Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ακρόπολη: φεύγει το παράνομο ξύλινο ικρίωμα και έρχεται Εισαγγελέας

Ξηλώνεται το ξύλινο ικρίωμα, που τοποθέτησαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) στο βόρειο τείχος του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και αρχίζει η διερεύνηση των ευθυνών από τον Εισαγγελέα για τις ευθύνες της παράνομης κατασκευής και την παραβίαση τΜετά την αυτοψία καταπέλτη, που πραγματοποίησε η Σοφία Σακοράφα, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΜέΡΑ25, δηλώνοντας ότι «αυτό το κατασκεύασμα της  παρανομίας, της προχειρότητας  και της εγκληματικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων ντροπιάζει και προσβάλλει όλη την Ελλάδα» άρχισε από την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 να ξηλώνεται το παράνομο ξύλινο ικρίωμα. Δείτε εδώ στο ecopress
Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στο ξύλινο ικρίωμα, που έχει τοποθετηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) στο βόρειο τείχος του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, η Σοφία Σακοράφα ζήτησε άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας:
-«Αφού η Υπουργός Πολιτισμού αποφεύγει να κάνει το καθήκον της, καλώ τον κ. Πρωθυπουργό να διατάξει  την άμεση διακοπή των εργασιών και την καθαίρεση αυτού του εξαμβλώματος και  να εξετάσει πως και γιατί φτάσαμε σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξέλιξη.»

Ταυτοχρόνως στην υπόθεση μπαίνει ο Εισαγγελέας,  καθώς ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος (Σ.ΕΠ.Ι.Ε.) επίσης την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών έγγραφη αναφορά με ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης που διήρκησε πάνω από 20 ημέρες και πέντε ντοκουμέντα, που ανοίγουν τον κύκλο διερεύνησης των ευθυνών για την παράνομη κατασκευή και την παραβίαση των μέτρων ασφαλείας στο έργο της Ακρόπολης, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ελεγκτικών μηχανικών κατασκευαστών και θεσμικών αρμοδίων.

Ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε, που ως θεσμικός εκπρόσωπος των επαγγελματιών, που ασχολούνται με την παραγωγή, εισαγωγή και εγκατάσταση ικριωμάτων στην Ελλάδα κατήγγειλε ότι στα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού για την εγκατάσταση νέου ανελκυστήρα ΑμεΑ στην Ακρόπολη έχουν τοποθετηθεί επικίνδυνα και επισφαλή ξύλινα ικριώματα στο βόρειο τείχος του Ιερού Βράχου, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των σχετικών προδιαγραφών «περί των μέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών» απευθύνεται παράλληλα με έγγραφο του προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και το καλεί να ανοίξει τα χαρτιά του για τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε στην παράνομη κατασκευή.
-«Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τα συμπεράσματα της αυτοψίας σας (14-05-20) στο εν λόγω σημείο, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες έχετε ήδη προβεί για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, όχι μόνο όσον αφορά την κατασκευή του ικριώματος αλλά και τη διατήρηση των συνθηκών ασφαλούς εργασίας πάνω και γύρω από αυτό» αναφέρει ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε σε έγγραφο που απέστειλε προς τον ΣΕΠΕ.

Εισαγγελέας
Στην έγγραφη αναφορά του προς τον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε ζητά να ανοίξει ο κύκλος της διερεύνησης ευθυνών για το θέμα και καταθέτει πέντε ντοκουμέντα. Αναλυτικά στο σχετικό έγγραφο μεταξύ άλλων  αναφέρεται ότι:
Κύριε Εισαγγελεύ, Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΚΡΙΩΜΑΤΩΝ ΕΑΑΑΔΟΣ» (Σ.ΕΠ.Ι.Ε) είναι Πρωτοβάθμια Επαγγελματική Οργάνωση (σωματείο) του κλάδου των επαγγελματιών ικριωμάτων, που συστάθηκε νομίμως με την υπ’αριθ. 6581/201 1 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και έχει καταχωρηθεί νομίμως στα οικεία βιβλία με Αριθμό Μητρώου 28778.
Σκοπός του σωματείου μας, μεταξύ άλλων είναι «…η καταπολέμηση, αποτροπή και, ει δυνατόν, εξάλειψη των παρακρατικών φαινομένων στον επαγγελματικό κλάδο των παραγωγών-εγκαταστατών-εισαγωγικόν ικριωμάτων είτε αναφέρονται αυτά στα παραγόμενα και διακινούμενα από τον κλάδο προϊόντα είτε στις υπηρεσίες εγκατάστασης των προϊόντων αυτών…».
Στο πλάισιο αυτό και δεδομένου ότι έχει ανακύψει σοβαρότατο ζήτημα με επικίνδυνο ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος της Ακρόπολης Αθηνών, θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε υπόψιν σας τα ευρισκόμενα εις χείρας μας στοιχεία, προκειμένου να λάβετε γνώση και να προβείτε κατά την κρίση σας στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες.
Προς τούτο σας γνωστοποιούμε την αλληλογραφία μας με τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα:
α) Την υπ’ αριθ. 1616/9-5-2020 ηλεκτρονική επιστολή μας προς το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, το Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α) και την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στη Εργασία (Γραφείο Ειδικού Γραμματέα)
β) Την από 14-5-2020 ηλεκτρονική επιστολή της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α)
γ) Την υπ’ αριθ. πρωτ. 1617/15-5-2019 απαντητική ηλεκτρονική επιστολή μας προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, το Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α)
δ) Την υπ’ αριθ. 1618/15-5-2020 ηλεκτρονική επιστολή μας προς την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στη Εργασία (Γραφείο Ειδικού Γραμματέα) και
ε) Την υπ’ αριθ. 1619/22-5-2020 νέα ηλεκτρονική επιστολή μας προς την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στη Εργασία (Γραφείο Ειδικού Γραμματέα)».

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only