Τα αρχαία ελληνικά ανέκδοταυπάρχουν διασκορπισμένα στην αρχαία ελληνική γραμματεία,στα έργα του Πλούταρχου, στις βιογραφίες του Διογένη του Λαέρτιου, στο Ανθολόγιο του Στοιβαίου, στα αστεία του Ιεροκλή κα.
Σήμερα μπορεί να γελάμε και να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας με τα ανέκδοτα της εποχής μας όμως εκείνα που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα (σπουδαιο γέλοιον όπως λέγονταν) θεωρούνται πνευματώδη και διδακτικά και πως θα μπορούσε να μην είναι αφού πολλά από αυτά ανήκουν σε φιλοσόφους όπως ο Διογένης ο Κυνικός, οΑριστοτέλης και ο Πλάτωνας. Χαρίζουν γέλιο, αλλά εκφράζουν και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα ανέκδοτα των αρχαίων Ελλήνων:


Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος αλλά και μέγας ερωτύλος, εξετάζει το μάτι μιας κοπέλας. Ο Διογένης τον βλέπει και του λέει:
«Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».
***
Όταν ο Αριστοτέλης κλήθηκε να εκφωνήσει λόγο μπροστά στον νεογέννητοΜέγα Αλέξανδρο στο τέλος του λόγου του είπε:
«Εύχομαι, όταν μια μέρα γίνεις βασιλιάς να είσαι το ίδιο αδιάφορος και απαθής στη γλώσσα της κολακείας, όπως είσαι αδιάφορος κι απαθής στο λόγο, που ο πατέρας σου με υποχρέωσε να εκφωνήσω τώρα μπροστά σου.»
***
Ένας φλύαρος κουρέας, ρώτησε τον βασιλιά της Μακεδονίας, Αρχέλαο: «Πως θες να σε κουρέψω;» Ο Αρχέλαος απάντησε: «Σιωπηλός»
***
Μια μέρα ο Διογένης μπήκε στη σχολή του Πλάτωνα και πατώντας με τα γυμνά και λασπωμένα πόδια του ένα πολύτιμο χαλί, φώναξε δυνατά:
«Πατώ την υπερηφάνεια του Πλάτωνος!»
«Ναι, του αποκρίθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος, αλλά την πατάς με μεγαλύτερη υπερηφάνεια.»
***
Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά προσποιείται ότι τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε: «Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
***
Όταν είδε ο Διογένης κρατικούς ταμίες να έχουν πιάσει κάποιον που είχε κλέψει ένα μπουκάλι, παρατήρησε: «Οι μεγάλοι κλέφτες έχουν συλλάβει το μικρό κλέφτη».
***
Ο Διογένης βλέποντας κάποιον να δείχνει ερωτευμένος με μια πλούσια γριά, είπε: «Σ’ αυτήν δεν κάρφωσε τα μάτια του, αλλά τα δόντια του».
***
Είπε κάποιος στον Διογένη: «Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία» και εκείνος τους απάντησε: «Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».
***
Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν».
***
Παρακινούσαν τον Βασιλιά Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε: «Δεν είστε καλά! Θέλετε να τον στείλω να με κακολογεί και σ’ άλλα μέρη;»
***
Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για γάμο. Ο φιλόσοφος του είπε: «Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».
***
Κάποιος ρώτησε τον Θεμιστοκλή (πολιτικός και στρατηγός): «Τι θα ήθελες να ήσουν; ο Αχιλλέας ή ο Όμηρος;»
Ο Θεμιστοκλής τον ρωτά κι αυτός: «Εσύ τι θα ήθελες να ήσουν; Νικητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή αυτός που αναγγέλλει τα ονόματα των νικητών;».
***


Ο Μέγας Αλέξανδρος κάποτε θέλησε να πειράξει τον Διογένη και αφού έλεγε ότι ήταν Κύων (σκύλος), του έστειλε ένα πιάτο κόκαλα. Μετά, όταν συνάντησε τον Διογένη, τον ερώτησε: «Πώς σου φάνηκε, Κύων, το δώρο μου;» και ο Διογένης του απάντησε: «Ήταν άξιο για κύνα, αλλά καθόλου άξιο για Βασιλέα».
Ένας άντρας είπε στην γυναίκα του: «Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα». Εκείνη του απάντησε: «Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».

Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη. Εκείνος γύρισε και του είπε: «Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα «μπράβο» στις τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακό κεφάλι».



Ο Διογένης συχνά κυκλοφορούσε την ημέρα με ένα αναμμένο φανάρι και όταν τον ρωτούσαν «Γιατί κρατάς φανό, ημέρα;» αυτός τους απαντούσε «Αναζητώ να βρω Ανθρώπους». Γιατί όπως έλεγε πως έβλεπε μόνο κατεργάρηδες και αχρείους.
***
Κάποτε, ο Κράτης (κυνικός φιλόσοφος) δεν απάντησε σε μια ερώτηση του φιλόσοφου Στίλπωνα, αλλά άφησε μια πορδή. Ο Στίλπωνας αντιμετώπισε αυτή τη στάση λέγοντας: «Το γνώριζα ότι η απάντησή σου θα ήταν εντελώς άσχετη προς την ερώτησή μου!»



Περισσότερα ανέκδοτα και αστεία των αρχαίων Ελλήνων μπορείτε να βρείτε στα βιβλία:
- «Ανέκδοτα των αρχαίων Ελλήνων» εκδ. Σαββάλας
- «AncientMemes: Meme μου τους κύκλους τάραττε» εκδ. Καστανιώτη
- «Αρχαίων Ελλήνων σοβαρά και αστεία»εκδ. Σαββάλας