, οικοδόμησαν την κολοσσιαία περιουσία τους τον 18ο και 19ο αιώνα.

Από τη συλλογή που με τόση μυστικότητα κατέχουν υπάρχει μόνο μια δημοσίευση ενός καταλόγου του 19ου αιώνα. Το 1875, ο πρίγκιπας Αλεσάντρο Τορλόνια ίδρυσε ένα ιδιωτικό μουσείο, που λειτουργούσε με ιδιωτικές επισκέψεις σε μια πρώην σιταποθήκη στη Via della Lungara.


  • Πλούσιοι τραπεζίτες, οι Τορλόνια κατείχαν πολλά ιστορικά κτίρια της Ρώμης και απέκτησαν μεγάλο μέρος της συλλογής τους αγοράζοντας έργα από άλλες οικογένειες αριστοκρατών που είχαν πέσει σε οικονομική δυσχέρεια. Άλλα κομμάτια της συλλογής βρέθηκαν σε ανασκαφές σε γη και κτήματα που κατείχαν οι Τορλόνια.


Οι συνεπιμελητές της έκθεσης θεωρούν ότι οι Τορλόνια έχουν συγκροτήσει τη «συλλογή των συλλογών.
Αυτό που θα δείξουμε λοιπόν δεν είναι μόνο μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τη συλλογή Τορλόνια, αλλά και μια αφήγηση της ιστορίας της συλλογής αρχαιοτήτων στη Ρώμη από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα».

Τα γλυπτά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, συντηρημένα και καθαρισμένα, ενώ σε κάποια αρχαία έργα έχουν κάνει προσθήκες και αποκαταστάσεις διάσημοι γλύπτες όπως ο Μπερνίνι.

Η ιταλική κυβέρνηση ήθελε από καιρό να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην ιστορική συλλογή. Για 40 χρόνια οι πολιτικοί προσπαθούσαν να πείσουν την οικογένεια να τοποθετήσει τη συλλογή σε ένα δημόσιο μουσείο αλλά όλες οι συζητήσεις ήταν άγονες.



Τέτοιο πλιάτσικο δεν έχει ξαναγίνει από ιδιώτη .Όλα αυτά τα εκατοντάδες χρόνια κάποια κρατική υπόσταση δεν υπήρχε;

Κατακόμβη της Villa Torlonia, Ρώμη.


ΕΔΩ

ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only