Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΣΠΑΒΕΝΤΑΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΛΕΠΩ ΝΑ ΓΕΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΣΙ ΠΟΥΠΕΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΑΜΟΝΤΕ

«Μπριτού ένα μήνα και ποσότερο, θαγμάζαμε κάτου στο μπαστούνι, εφκιό που φκιάσανε στη Χώρα για τα παπόρα, να γένεται, βεραμέντε, φιέστα σπετάκολη για τσου τουρίστες που αριβάρανε στο νησί. Και να οι Μπάλοι και να τα Διβαράτικα και να οι σπακάδες, για την ευκαρίστηση και τη γαλουφιά των τουριστόνε. Λέω από μέσα μου, βωρέ μπράβο! Ανώρος – ανώρος ο νέος Δήμαρχος έχει τα μέντε του για το αβαντάγιο και το νιτερέσι του νησιού απ’ τσου τουρίστες και έτσι ορπίζουμε ότι η χρονιά θα πάει νιά σταλούλα καλύτερα από πέρυσι.
Νάσου αριβάρει και νιά κομπανία, ούλοι σεριόζοι και ποζάδοι με τζενεράλε τον Αντιδήμαρχο, που είναι φαμόζος για τη τζεντιλιτά του, για να υποδεχτούνε το παπόρο, τον αμιράλε και τσου αβεντόρους του, που θα αφήσουν τα μιόβολά τους στη Χώρα, μήπως και γδούν και τα μαγαζιά και οι μποτέγες, Θεού πρόσωπο.
Βωρέ και πάλι μπράβο Δήμαρχε, που για πινομή του νησιού μας κάνεις ούλα τούτα. Φέρε και το κόρε, άμα ματάρτει παπόρο, για να σονάρουνε. Εφκίνοι, οι μπριτού από σένανε ήτανε μπερτόδοι, δε νογάγανε και πολλά. Εσύ φαίνεσαι ατζάρδος και νογάς άλλα και ακουρμαίνεσαι τη χρειά του τόπου μας και θα τον βοχτήσεις. Άσε που θα σε στιμάρουνε ούλοι στο νησί.
Τι τάθελα και τάλεα, διάουτσε, αμά ούλα τούτα για δαύτονε. Μπριτσίλιασα το δεούτελο. Είμαι ιδεασμένος, έχω ένα σπαβέντο, ότι θα πάθουμε μεγάλο καστίγο, εφέτος, με τσου τουρίστες. Βωρές σε λίγο βγήκανε τα καούνια και οι κατσάμπες και εφκειός, κρατάει στα κατζέλα του Δήμου ακόμα το όρντινο για τσι παραλίες. Κι έρκονται οι τουρίστες και πού ομπρέλα και πού καθήκλα, κάτου τσου γιαλούς μας.
Πούπετα τίποτσι. Έτσι όπως πάει λάου-λάου, θα περάσει το Καλοκαίρι και αμά θα δουλέψουνε οι παραλίες. Και αδά, θάχει άδικο το Τζάντε να μας κογιονάρει;
Εφκειός από τη Πύλαρο, ο Μάρκος, τον ορμήνεψε, τον αβιζάρισε ανώρος, αλλά ο Δήμαρχος τόγδε ότι τονέ παραργατάρει και μούσκλωσε φαίνεται.
Μέσα σε’ φκειό το Συμβούλιο που ποστιάζουνται ούλοι τσου, γύρω από το τραπέζι, μεδά κάνουνε τίποτσι άλλο, παρί, να παίζουνε το πορδόμυλο οι μισοί, κι άλλοι μισοί να γουδέρουνε. Βεραμέντε, εφκείνοι οι αθεόφοβοι οι κολεϊδές του, τόσους ανομάτους έχει και αβουκάτους και προφεσόρους, δεν του λένε « Βωρέ Δήμαρχε έντισοι οι τουρίστες αριβάρανε, δώσε τσι παραλίες δελέγκου». Μόνε αντζιώνουνε και αποπαίρνουνε, τόμου και κουτίσει να τσου παραργατάρει κάποιος.
Άκου να ακούσεις και τούτη τη νοβιτά για να στουπίρεις. Αριβάρανε λέει οι τουρίστες απά στο Κάστρο τ’ Άι Γιώργη. Εθέλανε να βορτετζάρουνε μέσα για να το γδούνε και να το θαγμάσουνε, και να ξεναγηθούνε. Μόνε πού τανε το πορτόνι σφαλιμένο, με ένα καδινάτσο κι’ ένα λουκέτο, έδε τόσο.
Βωρέ τι ντούτο πάλε; Γιατί τα αμπαντονάρανε ούλα; Ρεντίκολο θα γένουμε. Και τσου Ευρωπαίους και τσ’ Αμερικάνους και σ’ ούλο τον κόσμο.
Απά στην ώρα νάσου κι αριβάρει κι ο Πρόεδρος, φουριόζος και αψιωμένος, που στο μομέντο κάποιος τούστειλε μαντατο για εφκιό που εσύβηκε. Δελέγκου – δελέγκου, μ’ ένα μπάλο που χε μαζί του, δίνει νιά κλαμπανισιά στο λουκέτο του πορτονιού και το καμε μπουκούνια. Α πέζο του. Αμπώχνει και το πορτόνι, κάνει νιά ρεβερέντσα τσου τουρίστες και περάστε κόσμε. Και ούλα τούτα κάτου από τα μάτια των αγγελοκρουσμένωνε τουριστόνε που τηράανε σαν αλλαχτά. Όρσε ρεκλάμα για τη Κεφαλονιά.
Βωρέ Δήμαρχέ μου, αφέντη μου, χωρίς να σ’ αφροντάρω, τι περιμένεις. Μπήκαμε στο Θεριστή κι ούλα με το ντουρισμό πάνε ανάσβολα. Και το κορκοσούρι δίνει και παίρνει, σ’ ούλη τη Κεφαλονιά.
Εφκιός ο πεσκατόρες ο Υπουργός, δε νογάει και πολλά από τουρισμό, όπως ανανογιώμαι. Αν ήτανε λαυράκια και τσιπούρες να τσι βοσκάει στο Λιβάδι, θα νόγαε ποσότερα.
Ελόου σου, όμως, κάνεις κουμάντο στο Δήμο. Η αφεντιά σου τον ορίζει. Δεν αμπαδάρεις και κανένανε. Με το συμπάθιο, αλλά στείλε βώρε κανά υπάλληλο κάνε, από εφκειούς που παράλαβες, τσου πολλούς, όπως λες, που βαρδαλωνίζουνε, ή κανένανε από το κολεϊδάτο σου, τόσους έχεις, βαρδιόλους, γραμματέειδες, ή ακόμα και φκείνονε τον εθελοντή από τη Λειβαθώ, νάναι απίκου, όπου υπάρχει χρειά και να βοχτήσουνε τούτενες τσι δύσκολες μέρες τον έρμο τόπο μας, να μη γενομάστε ρεντίκολο τσι κοινωνίας. Όντις το ζητήσεις, κάνεις δε θα σου αρνηθεί.
Βωρέ αφέντη μου, δε λέω ότι ούλα τούτα γένουντε ξαπόστα. Αλλά σπαβεντάρω γιατί δε γλέπω να γένετε τίποτσι πούπετα και θα πάμε αμόντε».
Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗΣ», «Τηλεβόας Κεφαλονιάς»
,
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΜΑΚΡΥΣ ΓΥΑΛΟΣ]

phgh

Dionisis Vitsos

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only