Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΝΙΚΟΛΕΤΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΟΣ: Ο «ΜΟΥΣΙΚΟΣ» ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


 Ο Αγώνας του '21 είχε ζακυνθινό "μουσικό", το Νικολέτο. Τον είχε φέρει μαζί του ο Θ. Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο και τον είχε κοντά του ως τυμπανιστή, μαθημένος, προφανώς ο Κολοκοτρώνης, από τα αγγλικά στρατεύματα στην Ζάκυνθο, όπου είχε θητεύσει. Ίσως εκεί ο Νικολέτος έπαιζε σε καμιά μπάντα.

Το επώνυμο του Νικολέτου ήταν "Ζακύνθιος" και με αυτό ήθελε να τον αποκαλούν. Δεν ξέρουμε το πραγματικό του όνομα, ούτε πολλά από τη ζωή του. Με το «Νικολέτος Ζακύνθιος» έμεινε και στην Ιστορία μέσα από τα Απομνημονεύματα του Φωτάκου, που τον αναφέρει μερικές φορές.
Παρατίθενται τρεις τέτοιες χαρακτηριστικές αναφορές:

«Ο τυμπανιστής του αρχιστρατήγου Νικολέτος, Ζακύνθιος, ανήλθε κατά διαταγήν του εις μίαν μορέαν και εκτύπα συνεχώς σύναξη των εις τα ορεινά ευρισκομένων στρατιωτών. Και πράγματι, οι στρατιώτες επειθάρχησαν και προσήρχοντο. Για να τους εμφυσήσει θάρρος ο Κολοκοτρώνης, ανέβηκε σε ένα ύψωμα, έκανε πως εξέταζε την περιοχή με το τηλεσκόπιο, και κτυπώντας παλαμάκια, φώναξε: “Ετσάκισαν[λάκισαν] οι Τούρκοι. Πάρτε[εξοντώστε] τους, Ελληνες!”».
[...]
«Ο αρχηγός δεν είχε πάει εις τον πόλεμον …είχε στείλει όμως τους υπασπιστάς του, την σημαίαν του, το ταμπούρλον του με τον Νικολέτον Ζακύνθιον και όλους τους σωματοφύλακάς του».
[...]
«Εις δε την μάχην του Αγίου Σώστη όταν εσκοτώθη ο Παπά Αρσένης, δέκα πέντε χρόνων ήτο ο Παπαντώνης Νακόπουλος από το χωρίο Δάρα, όστις ήτο γραμματικός του Κολιού Μπακόπουλου και ζη έως σήμερον. Αυτός μας εδιηγήθη τα εξής· Ότι ο Κολιός Μπακόπουλος, ήτο μέσα εις τον ένα εκεί πύργον με τους Δαραίους, τον Αλέξην Λεβιδιώτην, τον Νικολέτον Ζακύνθιον τον Δημήτριον Κάρμαν από του Άγαλη και τον Παναγήν Καραντούσην. Όλοι δε οι κλεισμένοι εις τον πύργον αυτόν ήσαν σαράντα επτά Λεβιδιώται και Δαραίοι. Ο δε Δ. Κάρμας όστις και αυτός εκαπετάνευε τότε, εσκότωσεν ένα Τούρκον μπροστά εις την πόρταν, ερχόμενον να έμβη εις τον πύργον, τον έσυρε μέσα και τον ελαφυραγώγησεν. Οι δε Ηλίας Τσέκος και Μιχάλης Βέϊκος 'τες και αυτοί έως την σήμερον, ενθυμούνται το κανόνι με το οποίο Τούρκοι εβαρούσαν τον πύργον των. Ενθυμούνται ακόμη, ότι ήλθεν ο Δ. Τσώκρης με τους Αργείους, επήρε τους Τούρκους εμπρός, τους έσπρωξε και άνοιξε τον πύργον. Μάλιστα τότε είχεν ένα μπαϊρακτά- βλογοκομμένον, όστις έβαλε τους Τούρκους μπροστά και τους έρριξε κάτω τον κατήφορον εις την Κούλιαν. Τότε ελαβώθη ο Γρηγόρης από του Κάψα από έναν καβαλάρην Τούρκον. Το βόλι τον επήρεν εις την ράχιν από τον αυχένα (σβέρκον) και ξυστά εβγήκεν εις το κολονούρι, έσχισε το υποκάμισόν του από επάνω έως κάτω καθώς επίσης και το δέρμα του (την πέτσαν) του κορμιού του, και όμως, αν και ήτο έτσι λαβωμένος, εσκότωσε τον καβαλάρην, επήρε το γιαταγάνι του και άλογόν του, και το μεν γιαταγάνι το επήρεν ο Νικολέτος Ζακύνθιος και του έδωκε τρία τάλαρα, το δε άλογον το επήρεν ο καπετάνιος των Κολιός. Επειδή όμως το άλογο ήτο πολύ καλόν το επήρεν ύστερον ο Γενναίος Κολοκοτρώνης.
ΦΩΤΑΚΟΥ (ΦΩΤΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ), Υπασπιστού του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ 1821 

πηγη  

Dionisis Vitsos

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only