Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Μιας ρωμαϊκής θήκης ψιμυθίωσης Η ανάλυση



Η ανάλυση μιας ρωμαϊκής θήκης ψιμυθίωσης

Εικόνα του χτενιού με τα υπολείμματα χρωστικών
Μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Consortium Merida, από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR) και από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας, ανέλυσε τα περιεχόμενα ενός κελύφους χτενιού που ανακαλύφθηκε σε τάφο του 1ου αι. μ.Χ. και εντόπισε ίχνη ψιμυθίωσης.

Το κέλυφος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2000 κατά τις ανασκαφές ενός ταφικού συγκροτήματος στην πρώην πρωτεύουσα της Λουσιτανία, την Augusta Emerita (σημερινή Μέριδα). Η χτενιά που λειτουργούσε ως σύγχρονο κουτί μακιγιάζ αποκαλύφθηκε σε μια εναπόθεση αποτεφρομένων οστών μαζί με κεραμικά αγγεία, γυάλινα σκεύη και τα υπολείμματα μιας οστεοθήκης μαζί με κατάλοιπα οστών.

Η θήκη ψιμυθίωσης είναι κατασκευασμένη από δίλοβο μαλάκιο του είδους pecten maximus (viera). Μόλις ανοίχθηκε το κέλυφος, εντοπίσθηκαν υπολείμματα καλλυντικών, μέσω ενός συνδυασμού περίθλασης ακτίνων Χ (XRD), ηλεκτρονικής μικροσκοπίας και χρωματογραφικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα, βρέθηκε μια μικρή σφαίρα αποτελούμενη από μια "ροζ" κονιώδη μάζα.


Η ανάλυση μιας ρωμαϊκής θήκης ψιμυθίωσης
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ροζ απόθεση αποτελούταν από λάκα γρανίτη, αναμεμειγμένη με τριαντάφυλλο για να ληφθεί ο επιθυμητός χρωματισμός ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε μια στυπτική ένωση ως σταθεροποιητικός παράγοντας

Η χρήση του μαλακίου ως καλλυντικού δοχείου είναι μια πρακτική που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς. Από τα πρώτα παραδείγματα είναι τα μικροσκοπικά κελύφη στην πόλη των Σουμέριων Ur από το 2500 π.Χ. και περιείχε χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν για καλλυντικά.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ροζ απόθεση αποτελούταν από λάκα γρανίτη, αναμεμειγμένη με τριαντάφυλλο για να ληφθεί το επιθυμητό χρώμα ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε μια στυπτική ένωση ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο τελευταίο τεύχος του Saguntum.


Πηγή: The Archaeology News Network

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only