Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Στην Βόρεια Εύβοια. η Αρχαία Κήρινθος




Κήρινθος είναι ένα όμορφο μεγάλο χωριό κτισμένο στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου μέσα στο δάσος. Από το χωριό περνά ο κεντρικός δρόμος που ενώνει την κεντρική με την Βόρεια Εύβοια.
Φωτογραφίες με τειχίσματα και δόμους από τον χώρο της αρχαίας πόλεως  Κηρίνθου 







Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο, στην ιστορία του χωριού βρίσκουμε να δημιουργείται στη σημερινή του θέση στα χρόνια της σκλαβωμένης Εύβοια στους τούρκους. Σημαντικά γεγονότα και ακριβής αναφορές δεν υπάρχουν, στο σημείο που βρίσκετε το χωριό έμεναν οι εργάτες όλοι εκείνοι που δούλευαν για τον τούρκο τσιφλικά της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου και τον ερχομό τον προσφύγων από την Μάκρη και το Λιβίσι της Μ. Ασίας την δεκαετία του 1920, από μικρό οικισμό μετατρέπετε σε μεγάλο χωριό. Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη και στα γεγονότα της Κήρινθου έπαιξε η οικογένεια Αβέρωφ, ήταν η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών, και η ιστορία της συνδέετε με την περιοχή.
Τοπογραφικό σχέδιο του 1845 από τον Vischer, Wilhelm, 1808-1874; Vol. 1. Historische Schriften; hrsg. von Heinrich Gelzer.- Vol. 2. Archäologische und epigraphische Schriften; hrsg. von Achilles Burckhardt


Δύσκολα και σκληρά ήταν τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, η Κήρινθος δέχτηκε μεγάλες καταστροφές από τους κατακτητές, πέρα από της υλικές ζημιές, πλήρωσε το τίμημα της λευτεριάς και με έμψυχο υλικό. Στη είσοδο του χωριού στην διαδρομή από την Χαλκίδα βρίσκετε το μνημείο που στηθικέ προς τιμήν των κατοίκων του χωριού που έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά. Ενώ και στα μαύρα χρόνια του εμφύλιου ήταν χώρος εχθροπραξιών, και καταστροφών.

Φωτογραφίες από τον χώρο της αρχαίας πόλεως  Κηρίνθου 



Για την προέλευση του ονόματος η παράδοση δίνει της δίκες της εκδοχές. Αρχικά το χωριό μέχρι το 1915 ονομαζόταν «Σκυλόγιαννη». Κάποτε ένας ξένος επισκέφτηκε το χωριό γρήγορα διαπίστωσε ότι το όνομα των περισσότερων ανδρών ήταν ¨Γιάννης¨. Ταυτόχρονα όμως είδε πως υπήρχαν και πολλά αδέσποτα σκυλιά. Περπατώντας δέχτηκε επίθεση από μικρή αγέλη σκυλιών, έντρομος βρίσκει καταφύγιο σε μια αυλή. Απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του σπιτιού φώναξε ¨ αμάν σ αυτό το χωριό μονό Γιάννηδες και σκύλους βρίσκεις¨. Έτσι η ονομασία δόθηκε Σκυλόγιαννη.
Κεραμικά όστρακα διάσπαρτα στον χώρο που ήταν η πόλη 

Η δεύτερη εκδοχή είναι παραλλαγή της προηγούμενης. Ένας παπάς κάποτε πήγε να λειτουργήσει στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη. Κυνηγήθηκε όμως από τα σκυλιά με αποτέλεσμα να καταφύγει στην εκκλησία λέγοντας: « εδώ δεν είναι ο Αι Γιάννης αλλά ο Σκύλο Γιάννης».
Η ονομασία Κήρινθος προέρχεται από την αρχαία Κήρινθο η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5,5 χιλιόμετρων ανατολικά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κρύας Βρύσης.





Ο ποταμός Βούδωρος εκβάλει στην θάλασσα 

 Το χωριό Κήρινθος ως προ της θέση τουλάχιστον δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Κήρινθο. Για την προέλευση του ονόματος (της αρχαίας Κήρινθου) είναι από το μικρό ποώδες φυτό «κήρινθα η κήρινθον» που κατέκλυζε τις λοφοπλαγιές της περιοχής.



Η Αρχαία Κήρινθος- πηγή: SACKETT H. L. 1974  Προϊστορική Εύβοια  ΤΟΜΟΣ ΙΘ' ΜΕΛΕΤΑΙ  Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών


Σήμερα ο επισκέπτης θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο χωριό, που διατηρεί την παράδοση, και τον πολιτισμό. Ξεχωριστή αρχιτεκτονική για την Εύβοια η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης και μερικά κτίσματα που σώζονται από τον 18ο αιώνα μαρτυρούν για την ανάπτυξη που γνώριζε η περιοχή. Καταπράσινα τοπία λόφοι πλαγιές, η πλούσια βλάστηση και η κοιλάδα γύρω από τον ποταμό Νηλέα, συνθέτουν τη θέα από την Κήρινθο, μια θέα που μοιάζει σαν πινάκας ζωγραφικής.
 Η περιοχή σήμερα


Η περιοχή πριν 5000 χρόνια

Η Κήρινθος έχει υψόμετρο 43 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,
Πως θα πάτε, την Κήρινθο θα την συναντήσετε στην μετάβαση από την Χαλκίδα προς την Ιστιαία, μεταξύ Μαντούδι – Στροφυλιά.



 Η πιο γνωστή η αρχαία Κήρινθος στις εκβολές του ποταμού Βούδωρου. Κοιτώντας από ψηλά τον κάμπο της Κρύας Βρύσης, θα καταλάβει γιατί ο Όμηρος ανέφερε την Κήρινθο ως «έφαλον». 


Αποστάσεις: από την Ιστιαία 51 χιλιόμετρα, μέσω ΛΙμνης, Ροβιές, Βουτά, από τα Λουτρά Αιδηψού 48 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Ροβιές, Ήλια. Από την Χαλκίδα μέχρι την Κήρινθο η απόσταση είναι 60 χιλιόμετρα.
     Κήρινθος, Βόρεια Εύβοια.    





Αριστερά ο ποταμός Νηλέας έμπροσθεν κάτω ο ποταμός Κηρέας  συνενώνονται  και σχηματίζουν το ποταμό Βούδωρο 







Νόμισμα Κηρινθίων 



 Ο λόφος όπου βρίσκονται τα ερείπια της πόλεως








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only