Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Του κόσμου Οι πιο διάσημες πλατείες



Grand Place Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Grote Markt, όπως είναι αλλιώς γνωστή, είναι η κεντρική πλατεία των Βρυξελλών. Κάθε δύο χρόνια τον Αύγουστο απλώνεται εκεί ένα τεράστιο και πανέμορφο χαλί από λουλούδια. Οι πάνω από ένα εκατομμύριο μπιγκόνιες που καλύπτουν το μέρος, το κάνουν τον βασικότερο τουριστικό προορισμό της πόλης.

Piazza San Marco Βενετία, Ιταλία
Η βασική πλατεία της Βενετίας γνωστή και ως «la Piazza», είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Ευρώπη που οι ανθρώπινες φωνές υπερισχύουν της φασαρίας των αυτοκινήτων. Βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος της πόλης και γι' αυτό πλημμυρίζει πρώτη σε περίπτωση δυνατής βροχής. Ο Ναπολέων την είχε αποκαλέσει το «δωμάτιο ζωγραφικής της Ευρώπης».

Times Square Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Εκτείνεται από τη Δυτική 42η μέχρι τη Δυτική 47η οδό και είναι το μέρος που συναντιέται το Broadway με την 7η Λεωφόρο. Το βράδυ τα χάνεις κανείς με τις γιγαντοοθόνες, τις LED πινακίδες, τα χιλιάδες φώτα και λαμπάκια που δίνουν ένα θέαμα εντυπωσιακό παρόλη την τρομερή και συνεχή πολυκοσμία. Τελευταία η πλατεία έχει αποκτήσει μια «οικογενειακή» ταυτότητα με οικογενειακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και θέατρα.

Πλατεία Trafalgar Λονδίνο, Αγγλία
Πήρε το όνομα της από τη μάχη του Τραφάλγκαρ, όπου ο Λόρδος Νέλσον υπερίσχυσε του Ναπολέοντα το 1905. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που στο κέντρο της πλατείας στέκεται το άγαλμα του Λόρδου. Είναι σίγουρα μία από τις γνωστότερες πλατείες του κόσμου με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

Κόκκινη Πλατεία Μόσχα, Ρωσία
Είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση πλατείες παγκοσμίως. Περιμετρικά θα βρείτε τον καθεδρικό ναό του Αγ. Βασιλείου, το κρατικό μουσείο ιστορίας, το μαυσωλείο του Στάλιν κι έναν από τους τεράστιους τοίχους του Κρεμλίνου. Krasnaya (όπως λέγεται η πλατεία στα ρώσικα) σημαίνει ταυτόχρονα κόκκινο και όμορφο.

Πλατεία Αγίου Πέτρου, Βατικανό
Βρίσκεται έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και στη μέση της δεσπόζει ο επιβλητικός αιγυπτιακός οβελίσκος που βρίσκεται εκεί από την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου. Το μεσαίωνα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η μπάλα στην κορυφή του οβελίσκου έχει μέσα τις στάχτες του Ιούλιου Καίσαρα, όταν όμως ανοίχτηκε χρόνια μετά δεν βρέθηκε τίποτα περισσότερο από απλή σκόνη.

Πλατεία Tiananmen Πεκίνο, Κίνα
Είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, περικυκλωμένη με μνημεία και κυβερνητικά κτίρια σοβιετικού στυλ. Πολύς κόσμος, τουρίστες και Κινέζοι (που έρχονται στην πρωτεύουσα της χώρας για πρώτη φορά). Κάθε πρωί γίνεται τελετή άρσης σημαίας και κάθε σούρουπο υποστολής. Ένα από τα τέσσερα λιοντάρια στην πύλη της πλατείας έχει «λαβωθεί» από σφαίρα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του ’89 στην Τιενανμέν.

Old Town Square Πράγα, Τσεχία
Το τέλειο καταφύγιο για να ξεκουραστεί κανείς μετά από βόλτα στα υπέροχα στενά της Πράγας. Πλαισιώνεται από κτίρια διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ, όπως ο γοτθικός καθεδρικός ναός Týn και η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Όλο το χρόνο το μέρος σφύζει από ζωή λόγω των χιλιάδων τουριστών και ντόπιων που την επισκέπτονται.

Plaza Mayor Μαδρίτη, Ισπανία
Μία πολύ εντυπωσιακή πλατεία που δίκαια είναι η γνωστότερη της Μαδρίτης και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Αρχικά φτιάχτηκε εκτός της πόλης και έχει φιλοξενήσει συναυλίες, ταυρομαχίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες, αγορές ακόμα και εκτελέσεις. Περικυκλώνεται από τα 237 μπαλκόνια των τριών υπέροχων κτιρίων που την πλαισιώνουν και στο κέντρο της στέκει το άγαλμα του Φιλίππου Γ'.

Main Market Square Κρακοβία, Πολωνία
Η Main Market Square (Rynek Główny), στην παλιά πόλη της Κρακοβίας είναι η γηραιότερη μεσαιωνική πλατεία του κόσμου, αφού η ηλικία της θεωρείται ότι αγγίζει τους 18 αιώνες. Περιμετρικά της βρίσκονται τα πιο πολλά κτίρια-αξιοθέατα της πόλης, όπως παλάτια και ιστορικές εκκλησίες, με αποκορύφωμα τους γοτθικούς πύργους του Saint Mary’s Basilica. Στο κέντρο της υπάρχει το Cloth Hall ανακαινισμένο το 1555 σε αναγεννησιακό ύφος.

Zócalo Μέξικο Σίτι, Μεξικό
Το μέγεθος της (μία από τις μεγαλύτερες του πλανήτη) και η τεράστια μεξικάνικη σημαία που κυματίζει στο κέντρο της εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι σημείο αναφοράς για τους Μεξικανούς από την εποχή των Αζτέκων. Κάθε μέρα γίνεται τελετή άρσης και υποστολή σημαίας. Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από το θέαμα αυτό δεν υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα να κάνει κανείς εκεί.

Plaza de Mayo Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Μία ιστορική πλατεία που αποτέλεσε το σκηνικό της εξέγερσης της 25ης Μαΐου 1810 που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Αργεντινής. Στο κέντρο της δεσπόζει η Pirámide de Mayo (πυραμίδα του Μαΐου), το παλαιότερο μνημείο του Μπουένος Άιρες που κατασκευάστηκε το 1811 για τον εορτασμό ενός έτους από την εξέγερση του Μαΐου. Γύρω της βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, όπως το Cabildo (πρώην Ισπανικό αποικιακό διοικητικό συμβούλιο), το Casa Rosada (η επίσημη έδρα της κυβέρνησης και ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της πόλης) και η Catedral Metropolitana de Buenos Aires (η καθολική Μητρόπολη του Μπουένος Άιρες).

Piazza del Campo Τοσκάνη, Ιταλία
Μία από τις ομορφότερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης, γνωστή για την απαράμιλλη ομορφιά της και την αρχιτεκτονική της ακεραιότητα. Δύο φορές το χρόνο πασπαλίζεται με ένα παχύ στρώμα χώματος για τις ανάγκες των αγώνων ιπποδρομίας που διεξάγονται εκεί. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον διάσημο πύργο του Piazza del Campo, καθώς και τα σπίτια των πλούσιων οικογενειών (palazzi signorili) που περιστοιχίζουν την πλατεία.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only