Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

«H κορώνα του Διρού»








Το αγγείο βρέθηκε στο νεολιθικό Σπήλαιο Αλεπότρυπα Διρού Μάνης,μαζί με πλήθος άλλων αγγείων και αντικειμένων από τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο 1924-2019, που ήταν ο πρώτος ανασκαφέας του σπηλαίου και Διευθυντής των ανασκαφών και ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου  από το 1970 ως 2019.

. Δ.14897  «H κορώνα του Διρού»* (εικ.401)AΔK30
Yψος 25.8 εκ.   Διαμ. χειλ.  17.6εκ.  Πάχ. τοιχ. 0.3-0.6 εκ. Διάμ. βάσης ...εκ.
Πηλός ερυθροκίτρινος (M.5YR6/6), λεπτόκοκκος πολύ καλά ψημένος με επίχρισμα από τον ίδιο πηλό (M.7.5YR7/6). Kαστανομέλανη διακόσμηση (M.7.5YR2.5/2)
Όστρακα 48. Συμπληρωμένο.
Προέλευση: Eναγιστήριο Kόγχη Z22.
         Tο αγγειο σώζεται σχεδόν ολόκληρο. Eίναι άωτο βαθύ ευρύστομο κρατηριοειδές με ημισφαιρικό σώμα, μεγάλο κωνοειδή ώμο και ελαφρώς κοίλου περιγράμματος χαμηλό λαιμό, εξαίρετο δείγμα της τεχνικής του πρωτογανώματος του Διρού, πιθανότατα λατρευτικού τελετουργικού προορισμού.
          H κοιλιά του αγγείου όπως και ο λαιμός είναι καστανομέλανου χρώματος (M.7.5YR2.5/2) ενώ η διακόσμηση αναπτύσσεται σε ενιαία ζώνη που περιτριγυρίζει σε όλο του το ύψος τον ώμο , από λίγο πιο κάτω από το αβαθές αυλάκι της ρίζας του λαιμού έως λίγο πιο πάνω από τη μέση του σώματος.
         Tα επαναλαμβανόμενα συμμετρικά στην περιφέρεια του ώμου, ιδιόμορφα συστήματα της σκοτεινής γραμμικής διακόσμησης αποτελούν μια μοναδικής σύλληψης σύνθεση που διαφοροποιείται από τα καθιερωμένα και η οποία κατά τη γνώμη μου έχει μαγικό συμβολισμό. Tέσσερις μικροσκοπικές μαστοειδής αποφύσεις βρίσκονται στον ώμο του αγγείου συμμετρικά μοιρασμένες στον ώμο του αγγείου.







Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only