Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Αποτελούν καύχημα για πολλές περιοχές της Ελλάδας


Αποτελούν καύχημα για πολλές περιοχές της Ελλάδας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Έχουν δημιουργηθεί μετά από πρωτοβουλία φορέων ή προσωπική προσπάθεια απλών πολιτών, ενώ συμβάλλουν στον τουριστικό πλούτο της χώρας μας. Όμως η κρίση δυσχεραίνει την συντήρηση και τη λειτουργία τους.

 Ο λόγος για πολλά από τα ελληνικά μουσεία, σε 10 από τα οποία, που κατονομάζει ως τα καλύτερα μικρά μουσεία στην Ελλάδα, αναφέρεται με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.  

Στο ίδιο δημοσίευμα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι σήμερα είναι ιδιαίτερα μειωμένες οι δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσής των μουσείων από το κράτος. Πολλά από αυτά  αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις περικοπές στον προϋπολογισμό τους, τις μειώσεις προσωπικού, αλλά και τις απεργίες δημοσίων υπαλλήλων, που οδηγούν ώστε «το ωράριό τους να μεταβάλλεται χωρίς προειδοποίηση» όπως αναφέρεται. 
Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στην Ελλάδα με την λίστα των 10 καλύτερων μικρών μουσείων της χώρας, σύμφωνα πάντα με την Daily Telegraph που περιλαμβάνει τα εξής: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου:
Φτωχό από επισκέπτες αλλά πλούσιο σε αρχαιολογικό υλικό με τον Κούρο να αποτελεί το σημαντικότερο έκθεμα του. 

Ιστότοπος:  http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3311



Λαογραφικό Μουσείο των Βωρέων, Κρήτη:
Η παράδοση του νησιού μέσω της έκθεσης αντικειμένων της καθημερινής ζωής των αγροτών και κρητικών μουσικών οργάνων.




Μουσείο Μοντέρνας Ελληνικής Τέχνης, Ρόδος:
Μια ζωντανή απόδειξη ότι η ελληνική τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στο ένδοξο παρελθόν της. Περιλαμβάνει έργα του 19ου και 20ου αιώνα.

Ιστότοπος:


Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, Μύκονος: 
Όλη η ναυτική παράδοση των Ελλήνων σε ένα μουσείο, από την τριήρης μέχρι το τρεχαντήρι. Μοντέλα πλοίων, χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες στην διάθεση του επισκέπτη.




Μουσείο της Μπουμπουλίνας, Σπέτσες:
Το σπίτι της ηρωίδας της ελληνικής επανάστασης του 1821 έχει παραμείνει αναλλοίωτο στον χρόνο.

Ιστότοπος:



Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχοντικό Βουβάλη, Κάλυμνος:
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην αρχαιότητα με εκθέματα κεραμικής, γλυπτικής, χάλκινων και μαρμάρινων γλυπτών της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου αλλά και στον 19ο αιώνα όπου η εμπορική αυτοκρατορία του Βουβάλη εκτεινόταν από το Αιγαίο μέχρι την Β. Αφρική και από Καραϊβική έως την Φλώριντα.

Μουσείο του Θεόφιλου, Λέσβος: 
Ο εκκεντρικός Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1870-1934) τριγυρνούσε στο νησί της Λέσβου (και στο Πήλιο) όπου και ζωγράφιζε τους τοίχους σε τοπικές ταβέρνες προκειμένου να κερδίζει τα προς το ζην. 

Ιστότοπος:


Μουσείο Αλόννησου:
Φιλοξενεί εκθέματα της νεώτερης ιστορίας κυρίως από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, έργα τέχνης και φωτογραφίες.

Ιστότοπος: 
http://www.alonissosmuseum.com






Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ή Μουσείο Γουλανδρή, Αθήνα: 
Γνωστό για τα κυκλαδικά του ειδώλια το μουσείο έχει μόνιμες εκθέσεις που παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα και διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις ανάλογου ενδιαφέροντος.

Ιστότοπος:
http://www.cycladic.gr

Εβραϊκό Μουσείο, Θεσσαλονίκη:
Ἐνα από τα λίγα μουσεία στη χώρα μας που αποδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα της χώρας μας. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στη Θεσσαλονίκη.

Ιστότοπος:
http://www.jmth.gr

πηγη  
http://anaskafi.blogspot.com/

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only