Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Δεν ανήκουν σε έναν τόπο ή λαό, αλλά στην ανθρωπότητα Τα παγκόσμια μνημεία

Τραγική ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός μνημείου που αποτελεί οικουμενικό σύμβολο και προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκες για την παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά
Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας επικροτεί απλά τα διπλωματικά παιχνίδια της διακυβέρνησης της γείτονας χώρας που ασκεί έμμεσα πιέσεις, όπως είναι πασιφανές, για να προωθήσει άλλα γεωπολιτικά συμφέροντα της.  
Είναι λυπηρό τουλάχιστον να μην υπάρχει ο δέοντας σεβασμός σε πολιτιστικούς θησαυρούς που δεν ανήκουν με το πέρασμα των αιώνων  σε κάποιο τόπο-χώρο, λαό ή έθνος, θρησκεί ή πολιτικό χώρο, αλλά στην ανθρωπότητα. 
Ας καλέσουμε τον κ. Ερντογάν να ανακαλέσει το διάταγμα και να προβάλει την λογική και την σύνεση, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις δικές του πολιτικές βλέψεις, γιατί το μόνο που θα προκαλέσει είναι αισθήματα μισαλλοδοξίας  ανάμεσα σε λαούς που έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές να τους χωρίζουν.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Στη συνέχεια παραθέτουμε σημερινή ανακοίνωση της UNESCO για το θέμα:

«Η Αγία Σοφία, μέρος του ακινήτου «Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης», είναι εγγεγραμμένη στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο.
Αυτή η επιγραφή συνεπάγεται ορισμένες νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Επομένως, ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην εξαιρετική καθολική αξία της περιουσίας που είναι εγγεγραμμένη στην επικράτειά του.
Οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτεί προηγούμενη κοινοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και στη συνέχεια, εάν είναι απαραίτητο, εξέταση από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η «εξαιρετική καθολική αξία» είναι η βάση για την απόφαση εγγραφής οποιουδήποτε ακινήτου στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα κείμενα που ενέκρινε η Επιτροπή διευκρινίζουν ότι οι «Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης» είναι χαραγμένες κυρίως για τη «μοναδική ενσωμάτωση αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων που αντικατοπτρίζουν τη συνάντηση της Ευρώπης και της Ασίας εδώ και αρκετούς αιώνες» και επειδή «η Αγία Σοφία έγινε πρότυπο για μια ολόκληρη οικογένεια εκκλησίες και αργότερα τζαμιά, και τα ψηφιδωτά των ανακτόρων και των εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης επηρέασαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική τέχνη»
Έτσι, η Αγία Σοφία, ως συστατικό στοιχείο του ακινήτου «Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης» έχει μια ισχυρή συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only