Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Στο νησί Βόρνεο της Ινδονησίας. ζωγραφική επάνω σε βράχο

Φωτό: Luc-Henri Fage
Φωτό: Luc-Henri Fage
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η κομψή, φθαρμένη βραχογραφία του ασβεστολιθικού σπηλαίου, που απεικονίζει ένα τεράστιο θηρίο, αποτελεί το παλαιότερο παράδειγμα αυτού του είδους τέχνης και χρονολογείται τουλάχιστον 40.000 χρόνια πίσω.
Φωτό: Pindi Setiawan
Φωτό: Pindi Setiawan
Ξεθωριασμένη και ραγισμένη, η βραχογραφία κόκκινης και πορτοκαλί απόχρωσης, απεικονίζει πιθανότατα ένα είδος άγριων βοοειδών που εξακολουθεί να υπάρχει στο νησί, ενισχύοντας την άποψη πολλών αρχαιολόγων πως η τέχνη των σπηλαίων δεν πρωτοεμφανίσθηκε στην Ευρώπη, αλλά στην νοτιοανατολική Ασία.
Φωτό: Pindi Setiawan
Φωτό: Pindi Setiawan
«Είναι η αρχαιότερη παραστατική σπηλαιογραφία του κόσμου», δήλωσε ο Maxime Aubert, αρχαιολόγος και γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο Griffith στο Queensland της Αυστραλίας. «Είναι εκπληκτικό να το βλέπεις. Είναι ένα ευχάριστο παράθυρο στο παρελθόν», συνέχισε.
Το θηρίο είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα πλάσματα που κοσμούν την τοιχογραφία στη σπηλιά Lubang Jeriji Saléh στο Βόρνεο. Την «τέχνη των βράχων» της περιοχής, συναντάμε σε χιλιάδες έργα ζωγραφικής σε πολλά ασβεστολιθικά σπήλαια και έχει μελετηθεί από το 1994, όταν εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τον Γάλλο εξερευνητή Luc-Henri Fage.
Οι ειδικοί χρονολόγησαν δύο άλλες ζωγραφιές περιγραμμάτων παλάμης που βρέθηκαν στο ίδιο σπήλαιο, τη μία πριν από 37.200 και την άλλη πάνω από 51.000 χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω τέχνη αναπτύχθηκε στο νησί της Ινδονησίας περίπου την ίδια εποχή ή και νωρίτερα με την αρχαιότερη αντίστοιχη της Ευρώπης, που αποδίδεται στους Homo Sapiens.
Οι ειδικοί χρονολόγησαν δύο άλλες ζωγραφιές περιγραμμάτων παλάμης που βρέθηκαν στο ίδιο σπήλαιο, τη μία πριν από 37.200 και την άλλη πάνω από 51.000 χρόνια. (Φωτό: Kinez Riz)
Οι ειδικοί χρονολόγησαν δύο άλλες ζωγραφιές περιγραμμάτων παλάμης που βρέθηκαν στο ίδιο σπήλαιο, τη μία πριν από 37.200 και την άλλη πάνω από 51.000 χρόνια. (Φωτό: Kinez Riz)
Στα σπήλαια στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Καλιμαντάν του Βόρνεο έχουν ανακαλυφθεί ήδη από τη δεκαετία του 1990 χιλιάδες προϊστορικές βραχογραφίες με ποικίλες παραστάσεις άγριων ζώων, παλάμες χεριών, ανθρώπινων μορφών και γεωμετρικών σχημάτων. Πλέον, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι τα έργα αυτά είναι παλαιότερα από ό,τι θεωρούνταν.
Τώρα, το μεγαλύτερο δέλεαρ της επιστημονικής κοινότητας είναι να ανακαλύψουν την ταυτότητα των δημιουργών των σπάνιων αυτών βραχογραφιών, η οποία ακόμα παραμένει ένα μυστήριο.

ΠΗΓΗ  elculture.gr

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only