Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Στην Κροατία ανακαλύφθηκε Ρωμαϊκή βάρκα

Ρωμαϊκή βάρκα ανακαλύφθηκε στην Κροατία

Οι αρχαιολόγοι της Ίστριας ανακάλυψαν αρχαία ξύλινη βάρκα που χρονολογείται πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ακριβώς κάτω από την προκυμαία του Poreč. 

Το αρχαιολογικό εύρημα, το μεγαλύτερο των τελευταίων 30 ετών, είναι σημαντικό επειδή το σκάφος είναι καλά συντηρημένο και φέρει πολλά στοιχεία που σπάνια είναι ορατά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από την Elena Uljančić, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Poreč, την αρχαιολόγο Klaudia Bartolić Sirotić και το προσωπικό του Τοπικού Μουσείου, τον ιστορικό Gaetano Benčić, τους αρχαιολόγους Davor Munda, Aleksandra Pajić και Marko Uhač από το Τμήμα Συντήρησης του Pula και τον δήμαρχο Loris Peršuriš.

Η αρχαία ξύλινη βάρκα βρέθηκε στο τέλος της προκυμαίας Poreč στην τοποθεσία Porta de mar. Πρόκειται για το τρίτο σκάφος του είδους που βρέθηκε στην ηπειρωτική χώρα στην Ίστρια και το πρώτο στο Poreč. Τα άλλα δύο βρέθηκαν στην Pula. Το σκάφος κατασκευάστηκε με την τεχνική του ραψίματος, η οποία ήταν χαρακτηριστική της περιοχής της βόρειας Αδριατικής.

Ρωμαϊκή βάρκα ανακαλύφθηκε στην Κροατία

«Είναι μια Ρωμαϊκή βάρκα από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η τεχνική ραψίματος του πλοίου είναι γνωστή από παλαιότερες περιόδους, από την εποχή της Ίστρας. Ένα από τα παλαιότερα σκάφη αυτού του τύπου βρέθηκε στη θέση Zambratija κοντά στο Umag. Αυτό το δείγμα από το Poreč είναι ένα από τα τρία σκάφη που βρέθηκαν σε ξηρά και δεν αποτελούν ευρήματα μιας υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας», δήλωσε ο Bartolić Sirotić, αρχαιολόγος από το Περιφερειακό Μουσείο Poreč.

«Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό επειδή είναι πολύ καλά διατηρημένο και έχει πολλά στοιχεία που σπάνια βλέπουμε στα σκάφη αυτού του είδους. Αυτά είναι κυρίως ο ξυλότυπος, τα πλευρά και η καρίνα. Σε μερικά χρόνια, ίσως θα είναι δυνατή η προκαταρκτική ανακατασκευή του σκάφους», πρόσθεσε.

Ρωμαϊκή βάρκα ανακαλύφθηκε στην Κροατία

Το σκάφος που ανακαλύφθηκε έχει μήκος 5 μέτρα, αν και ένας αρχαιολόγος βρήκε στον κατάλογο Jutarnji ότι στην πραγματικότητα ήταν λίγο μεγαλύτερο. Έχει πλάτος 1,70 μέτρα και διέθετε πανί. Διατηρήθηκε καλά επειδή ήταν σε αρκετό βάθος στο έδαφος και δεν μπορούσε να διεισδύσει οξυγόνο. Σίγουρα, ένας σημαντικός ρόλος στη διατήρησή του έπαιξε η λάσπη με την οποία καλύφθηκε.

«Όλα αυτά τα στοιχεία, το συντηρούσαν και το ξύλο δεν καταστράφηκε. Τώρα πραγματοποιούμε έρευνα. Κάθε βελονιά που ερευνούμε, καταγράφεται. Η τεχνική ραψίματος είναι τέτοια που έχουμε σχοινιά, δεμένα μεταξύ τους με σχοινί και ραμμένα μέσα από τρύπες που εισάγουν ξύλινα καρφιά και ονομάζονται σημεία. Μετά από αυτό, τοποθετούνται τα πλευρά, τα οποία συνδέονται με αυτή την πλάκα με τα μεγάλα ξύλινα καρφιά», προσθέτει ο Bartolić Sirotić.

Ο αρχαιολόγος επισημαίνει ότι το ίδιο το πλαίσιο των ευρημάτων είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί το Poreč ήταν κάποτε αρχαία αποικία. Οι ανασκαφές δείχνουν επίσης πώς ήταν η προκυμαία του Poreč: αποτελούσε μια εσοχή και βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από την παρούσα. Το σκάφος βρέθηκε σε μια αρχαία προβλήτα.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only